2020. 04. 08. szerda, Dénes
Fejlődhet az uniós vízumrendszer Az Európai Bizottság a schengeni vízumot kérelmező személyek adatait tartalmazó adatbázis továbbfejlesztését javasolja - közölte Dimitrisz Avramopulosz, a bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért ... ...
Az MNB a válság után erősítette a pénzügyi rendszer stabilitását Nem konvencionális eszközök alkalmazásával megfelelő válaszokat adott a gazdasági válság kihívásaira.
Még egy ponton módosít az alkotmányon a Fidesz Alkotmányba írná a Fidesz, hogy az állam minden szervének védenie kell a keresztény kultúrát - írja a 444. Csak este fél 8 előtt küldték el a törvényalkotási bizottság tagjainak az alkotmány nyolcadik ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Újabb minősített passzívház családiház Magyarországon


IMG_2856Az építtetők határozott igénye volt, hogy alacsony energia felhasználású, passzívházat hozzon létre a tervező. Az építésztervezőnek nem volt még tapasztalata passzívház tervezésben, ezért felkérte passzívház szakértőként a Sigray + Partner Építész Irodát. Nagyon jól sikerült az együttműködés az építtető, az építésztervező és a passzívház tervezést tanácsadással segítő építész iroda között.

IMG_3200Az épület végleges helyének meghatározása előtt több variációt is felvázoltak. A variációkhoz természetesen részletes benapozási vizsgálatok is készültek. A benapozás szerkesztésénél a szomszéd telekhatáron lévő magas növény-sövény falat is figyelembe vették. A telek tájolási adottsága szerint az utcafrontra (DNY-i tájolás) kerültek a felső szinti gyerekszobák. A földszint + tetőteres kialakítás jó megoldást nyújtott a kívánt funkciók és megcélzott épület nagyság eléréséhez. A nettó hasznos alapterület: 138,0 m2. A felső szinten a gyerekszobák mellett kapott helyet a szülői háló, gardrób és a közös fürdőszoba is. A földszinten a fő funkciók mellett dolgozószobát, gépészeti helyiséget és mosókonyhát is kialakítottak.

A szerkezetről:

20 cm vastagságban készült a lemezalap, néhol megerősített vastagságban. A lemezalap alá nagy nyomószilárdságú XPS lapokat fektettek.

031

032

040

043

A külső teherhordó falak Silka 20 cm-es mészhomok tégla falazat, a válaszfalak Ytong téglából készültek.

IMG_1532

A nyílászárók természetesen 3 rétegű, passzívház szintűek, zsaluzia árnyékolással megoldva.

IMG_1131

IMG_1165

IMG_2359

A külső vakolt felületek alatt 30 cm EPS hőszigetelés készült.

IMG_1164

IMG_2580

Gépészet:

A passzívház családi ház gépészeti rendszerénél a gázkazán mellett döntöttek a tulajdonosok, többféle alternatívát is mérlegelve. Kis teljesítményű gázkazán adja a kiegészítő fűtést padló felületi fűtési rendszeren keresztül.

IMG_2304

A fürdőszobákban elektromos törülköző szárítós radiátorokat terveztek kiegészítésként. A szabadon vezetett gerincvezetékeket Amaflex SH hőszigeteléssel szerelték. A hővisszanyerős szellőztető berendezés típusa Paul Novus 300, amelyet a földszinti gépészeti helyiségbe telepítettek.

IMG_0596

IMG_0597

A frisslevegő vételi légcsatornába sóoldatos talajhő hasznosító hőcserélőt (Paul SD 500) építettek be, ezzel előkezelve a beszívott levegőt. A befúvó és az elszívó légcsatornákba hangcsillapítót telepítettek. A légcsatornákat a gépészeti helyiségben szabadon, a többi helyiségben álmennyezetben, illetve a tetőtérben vezették.

IMG_2317

A kertben kerti tárolót építettek, nagyon hasznos a kerti szerszámok tárolására is. Bár az épület nagyrészt az utcafrontra, illetve az oldalkert felé tájolt, mégis jól használható közvetlen kijárattal a hátsó, intim kertrész.

IMG_0517

A kisgyermekes fiatal házaspár az első telet töltötte a passzívházban nagy megelégedettséggel.


További hírek

Egy belvárosi lakás két lakássá történő átalakítása

1912-ben épült belvárosi lakás átalakítási terve - Milyen szempontokat kell figyelembe venni az átalakításnál?

Tovább a teljes cikkhez »


Fagyapotból koszorú elem – akár egyedi méretre is

Jelentősen meggyorsítják az építési folyamatokat a fagyapotból készült U zsalu termékek...

Tovább a teljes cikkhez »


Megjelent a Rockwool 2020-as új árlistája!

...Ezenfelül népszerű kétrétegű lemezük, a Frontrock MAX E nevet vált, mostantól Frontrock SUPER néven keresendő az árlistában, a honlapon és a kereskedésekben is.

Tovább a teljes cikkhez »


Tudta, hogy Önre is jut évente 45 kilogramm műanyag? Megdöbbentő adatok az újrahasznosításról!

A zöld üveg például akárhányszor újrahasznosítható anélkül, hogy romlana a minősége...

Tovább a teljes cikkhez »


Észak – Olaszország küzdelme a középkorban- avagy fantasztikus építési módok a múltból

Hogyan épültek a házak Velencében, hogyan hódították meg a tengert új lakóterületekért?

Tovább a teljes cikkhez »


Április 30-ig kedvezményes akció GRAFIT REFLEX® homlokzati hőszigetelő lemezekre

A tavasz indító munkák elősegítésére az Austrotherm Kft. április 30-ig kedvezményes akciót hirdet...

Tovább a teljes cikkhez »


Márciustól változik az építési ügyintézés rendje

2020. március 1-től hatályba lépő jogszabályi változások értelmében megszűnik a járásszékhely települési önkormányzat/fővárosi kerületi önkormányzat jegyzőjének építésügyi hatásköre...

Tovább a teljes cikkhez »


Lakóépületek és innovatív technológiák konferenciája

konferencia2020_0.jpg

Lakóépületek és innovatív technológiák konferenciája
Időpont: 2020 március 20.

Helyszín: Kölcsi Ferenc művelődési központ
Oroszlány, Szent Borbála tér 1.

Bővebb információ:
Járóka János László - Épületgépész technikus
Tel:+36 30-743-2513
Web: www.profi-air.hu


Európa évente 500 milliárd euró értékű energiát pazarol el

Az Eurostat adatai szerint az EU tagállamai energiafogyasztásuk 32 %-át fedezik megújuló energiaforrásokból. Ez minimális növekedést jelent az egy évvel korábbi mértékhez képest. Magyarország Máltával holtversenyben, a legutolsó ebben a rangsorban, energiafogyasztásuk alig 8 százalékát adják a megújuló energiaforrások.

Tovább a teljes cikkhez »


Egy évtizedünk maradt változtatni

Magyarországon 10-ből csupán 2 családi ház hőszigetelése megfelelő, míg 80%-uk, vagyis 1,8 millió lakóépület nem, vagy nem megfelelően hőszigetelt, így azok energiaigénye indokolatlanul magas

Tovább a teljes cikkhez »