2021. 03. 09. kedd, Franciska, Fanni
Az Aldi már Olaszországban terjeszkedik Korábban már bevált receptet alkalmaznak a piacra lépéshez.
A Nestlé gyorsan halad a fenntartható csomagolás felé 2025-re már 100 százalékos a fenntarthatósági cél.
Egy magyar cég megalkotta a világ első újrahasznosított tisztítószerét A termék nulla vízlábnyommal készül, még a csomagolása is teljes egészében környezetbarát.
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Soha nem látott módon igényli a világ a nyersanyagokat


Az egész nyersanyagpiac fordulópont előtt áll a zöld energia lendületes terjedésével. Az új ipari forradalom ezzel egy olyan szuperciklust indíthat be, amely az energiapiacon és a fémeknél is teljesen új világot hozhat el.

A nyersanyagpiacon számos termék ára rekord csúcsot ért el az elmúlt hetekben, és az elemzők arra számítanak, hogy a jövőben is folytatódhat a felívelés. Ez a trend pedig elsősorban a zöld gazdaság tartós felemelkedésének köszönhető – írja a The Guardian.

Több szakértő is úgy látja, hogy a 2000-es évek elején látott szuperciklushoz hasonló jelenség vár a nyersanyagpiacra. Akkor a BRIC gazdaságok (Brazília, Oroszország, India, Kína) komoly erősödése fűtötte a ralit.

Az elemzők szerint ráadásul a koronavírus-járvány gazdasági hatásaiból való talpra állás is megtámogatja a nyersanyagpiacokat – a felélénkülő beruházási aktivitáson keresztül.

IllusztrációForrás: Imaginechina/Chen Kang

Ezt pedig már az év végi teljesítmények is jelezték. A vasérc tonnánkénti árfolyama például 176,90 dollárig emelkedett karácsony előtt, ami 2011 májusa óta nem látott magasság volt. A réz tonnánkénti ára hét év után először érte el a 8000 dolláros szintet, miközben az olajár hordónként 55 dollárra erősödött, ami 11 hónapja nem látott magasság volt.

Az világosan látszik tehát, hogy az építkezések és beruházások, különösen Kínában, erősen fűtik a nyersanyagpiacot – közben az OPEC kitermelés-csökkentése az olajárat támogatja. Az olyan fontos ipari fémek, mint a réz, a nikkel, a kobalt vagy az acél, egyaránt komoly keresletnövekedésre számíthatnak, ha így folytatódik a világgazdaság talpra állása.

Ráadásul a relatíve gyenge amerikai dollár is támogatja a nyersanyagok drágulását – a legtöbb terméket dollárban számolják el.

IllusztrációForrás:Shutterstock

A helyzet komolyságát mutatja, hogy a BNP Paribas Asset Management egyik stratégája, Mark Lewis hangsúlyozta, már 30 éve van a szakmában, de még soha nem látott ilyet. Úgy tűnik, mintha bárhova néznénk a piacon, mindenhol vásárolni akarnak a befektetők. Hozzátette, a következő három évtized valószínűleg egy szuperciklust hoz majd a zöld energia infrastrukturális beruházásaiban.

A fentiek mellett a fosszilis üzemanyagok drágulása is fűtheti a ciklust, hiszen egyre több gazdasági szereplő térhet át az egyre olcsóbb megújuló energiaforrásokra – tette hozzá Lewis. A szakértő kiemelte, a nagy olaj- és gázcégek is izgalmas dilemma előtt állnak. Sokan ugyanis várhatóan arra fordítják majd a magasabb árakból befolyó nyereséget, hogy terjeszkednek a megújulók felé.


További hírek

Újra lépett a Porsche egy horvát elektromosjármű-fejlesztő cég miatt

A vállalat tovább növelte részesedését a Rimacban.


Megváltozott menetrend szerint ellenőriznek ezen a héten az adórevizorok

Mutatjuk, milyen vállalkozások számíthatnak ellenőrzésre ezekben a napokban.


Eladásra szánta el magát a Tesla egyik nagy rajongója

Különös lépés mellett döntött egy milliárdos befektető.


A buborékos hungarikum, amit eredetileg a skorbut ellen védő italnak szántak - galéria

Összeállításunkban felelevenítjük a szódavíz 200 éves történetének néhány izgalmas fejezetét.


Áremelés várható a dohányboltokban

A cigaretták átlagára a jövő hónaptól várhatóan csaknem 1700 forint lesz.


A várakozások felett nőtt a kínai export és az import is

Gyenge volt a tavalyi bázis, de így is meglepetést okoztak a számok.


Így győzhetünk az elektronikus banki csalók ellen - MNB Pénzügyi sarok

Néhány elővigyázatossági szabály betartásával megelőzhető a baj, és számos jogszabályi segítség is védi biztonságunkat.


Itt a NAV bejelentése a veszélyhelyzet alatti ügyintézésről

Közleményt adott ki az adóhatóság a sokakat érintő információkról. Mutatjuk a részleteket.


Egyesek a bitcoin teljes devizapiaci uralmát várják

Döbbenetes elemzői vélemény érkezett.


Javul a magyar ingatlanok energiahatékonysága

A tapasztalatok szerint már Magyarországon is egyre többen odafigyelnek arra, hogy lakásuk megfelelő megoldásokkal rendelkezzen e téren.