2020. 08. 10. hétfő,
Magosz: Nem lehet egy év alatt felkészülni az EU Közös Agrárpolitikájára Ehhez egy teljesen új technológiára lenne szükség a mezőgazdaságban a Magosz elnöke szerint.
Óriásit kaszált a Nintendo a Black Friday alatt Az üzletláncok között is vannak nagy nyertesei a hétvégének.
Orosz ruletteznek a betegekkel a kórházakban? A várólista csökkentésére irányuló politikai nyomás miatt a sürgős műtétek háttérbe szorulnak a tervezett műtétekkel szemben a BAZ megyei kórházban. Így például egy délelőtt érkező vérhányással jelentkező ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

És akkor egy kert elgurult előttünk


És akkor egy kert elgurult előttünk

2017.03.20. - 08:00  |  Nincs hozzászólás[1]

Mostanra már mind hallottunk az önvezető autókról, viszont önvezető kertről aligha hallottunk. Pedig épp egy ilyet terveztek a University College London (UCL) Interaktív Építészet Labor dolgozói, egy önvezető, önművelő kertet.

A kert a Hortum machinca, B nevet kapta. A "B" egy híres amerikai formatervező, Buckminster 'Bucky' Fuller nevének rövidítése, mivel a kert kísértetiesen hasonlít az általa tervezett épületekre. A kertet egy rácsos gömb veszi körül, a magja pedig egy robotikus alumínium mag, ami megfigyeli a növényeket, és képes követni a napot, hogy a kert folyamatosan kapjon fényt.

garden3

J. R. R. Tolkien Entjei, az antropomorf fa-lények kizárólag a fantasy világába illenek bele, de az automatikusan mozgó Hortum machina, B a mi valóságunkban gyökerezik. A kertet az UCL két diákja tervezte, William Victor Camilleri, és Danilo Sampaio, a munkájukat pedig az Interactive Architecture Lab igazgatója, Ruairi Glynn felügyelte. A Hortum machina, B kinézetét Buckminster Fuller, mérföldkőnek számító könyve inspirálta, az "Operating Manual for Spaceship Earth".

A mobil, mini ökoszisztéma elektródák hálózatának segítségével figyeli a kert környezetre adott fiziológiai reakcióit, majd ezeket az adatokat feldolgozva arra mozdítja a gömböt, amerre a növényeknek a legalkalmasabb. Például, ha a kert alján lévő növények nem kapnak elég fényt, akkor a külső panelek addig mozognak, amíg azok a megfelelő pozícióba nem érnek. A robotmag képes elmozdítani a kertet, ha mondjuk túl erős a napsütés, vagy ha a levegő szennyezettsége túl magas.

garden6

"Az 'okos-épületek' és 'okos-városok' koncepciói inkább az emberek igényeire támaszkodnak, ráadásul az önvezető autók, drónok és más intelligens robotok már szinte velünk együtt élnek. A Hortum machina, B egy mozgó példája annak, hogy milyen lehetőségek rejlenek, ha ötvözzük a természetet, a technológiát és az embereket." - írják a tervezők. A kertet természetesen Londonban tesztelték. Az összes benne található növény őshonos Nagy-Londonban. A kert magját egyébként a kívülre szerelt napelemek látják el energiával, az öntözést pedig a beépített víztartály. A kert célja, hogy egy tejesen új formában kapjon London több zöld területet.

Forrás: http://inhabitat.com/[2]

A Szahara nem volt mindig olyan, mint ahogy mi ismerjük. A homokdűnék és...

A Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége (HOSZ) áprilistól indítja a...

Földünk nagymacskái közül is sokan szerepelnek a veszélyeztetett fajok...

A szájról olvasás egy nem túl egzakt tudomány, mivel a száj mozgása...

Korábban megírtuk, hogy a vízi szélerőmű farmok sokkal...

Donald Trump már a választás előtt is nyíltan vállalta a...

References

  1. ^ Nincs hozzászólás (www.tisztajovo.hu)
  2. ^ http://inhabitat.com/ (inhabitat.com)


További hírek

Légcsatornák és csővezetékek hőszigetelése

Szellőzőrendszerek és más gépészeti csövek hőszigetelésére kiválóan alkalmas a bio alapanyagokból előállított hőszigetelés.

Tovább a teljes cikkhez »


Nyáron is fontos a hőszigetelés

Hajlamosak vagyunk a hőszigeteléssel kapcsolatban csak a téli fűtési szezonra koncentrálni, amikor az elsődleges célunk az, hogy a szigetelőrendszer és a nyílászárók ne engedjék ki a benti meleget.

Tovább a teljes cikkhez »


Alulról hűlő födémek szigetelése, hanggátló szerkezetek

Ezek súlyos problémák, amelyeket legjobb akusztikai tulajdonságú anyagunk, a Tektalan 037/2 termékek segítségével sikerült megelőzni. A Knauf Insulation Kft...

Tovább a teljes cikkhez »


Fagyapot termék rendhagyó alkalmazása

A kőzetgyapot szigetelő mag ebben az alkalmazásban tehát a megszokotthoz képest fordítva, kifelé helyezkedik el. Ennek következményeként kívülről burkolattal kellett védeni a felületét.

Tovább a teljes cikkhez »


GRAFIT REFLEX(R) akció prolongálva!

Ezt az akciót most 2020. június 15-ig meghosszabbítjuk...

Tovább a teljes cikkhez »


Hőszigetelés Kisokos: Mit? Mivel? Mennyire?

Ehhez mindösszesen egy energiahatékony házra van szükségünk. Sajnos, a hazai épületállomány...

Tovább a teljes cikkhez »


Léghang és lépéshang szigetelés- Könnyűszerkezetes épületek aljzatai

A gyorsan kivitelezhető, könnyűszerkezetes épületekben alapos szakmai előkészítő munkát igényel a megfelelő akusztikai tulajdonságú födémek és padlószerkezetek kialakítása.

Tovább a teljes cikkhez »


Passzívház építése

Azt ki lehet mindenképpen jelenteni, a passzívház egyszerűen jó! A magazinban már sokat dicsértük a passzívházat, mint gondolatot, így inkább a másik szóra tennénk ebben a cikkben a hangsúlyt.

Tovább a teljes cikkhez »


Egy belvárosi lakás két lakássá történő átalakítása

1912-ben épült belvárosi lakás átalakítási terve - Milyen szempontokat kell figyelembe venni az átalakításnál?

Tovább a teljes cikkhez »


Fagyapotból koszorú elem – akár egyedi méretre is

Jelentősen meggyorsítják az építési folyamatokat a fagyapotból készült U zsalu termékek...

Tovább a teljes cikkhez »