2020. 08. 10. hétfő,
Magosz: Nem lehet egy év alatt felkészülni az EU Közös Agrárpolitikájára Ehhez egy teljesen új technológiára lenne szükség a mezőgazdaságban a Magosz elnöke szerint.
Óriásit kaszált a Nintendo a Black Friday alatt Az üzletláncok között is vannak nagy nyertesei a hétvégének.
Orosz ruletteznek a betegekkel a kórházakban? A várólista csökkentésére irányuló politikai nyomás miatt a sürgős műtétek háttérbe szorulnak a tervezett műtétekkel szemben a BAZ megyei kórházban. Így például egy délelőtt érkező vérhányással jelentkező ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

6 alternatíva a környezetre rendkívül káros műanyag szívószálak helyett


6 alternatíva a környezetre rendkívül káros műanyag szívószálak helyett

2018.02.25. - 14:00  |  Nincs hozzászólás[1]

Ahogyan arról egy régebbi cikkünkben már írtunk a műanyag szívószálak rendkívül károsak a környezetre; a tíz leggyakrabban tengerpartokon eldobott hulladékok egyike és hiba készültek teljesen műanyagból nem újrahasznosíthatóak.

Nagy Britanniában például évente 8,5 millió szívószálat használnak és dobnak ki, árulta el a Marine Conservation Society és sajnos nem minden szívószál végzi a szemetesben, rengeteg köt ki vízpartokon, majd vizeinkben, ahol aztán a vízi állatvilág életét is megkeseríti.

A szigetország ezért úgy döntött, hogy rövidesen betiltja őket, sok étterem már a bejelentést követően felhagyott a szívószálak kiadásával.

Sokan azt gondolják ez azt jelenti, hogy teljes mértékben meg kell válnunk az egyébként sokszor praktikus kis tárgytól, de nem így van. Számos alternatív módszer áll azoknak a rendelkezésére akik nem szívesen állnának el  a szívószál használattól. Ezeket a többnyire tartós szívószálakat pedig mindig magunkkal vihetjük, például amikor út közben veszzük mega reggeli kávénkat, hiszen a legtöbb helyen – ha nem mindenhol – senki nem fog ránk szólni, ha a hely műanyag szívószála helyett a sajátunkat akarjuk használni.

vintage paper straws in glass on wood table, rustic style

Papír:

Az egyik legelterjedtebb, legkönnyebben beszerezhető és leghosszabb ideje létező alternatíva a papírból készült szívószálak.  Gyakran biodegradálódók (biológiai lebomlásra képes), ezt a címként könnyen ellenőrizhetjük. Legtöbbször parti kellékként használják őket, így határozottan a díszesebb opciók között van, ha igazán retrók akarunk lenni pohár helyett mindjárt egy befőttes üveget használunk.

Apró figyelmeztetés: A szívószállal érdemes gyorsan elfogyasztani az italt, vagy a pohár mellett tárolni a szívószálat, mivel az könnyen átázhat és elpuhulhat.

Bambusz

Talán az egyik legtrendibb opció a ’öko guruk’ körében, ha esetleg valakinek igénye lenne arra, hogy egyszerre legyen környezet tudatos és nagyon up-to-date. A szívószálak gyártásához szükséges bambuszt természetesen teljesen fenntartható, panda mentes kínai erdőségekből szerzik be. A bambusz szívószál előnye, hogy hideg és meleg italok fogyasztásához is használható.

Metál

Rozsdamentes acél, alumínium és titánium felhasználásával is készítenek szívószálakat, ezeknek az előnye, hogy rendkívül tartósak, jól tisztíthatók és könnyen magunkkal hordhatjuk. Hiszen nem kell attól tartanunk, hogy a táskánkba bedobva megsérülnek.

Búza

Bizony, búza. Valóban nem hangzik túl meggyőzően, de tényleg működőképes, teljesen természetes és komposztálható. Tökéletes opció lehet egy baráti összejövetelre. A szívószálakhoz természetesen nem kell autóba szálnunk és az első útbaeső búzatábláig vezetnünk, az interneten könnyen beszerezhetők akár 20 darabos kiszerelésben.

Hátrányuk, hogy könnyen törnek.

