2020. 10. 28. szerda, Simon, Szimonetta
Igazságügyminiszter: "a jogállamiság nem egy egyetemes fogalom" Az Euronews felületén közölt véleménycikkben ágál Varga Judit magyar igazságügyi miniszter az ellen, hogy az unióban a jogállamisághoz kössék a források elosztását. A tárcavezető szerint ez csak egy kiüresedett ... ...
Több bevételből kisebb nyereség a Groupamánál A Groupama Biztosító 2016-ban 97,43 milliárd forint díjbevételt ért el, 4,3 százalékkal magasabbat az előző évinél, az adózás utáni nyereség az előző évi 5,17 milliárd forintról 4,09 milliárd forintra csökkent - közölte a magyar számviteli szabályok alapján a biztosító az MTI-vel pénteken....
Puerto Rico csődöt jelentett Puerto Rico kormányzata csődeljárást kért maga ellen, miután képtelen volt kezelni az államadósságot.
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Világörökségi helyett kőolaj kitermelési helyszín lehet a világ egyik legnagyobb tavából


Csád kormánya a Csád-tó és környéke világörökségi helyszínné nyilvánítására irányuló folyamat felfüggesztését kérte, írja a birtokába jutott, bizalmas dokumentumokra hivatkozva a brit Guardian[1]. A kérelem felfüggesztésének oka az, hogy a Csád-tó térsége az olaj- és a bányaipar számára is értékes lehetőségeket rejt, és a kormány a jelek szerint ezek vizsgálatát vagy kiaknázását, jelenleg előbbre valónak érzi.

A Csád-tó a Száhel-övezetben, a Szahara déli határán található, négy ország, Nigéria, Kamerun, Csád és Niger veszi körül. Korábban a világ hatodik legnagyobb tava volt, vízkészlete azonban folyamatosan apadt, bár az utóbbi időben ismét gyarapodásnak indult.

A tó jelentősége a régió gazdasági-politikai életében óriási. Partvonala még mindig termékenynek számít, különösen a sivatagos, forró éghajlaton, és tömegek számára jelenti életmódjuk alapját az ott végzett művelőmunka, illetve az, hogy a tó fokozatos kiszáradásával, annak medrében létesítenek új falvakat. Azonban a tó és vizének használata többrétegű problémakört is jelent, annak évtizedek óta megoldatlan politikai, környezetvédelmi, fenntarhatósági és részben kulturális vonatkozásai vannak.

A tó és térsége számos komoly problémát koncentrálForrás: AFP/Philippe Desmazes

Mindennek újabb fejezete lehet az, hogy a kiszivárgott információk szerint, Csád idegenforgalmi és kulturális ügyekért felelős minisztere azt kérte a világörökségi címek odaítéléséért felelős UNESCO-tól, hogy a testület halassza el az elbírálási folyamat befejezését. Magyarázatként azt közölte, hogy a kormánynak érvényes megállapodása van néhány olajipari vállalattal, melyek a térségben olyan területeket is érintenek, amik a világörökségi bírálat alatt lévő teljes régión belül esnek. Ahogy a dokumentum fogalmaz: "a megállapodással érintett blokkok érintik a megnevezett területet."

A vállalatok nevét nem hozták nyilvánosságra.

A tó Bol-régiójáról készült légi felvételForrás: AFP/Sia Kambou

Ha helytállók a csádi kormány lépésére vonatkozó információk, az akár újabb feszültségforrás lehet a négy ország között, illetve a szinte folyamatosan humanitárius krízisben élő régióban. A kérelem előkészítésében ugyanis mind a négy ország részt vett szakemberei révén, a világörökségi jelölés közös kezdeményezés volt. A kérelem a tó és térségének mind természeti, mind kulturális örökségi helyszínként való elismertetését célozza.

Egyelőre nem világos, a csádi vezetés egyeztetett-e erről a lépésről a másik három országgal.

"Két évig dolgoztunk a pályázat összeállításán, de erről még csak nem is hallottunk" - mondja Alice Biada, a kameruni művészeti és kulturális minisztérium munkatársa. "Óriási idő- és erőforrás-pazarlással érne fel az, ha a folyamat itt meg is állna" - tette hozzá.

