2021. 03. 09. kedd, Franciska, Fanni
Az Aldi már Olaszországban terjeszkedik Korábban már bevált receptet alkalmaznak a piacra lépéshez.
A Nestlé gyorsan halad a fenntartható csomagolás felé 2025-re már 100 százalékos a fenntarthatósági cél.
Egy magyar cég megalkotta a világ első újrahasznosított tisztítószerét A termék nulla vízlábnyommal készül, még a csomagolása is teljes egészében környezetbarát.
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Ismerje meg a Rothschild-család legvagyonosabb tagjait


A napokban adta hírül a világsajtó, hogy ötvenhét éves korában meghalt Benjamin de Rothschild báró, a híres családi birodalom egyik örököse. Ez a hír ismét ráirányította a figyelmet a dinasztiára, amelynek nevét a gazdagsággal azonosítják. Ám a világ húsz legvagyonosabb embere között ma már nem találunk Rothschildot. Cikkünkben bemutatjuk a család jelenleg legtehetősebb tagjait.

A most meghalt Benjamin de Rothschild, az európai bankvilágban csaknem 300 éve tevékeny család leszármazottja[1], 1997 óta irányította az apja által 1953-ban alapított, és az annak nevét viselő, Edmond de Rothschild Holding SA híres bankcsoportot.

A főleg privátbanki szolgáltatásokra és vagyonkezelésre szakosodott, genfi székhelyű Edmond de Rothschild-csoport saját közlése szerint 173 milliárd svájci frank (57.909 milliárd forint) összvagyont kezel.

Benjamin de RothschildForrás: AFP/Yvan Zedda/ Gitana Sa/

Benjamin de Rothschildnak emellett Argentínában, Új-Zélandon, Dél-Afrikában és Franciaországban voltak részben saját, részben társtulajdonosként nagy kiterjedésű bortermelői szőlészetei. Mindezeken kívül emberbaráti tevékenységet is folytatott az Adolphe de Rothschild Alapítványi Kórház[2] révén. Nettó magánvagyonát[3] a Forbes üzleti magazin 1,4 milliárd dollárra (447,5 milliárd forint) taksálta.

Méregdrága szenvedélyek és kétes hírnév

Korunkban ő volt a család leggazdagabb tagja, egyben az egyik legtitokzatosabb, és mindenképpen a legérdekesebb figurája is: kerülte a nyilvánosságot, elvonultan élt a svájci Genf kantonban található kastélyában. Saját bevallása szerint elsősorban azért zárkózott el a nyilvánosság elől, mert nem akarta, hogy lányaira folyamatosan egy csapatnyi testőrnek kelljen vigyáznia.

A bankvezér az üzlet mellett számtalan méregdrága szenvedélynek hódolt, többek között a vitorlázásnak (egy flottányi versenyvitorlást birtokolt), emellett Forma-1-es autókkal közlekedett - nagy sebességgel -, és kedvelte a jó borokat. Ugyanakkor több furcsa történet is keringett róla világszerte: szenvedélyes vadász hírében állt, ám egy jelentés szerint védett állatokra is vadászott Afrikában.

Ariane de Rothschild egy 2011-es felvételenForrás: Getty Images/Vittorio Zunino Celotto

További érdekesség Benjaminnal kapcsolatban, hogy bár névleg ő állt az Edmond de Rothschild Holding élén, ám a bankcsoport vezetését igazából már évek óta felesége, Ariane de Rothschild látta el, 2015-től a végrehajtó bizottság elnökeként. A báró úgy gondolta, hogy a nők jobban értenek az üzlethez, mint a férfiak, ezért bízta feleségére cégeinek üzletvitelét.

Az Edmond de Rothschild bank központi épülete a svájci GenfbenForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Ezzel egy több mint 200 éves családi hagyományt borítottak fel, ugyanis 1812-ben Mayer Amschel Rothschild végrendeletében egyértelműen kikötötte a fiúági öröklést, előírva, hogy kizárólag férfi örökösök állhatnak a pénzintézet élén. 

Az 56 éves Ariane egyébként San Salvadorban született[4], ahol édesapja egy nagy gyógyszergyár képviselőjeként dolgozott. Tanulmányait a Párizsi Politikai Tanulmányok Intézetében végezte, majd később New Yorkban is tanult. Benjamin de Rothschilddal 1999-ben házasodott össze, négy lányuk született.

Elmérgesedett családi belháború

Benjamin kerülte a nyilvánosságot, de ugyanez elmondható a dinasztia többi, ma élő képviselőjéről is. Ráadásul kevésbé színes egyéniségek, hiszen a száraz életrajzi adatokon kívül túlzottan sok érdekes információt nem lehet fellelni róluk.

David de RothschildForrás: AFP/Ludovic Marin

Az eredetileg a németországi Frankfurtból származó dinasztia jelenlegi vagyonát nehéz megbecsülni, már csak azért is, mert a globális pénzügyi elit csúcsán már háromszáz éve tevékenykedő család tagjai napjainkban egy meglehetősen összetett struktúrán keresztül érvényesítik tulajdonosi jogaikat. Az Investopedia megpróbálta összesíteni, hogy vajon mekkora vagyont halmozhattak fel, és arra jutott, hogy a Rothschildok nagyjából 2000 milliárd dollárnyi értéket tudhatnak a magukénak.

