2020. 10. 28. szerda, Simon, Szimonetta
Igazságügyminiszter: "a jogállamiság nem egy egyetemes fogalom" Az Euronews felületén közölt véleménycikkben ágál Varga Judit magyar igazságügyi miniszter az ellen, hogy az unióban a jogállamisághoz kössék a források elosztását. A tárcavezető szerint ez csak egy kiüresedett ... ...
Több bevételből kisebb nyereség a Groupamánál A Groupama Biztosító 2016-ban 97,43 milliárd forint díjbevételt ért el, 4,3 százalékkal magasabbat az előző évinél, az adózás utáni nyereség az előző évi 5,17 milliárd forintról 4,09 milliárd forintra csökkent - közölte a magyar számviteli szabályok alapján a biztosító az MTI-vel pénteken....
Puerto Rico csődöt jelentett Puerto Rico kormányzata csődeljárást kért maga ellen, miután képtelen volt kezelni az államadósságot.
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Nagyon megviseli az Öböl-menti országok gazdaságát az olcsó olajár


Noha az Öböl-menti olajállamok igyekeznek hangsúlyozni, hogy erős gazdaságokat tudnak fenntartani alacsonyabb olajár mellett is, a számok azt mutatják, hogy masszív költségvetési hiányok sújtják az olajállamokat, vagyis hatalmas szükségük volna az olajár emelkedésére.

A Szaúd-Arábia által vezetett Öböl-menti olajállamok az elmúlt időszakban folyamatosan hangsúlyozták, a gazdaságaik ellenállóak az olajpiaci sokkal szemben, és nem rengeti meg őket a nyersanyag árának csökkenése.

Az elemzői számítások azonban arra utalnak, az Öböl-menti országoknak hatalmas szükségük volna az olajár emelkedésére, ugyanis egyre inkább szorongatják őket a költségvetési hiányok és azok következményei – írja az RT.com[1].

Az S&P Global Ratings például úgy számolt, hogy a Perzsa-öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) államainak együttes központi költségvetési hiánya 490 milliárd dollárra emelkedhet 2020 és 2023 között. Ezzel párhuzamosan csak idén 100 milliárd dollárral nőhet az államadósság, ami rekord ütemű növekedés lenne.

Egyre nagyobb kihívást jelent az alacsony olajárForrás: Shutterstock

A 40 dolláros hordónkénti olajár pedig még Szaúd-Arábia számára is komoly csapás, noha a királyság globálisan összevetésben is rendkívül alacsony költségek mellett képes a kitermelésre. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) viszont úgy becsüli, hogy az országnak 76,10 dolláros árfolyam kellene ahhoz, hogy az idei évben költségvetési többletet produkáljon.

Az IMF szerint, ha az olajár a jelenlegi szinten marad, akkor a szaúdi költségvetési hiány a GDP 11,4 százalékát tenné ki. A szaúdi olajfüggőséget jól mutatja, hogy az állam költségvetési bevételeinek durván 87 százaléka a nyersanyagból származik, míg a teljes exportbevétel 90 százalékát, a GDP-nek pedig a 42 százalékát adja a kőolajipar.

A GCC többi országa sincs azonban sokkal jobb helyzetben. Az Egyesült Arab Emírségeknek 69,10 dolláros, Kuvaitnak 61,10 dolláros, Bahreinnek és Ománnak pedig 95,60, illetve 86,80 dolláros hordónkénti olajárra volna szüksége ahhoz, hogy kiegyensúlyozza a költségvetését.

A Brent típusú kőolaj hordónkénti árfolyamának alakulásaForrás: Investing.com

Egyedül Katar van kedvező helyzetben, ahol 39,90 dolláros olajár már elég az egyensúlyhoz, vagyis jelenleg reális, hogy az ország többlettel zárja az évet. Katar egyébként a világ 17. legnagyobb olajkitermelője, napi 1,5 millió hordós kibocsátással. Az államban az olaj- és gázipar adja a GDP több mint 60 százalékát, az exportbevételek 85 százalékát, valamint a kormányzati bevételek durván 70 százalékát.

Mindazonáltal egyelőre nem látszik, hogy az olajár mikor érheti el a szükséges szinteket. A Goldman Sachs elemzői például úgy jósolnak, hogy az árfolyam 65 dollárig mehet föl 2021 harmadik negyedévre, de ezzel az amerikai bank kifejezetten optimistának számít az elemzők körében. A Reuters által megkérdezett szakértők például 50,45 dolláros átlagárat várnak a Brent típusú kőolajtól jövőre.

References

  1. ^ RT.com (www.rt.com)


További hírek

A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően folyamatosan csökken az álláskeresők száma

Októberre 306 ezerre mérséklődött a számuk, és ez a szeptemberi adatokhoz képest 5,3 százalékos csökkenést jelent.


Itt a nagy bejelentés, szankcionálható lesz a termékek kettős minőségének gyakorlata

A kormány így is védi a magyar fogyasztókat. Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak számít majd a kettős minőség.


Közel 10 milliárd forint többletforrás jut a NAK tájékoztatási szolgáltatásának támogatására

Az összeg hozzájárul a falugazdász-hálózat működtetéséhez, így az uniós pályázati források lehívásához is.


Így vásárolnak a magyarok külföldi webáruházakból

Érdekes adatokat tettek közzé egy reprezentatív felmérés eredményeként.


Panírozott csirkefalatkát küldtek fel az űrbe - videóval

Az élelmiszer a nagy kaland után visszatért a Földre.Busásan meg fognak térülni a nemzeti exportvédelmi program támogatásai

Olyan vállalkozásokat segít a kormány, amelyek nemzetközi összehasonlításban is egyedit tudnak nyújtani.


Meghalt a világ egyik legsikeresebb üzletembere, aki tésztagyárból hozott létre technológiai óriáscéget

A remetekirálynak hívott cégvezetővel nem mindennapi sikertörténetet írt a Samsung.


A Tesla csaknem 48 ezer autóját hívja vissza

A Kínában hozott intézkedés a távol-keleti országban az elmúlt években eladott autóik döntő részét érinti.


Bejelentés a csokról, a hitelmoratórium meghosszabbítása és új beruházások

Ezek voltak a hét legfontosabb gazdasági hírei. Az Origo összefoglalója.