A csádi minisztérium egyelőre nem reagált a lap kérdéseire.

Rengeteg ember számára jelenti a megélhetés alapját a tó és erőforrásaiForrás: AFP/Philippe Desmazes

Az UNESCO egyik szóvivője ugyanakkor azt mondta: a jelölési procedúrában nincs olyan opció, amely átmeneti felfüggesztést tesz lehetővé. Ha Csád úgy dönt, az olajkitermelést folytatná inkább, a teljes folyamatot egészében kell leállítani" - tette hozzá a testület képviselője.

A tónál illetve tágabban vett térségében összesen mintegy 45 millió ember él, akik számára elsődleges erőforrást jelent a víz és a természeti adottságok.A térséget különösen súlyosan érinti az éghajlatváltozás, a körülmények megváltozása miatt a lakosság mozgásai, valamint a szélsőséges terrorista csoportok megjelenése a tó környékén.

Sébastien Moriset, a Grenoble-i Centre for Earth Construction munkatársa, aki részt vett a jelöléshez kapcsolódó dokumentumok összeállításában, azt mondja, a tó környéke egyedülálló kulturális és társadalmi változatosságot rejt magában amely sok szempontból még mindig rejtély a külvilág számára, részben annak is köszönhetően, hogy ott jóval kevésbé érvényesülnek a hagymányos államszervezési megoldások. A szakember szerint ugyanakkor mindez nagyon törékeny helyzetet takar. 

Gyerekek fürödnek a tóban egy falu közelébenForrás: AFP/Philippe Desmazes

Moriset viszont azt is közölte, bár az 1970-es évek óta ismert, hogy a tavat és az ott élőket újra komolyan fenyegeti a teljes kiszáradás veszélye, adataik szerint kétséget kizáróan igazolható, hogy a vízfelszín területe növekedett, és most eléri a 17 ezer négyzetkilométert.

Volt olyan időszak, amikor a felszín csak ennek negyedét tette ki. Most viszont - mondja a szakember - el lehet oszlatni azt a népszerű, elterjedt mítoszt, miszerint a tavat a teljes eltűnés fenyegetné.

References

  1. ^ Guardian (www.theguardian.com)


További hírek

A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően folyamatosan csökken az álláskeresők száma

Októberre 306 ezerre mérséklődött a számuk, és ez a szeptemberi adatokhoz képest 5,3 százalékos csökkenést jelent.


Itt a nagy bejelentés, szankcionálható lesz a termékek kettős minőségének gyakorlata

A kormány így is védi a magyar fogyasztókat. Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak számít majd a kettős minőség.


Közel 10 milliárd forint többletforrás jut a NAK tájékoztatási szolgáltatásának támogatására

Az összeg hozzájárul a falugazdász-hálózat működtetéséhez, így az uniós pályázati források lehívásához is.


Így vásárolnak a magyarok külföldi webáruházakból

Érdekes adatokat tettek közzé egy reprezentatív felmérés eredményeként.


Panírozott csirkefalatkát küldtek fel az űrbe - videóval

Az élelmiszer a nagy kaland után visszatért a Földre.Busásan meg fognak térülni a nemzeti exportvédelmi program támogatásai

Olyan vállalkozásokat segít a kormány, amelyek nemzetközi összehasonlításban is egyedit tudnak nyújtani.


Meghalt a világ egyik legsikeresebb üzletembere, aki tésztagyárból hozott létre technológiai óriáscéget

A remetekirálynak hívott cégvezetővel nem mindennapi sikertörténetet írt a Samsung.


A Tesla csaknem 48 ezer autóját hívja vissza

A Kínában hozott intézkedés a távol-keleti országban az elmúlt években eladott autóik döntő részét érinti.


Bejelentés a csokról, a hitelmoratórium meghosszabbítása és új beruházások

Ezek voltak a hét legfontosabb gazdasági hírei. Az Origo összefoglalója.