Hogy honnan került az a bizonyos „első millió" a családi kasszába? A Rothschild-dinasztiát alapító Amschel Mayer, öt fiát Európa öt nagyvárosába küldte, amivel megteremtette a család nemzetközi hálózatának alapjait. Létrehozta a Rothschild-bankházat, amely valuta- és pénzváltással kezdte, de hamar hatalmas hitelintézetté nőtte ki magát. Például a Rothschild-családtól származó kölcsönökből országok hadseregeiket is fel tudák fegyverezni.

Az mindenképpen említést érdemel, hogy a Rothschild-család két európai ága[5] közül az egyiket Edmond vezeti, a másikat az Angliában élő David. A közelmúltban jókora családi vita alakult ki a família két ága között: rettenetesen összevesztek[6] az általuk irányított cégek névhasználatán.

Végül megállapodtak arról, hogy üzleti érdekeltségeikben a jövőben a "Rothschild" név helyett a teljes nevüket használják az egymástól való megkülönböztetés érdekében. Egyetértésre jutottak abban a tekintetben is, hogy cégeik között megszüntetik a kereszttulajdonlást.

A megállapodás egyébként azt követően jött létre, hogy David de Rothschild nyugdíjba ment, és fia, Alexander vette át a családi üzletnek ezt az ágát - ő már a dinasztia hetedik generációját képviseli.

Jacob de RothschildForrás: Getty Images/Dave M. Benett

A brit bankár, Jacob de Rothschild szintén a család leggazdagabb tagjai közé tartozik, de a botrányhős szerep tőle is mindig távol állt. Jacob az angol pénzbirodalom egyik meghatározó alakjaként éli az életét, emellett ő a Zsidó Politikai Kutatóintézet tiszteletbeli elnöke, és nemrég a Viktoriánus Királyi Rend lovagparancsnoki kitüntetését is megkapta.

Végül említeni kell Jeffrey Rothschild amerikai milliárdost is, aki a Facebook egyik alapító tagja és számos számítástechnikai vállalat résztulajdonosa.  Hozzá kell azonban tenni: vitatott, hogy valóban a családhoz tartozna, mert – legalábbis a Mayer Rothschildok családfája[7] szerint – ő valójában nem tagja a famíliának.

Az elmúlt kétszáz évben, az egymást követő generációk során a Rothschild-család korábbi egysége felbomlott, ma már nem egy szupervállalatról, hanem több befektetési holdingról beszélünk, azonban a család pénzügyi tőkéje, ezen keresztül pedig gazdasági befolyásuk, a 21. században is hatalmas mértékű.

Forrás: Növekedés.hu, Világgazdaság, Forbes.com és Luxe-magazine.com

References

  1. ^ 300 éve tevékeny család leszármazottja (www.origo.hu)
  2. ^ Adolphe de Rothschild Alapítványi Kórház (www.vg.hu)
  3. ^ magánvagyonát (www.forbes.com)
  4. ^ San Salvadorban született (www.luxe-magazine.com)
  5. ^ a Rothschild-család két európai ága (novekedes.hu)
  6. ^ rettenetesen összevesztek (www.origo.hu)
  7. ^ családfája (family.rothschildarchive.org)


További hírek

Újra lépett a Porsche egy horvát elektromosjármű-fejlesztő cég miatt

A vállalat tovább növelte részesedését a Rimacban.


Megváltozott menetrend szerint ellenőriznek ezen a héten az adórevizorok

Mutatjuk, milyen vállalkozások számíthatnak ellenőrzésre ezekben a napokban.


Eladásra szánta el magát a Tesla egyik nagy rajongója

Különös lépés mellett döntött egy milliárdos befektető.


A buborékos hungarikum, amit eredetileg a skorbut ellen védő italnak szántak - galéria

Összeállításunkban felelevenítjük a szódavíz 200 éves történetének néhány izgalmas fejezetét.


Áremelés várható a dohányboltokban

A cigaretták átlagára a jövő hónaptól várhatóan csaknem 1700 forint lesz.


A várakozások felett nőtt a kínai export és az import is

Gyenge volt a tavalyi bázis, de így is meglepetést okoztak a számok.


Így győzhetünk az elektronikus banki csalók ellen - MNB Pénzügyi sarok

Néhány elővigyázatossági szabály betartásával megelőzhető a baj, és számos jogszabályi segítség is védi biztonságunkat.


Itt a NAV bejelentése a veszélyhelyzet alatti ügyintézésről

Közleményt adott ki az adóhatóság a sokakat érintő információkról. Mutatjuk a részleteket.


Egyesek a bitcoin teljes devizapiaci uralmát várják

Döbbenetes elemzői vélemény érkezett.


Javul a magyar ingatlanok energiahatékonysága

A tapasztalatok szerint már Magyarországon is egyre többen odafigyelnek arra, hogy lakásuk megfelelő megoldásokkal rendelkezzen e téren.