Üveg

Ez talán az egyik legújabb opció a piacon és egyre népszerűbb. A szívárvány minden színében beszerezhető, ha éppen arra vágynánk akár az italunkhoz is igazíthatjuk épp melyiket szeretnénk használni. Gyerekek kezébe adni vagy a táskánk aljába száműzni azonban nem előnyös cselekedet, mivel sajnos könnyen eltörnek.

Végül, de nem utolsó sorban: Újrahasznosított műanyagból készült szívószálak:

Ki tudná elfelejteni a 90-es évek divatos csavart színes, sokszor kis figurákkal is ellátott szívószálait? Éppen itt az ideje, hogy ezeket tovább vigyük magunkkal a felnőtt életünkbe és közben a környezetet is védjük, ugyanis ezek a vastag műanyag szívószálak is könnyen elmoshatók és tartósak.

Forrás: http://www.huffingtonpost.co.uk/[2]

Amik az óceánokba valóak: cápák, korallzátonyok, sellők (már persze ha...

Az Egyesült Királyságban egy rendkívül különös szokás kap egyre...

Kínai cégek újra jogerősen is képessé váltak arra, hogy a kongói...

Ahogy a mondás tartja: "A szem a lélek tükre". 2018-ban ennél is tovább...

A jelenlegi modellek mindössze 1-2 héttel előre tudják meghatározni a...

Nyugat-Európában egyre több megújuló energia projektről lehet híreket...

References

  1. ^ Nincs hozzászólás (www.tisztajovo.hu)
  2. ^ http://www.huffingtonpost.co.uk/ (www.huffingtonpost.co.uk)


További hírek

Légcsatornák és csővezetékek hőszigetelése

Szellőzőrendszerek és más gépészeti csövek hőszigetelésére kiválóan alkalmas a bio alapanyagokból előállított hőszigetelés.

Tovább a teljes cikkhez »


Nyáron is fontos a hőszigetelés

Hajlamosak vagyunk a hőszigeteléssel kapcsolatban csak a téli fűtési szezonra koncentrálni, amikor az elsődleges célunk az, hogy a szigetelőrendszer és a nyílászárók ne engedjék ki a benti meleget.

Tovább a teljes cikkhez »


Alulról hűlő födémek szigetelése, hanggátló szerkezetek

Ezek súlyos problémák, amelyeket legjobb akusztikai tulajdonságú anyagunk, a Tektalan 037/2 termékek segítségével sikerült megelőzni. A Knauf Insulation Kft...

Tovább a teljes cikkhez »


Fagyapot termék rendhagyó alkalmazása

A kőzetgyapot szigetelő mag ebben az alkalmazásban tehát a megszokotthoz képest fordítva, kifelé helyezkedik el. Ennek következményeként kívülről burkolattal kellett védeni a felületét.

Tovább a teljes cikkhez »


GRAFIT REFLEX(R) akció prolongálva!

Ezt az akciót most 2020. június 15-ig meghosszabbítjuk...

Tovább a teljes cikkhez »


Hőszigetelés Kisokos: Mit? Mivel? Mennyire?

Ehhez mindösszesen egy energiahatékony házra van szükségünk. Sajnos, a hazai épületállomány...

Tovább a teljes cikkhez »


Léghang és lépéshang szigetelés- Könnyűszerkezetes épületek aljzatai

A gyorsan kivitelezhető, könnyűszerkezetes épületekben alapos szakmai előkészítő munkát igényel a megfelelő akusztikai tulajdonságú födémek és padlószerkezetek kialakítása.

Tovább a teljes cikkhez »


Passzívház építése

Azt ki lehet mindenképpen jelenteni, a passzívház egyszerűen jó! A magazinban már sokat dicsértük a passzívházat, mint gondolatot, így inkább a másik szóra tennénk ebben a cikkben a hangsúlyt.

Tovább a teljes cikkhez »


Egy belvárosi lakás két lakássá történő átalakítása

1912-ben épült belvárosi lakás átalakítási terve - Milyen szempontokat kell figyelembe venni az átalakításnál?

Tovább a teljes cikkhez »


Fagyapotból koszorú elem – akár egyedi méretre is

Jelentősen meggyorsítják az építési folyamatokat a fagyapotból készült U zsalu termékek...

Tovább a teljes cikkhez »