2020. 10. 28. szerda, Simon, Szimonetta
Igazságügyminiszter: "a jogállamiság nem egy egyetemes fogalom" Az Euronews felületén közölt véleménycikkben ágál Varga Judit magyar igazságügyi miniszter az ellen, hogy az unióban a jogállamisághoz kössék a források elosztását. A tárcavezető szerint ez csak egy kiüresedett ... ...
Több bevételből kisebb nyereség a Groupamánál A Groupama Biztosító 2016-ban 97,43 milliárd forint díjbevételt ért el, 4,3 százalékkal magasabbat az előző évinél, az adózás utáni nyereség az előző évi 5,17 milliárd forintról 4,09 milliárd forintra csökkent - közölte a magyar számviteli szabályok alapján a biztosító az MTI-vel pénteken....
Puerto Rico csődöt jelentett Puerto Rico kormányzata csődeljárást kért maga ellen, miután képtelen volt kezelni az államadósságot.
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Robbanásveszélyes több Boeing üzemanyagtartálya


Robbanásveszélyes több Boeing 777-es és 737-es üzemanyagtartálya. Az üzemanyagszint-mérő hibás vezetékezése miatt légialkalmassági direktívákat adott ki az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) a Boeing 777-es és 737NG típuscsaládra - írja az Airportal[1].

Az FAA szerint mindkét típus esetében előfordulhat olyan helyzet, hogy a törzstartályban futó vezetékek rövidzárlata robbanást idézhet elő, ezért módosítani kell az üzemanyagszint-mérő berendezés kiépítését. [2]

A direktíva nem vonatkozik minden példányra, mivel azokat a repülőgépeket, amelyek rendelkeznek az üzemanyagtartály gyúlékonyságát csökkentő (például nitrogén közeg), vagy a belobbanás hatásait mérséklő (például retikulált poliuretán hab) rendszerrel, nem kell átépíteni.

Az Air France egyik Boeing 777-es gépe - képünk illusztrációForrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Az Egyesült Államokban már régóta kötelező a polgári utasszállító gépeket felszerelni a fent említett rendszerekkel, így a direktívák főként az európai és ázsiai bejegyzésű gépeket érintik. 

A 777-esek közül az első 561 legyártott – tehát már igencsak koros – példányt érinti az intézkedés. 

Ezek módosítása viszont a hátralévő üzemidőt figyelembe véve jelentős terhet róna a légitársaságokra.

A 737NG esetében az üzemanyagrendszert érintő elektromos eszközökön, így a vezetékezésen is már jó néhány biztonságot növelő, költséges átépítést kellett végrehajtania a légitársaságoknak. Ezért emiatt a rendkívül valószínűtlen bekövetkezésű eset miatt a légitársaságok nem szeretnének nagy és egyben drága módosítással járó változtatást.

A Boeing egyelőre nem adott ki egyik típusra sem karbantartási utasítást, mivel véleménye szerint a gyúlékonyságot csökkentő rendszer beépítése lesz a végleges megoldás. 

Ezt a komoly átépítést azonban a legtöbb ország hatósága eddig nem írta elő a már forgalomban lévő példányokra, így a későbbiekben lehet, hogy a gyártó mégis kidolgozza a megfelelő eljárást a vezetékezés módosítására. 

Az FAA a fenti kommentárok ellenére előírta az üzemanyagszint-jelző rendszer olyan módosítását, hogy  az üzemanyagtartályon belül ne alakulhasson ki gyújtóforrás. 

Az áruszállító gépekre némi könnyítés van, mivel ott elegendő a számítógép és a tartály közötti részen szétválasztani az érintett vezetékeket, és 750 repült óránként a beépített tesztberendezésen ellenőrizni, hogy nincs-e kritikus hibajelzés. A légitársaságoknak a módosítások elvégzésére mindegyik esetben 6 évük van.

References

  1. ^ Airportal (airportal.hu)
  2. ^ FAA (www.faa.gov)


További hírek

A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően folyamatosan csökken az álláskeresők száma

Októberre 306 ezerre mérséklődött a számuk, és ez a szeptemberi adatokhoz képest 5,3 százalékos csökkenést jelent.


Itt a nagy bejelentés, szankcionálható lesz a termékek kettős minőségének gyakorlata

A kormány így is védi a magyar fogyasztókat. Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak számít majd a kettős minőség.


Közel 10 milliárd forint többletforrás jut a NAK tájékoztatási szolgáltatásának támogatására

Az összeg hozzájárul a falugazdász-hálózat működtetéséhez, így az uniós pályázati források lehívásához is.


Így vásárolnak a magyarok külföldi webáruházakból

Érdekes adatokat tettek közzé egy reprezentatív felmérés eredményeként.


Panírozott csirkefalatkát küldtek fel az űrbe - videóval

Az élelmiszer a nagy kaland után visszatért a Földre.Busásan meg fognak térülni a nemzeti exportvédelmi program támogatásai

Olyan vállalkozásokat segít a kormány, amelyek nemzetközi összehasonlításban is egyedit tudnak nyújtani.


Meghalt a világ egyik legsikeresebb üzletembere, aki tésztagyárból hozott létre technológiai óriáscéget

A remetekirálynak hívott cégvezetővel nem mindennapi sikertörténetet írt a Samsung.


A Tesla csaknem 48 ezer autóját hívja vissza

A Kínában hozott intézkedés a távol-keleti országban az elmúlt években eladott autóik döntő részét érinti.


Bejelentés a csokról, a hitelmoratórium meghosszabbítása és új beruházások

Ezek voltak a hét legfontosabb gazdasági hírei. Az Origo összefoglalója.