2020. 10. 28. szerda, Simon, Szimonetta
Igazságügyminiszter: "a jogállamiság nem egy egyetemes fogalom" Az Euronews felületén közölt véleménycikkben ágál Varga Judit magyar igazságügyi miniszter az ellen, hogy az unióban a jogállamisághoz kössék a források elosztását. A tárcavezető szerint ez csak egy kiüresedett ... ...
Több bevételből kisebb nyereség a Groupamánál A Groupama Biztosító 2016-ban 97,43 milliárd forint díjbevételt ért el, 4,3 százalékkal magasabbat az előző évinél, az adózás utáni nyereség az előző évi 5,17 milliárd forintról 4,09 milliárd forintra csökkent - közölte a magyar számviteli szabályok alapján a biztosító az MTI-vel pénteken....
Puerto Rico csődöt jelentett Puerto Rico kormányzata csődeljárást kért maga ellen, miután képtelen volt kezelni az államadósságot.
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Ez lesz a tíz legnépesebb ország a század végére


A világ jövőbeni népesedési folyamatainak részletesebb vizsgálatában általánosan elterjedt az ENSZ szakértői előrejelzéséhez nyúlni. Eszerint, mire 2100-at írunk, addigra a világ populációja - lassuló növekedési ütemre váltva, mellette egyre nagyobb arányú idősebb korú népességgel - 10,8-11 milliárd főre növekszik. A közelmúltban azonban megjelent egy másik előrejelzés, ami ennél mintegy 2 milliárd fővel kisebb népességet jósol a század végére, és másképp állítja fel a legnépesebb országok listáját is.

A világ népességének szám szerinti alakulására az ENSZ 2015-ben adta ki előrejelzését. Eszerint 2100-ra a Föld bolygó mintegy 11 milliárd embernek lesz az otthona. Az elmúlt években aztán a világszervezet többször felülvizsgálta - helyesebb talán így fogalmazni: folyamatosan igazítja - ezt az előrejelzést. A legutóbbi szerint, bár a világ népessége a század végére nem fogja elérni a 11 milliárd főt, de így is jócskán a lélektani 10 milliárd fölött marad: az előrejelzés szerint körülbelül 10,9 milliárd lesz a globális lakosságszám.

IllusztrációForrás: Imaginechina via AFP/Lin hui - Imaginechina/Lin Hui

Ezt népességnövekedést mutatja be az Our World in Data[1] grafikonja, az egyes színkódokkal az is követhető, a világ mely nagy régiójának hogyan változik tovább a népessége, amíg a világ egésze 2100-ban eléri a prognózisban jelzettet:

Az ENSZ-előrejelzés azzal számol, hogy a növekedés üteme nagyjából 2070-ig fokozatosan lassul le - még a jelenleginél is lassabbra. Ugyanis 1950-től napjainkig tekintve, a növekedés éves üteme 1 és 2 százalék között mozgott, 2,5 milliárdról nagyjából 7,7 milliárd főre növelve a népességet 2019-re. Ez a növekedési mérték azonban alacsonyabb fokozatba kapcsol, és mire a század végére érünk, csak évi 0,1 százalék körül mozog majd, legalábbis a mostani modellezések szerint. Így a tavaly kiadott ENSZ-előrejelzés szerint[2], míg 2030-ra a népesség eléri a 8,5 millárd főt, 2050-re a 9,7 milliárdot, addig a következő ötven évben csak bő 1 milliárdos növekedés prognosztizálható a század végére.

Nem lesz egyszerre 10 milliárd ember?

Ennél alacsonyabb számokat közöl viszont az Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) nevű intézet, szerzőik tanulmánya[3] nemrég a tekintélyes The Lancet nevű folyóiratban jelent meg. A tanulmányban új módszertannal közelítettek a demográfia, a gazdaság, a népmozgások és a geopolitikai rendszerek közötti összefüggésekhez. Tanulmányuk megállapításai közül kettő igen figyelemre méltót mutat be a Visual Capitalist[4].

Az első szerint a világ népessége 2100-ra nagyjából 2 milliárd fővel marad majd alatta a most általános konszenzusként elfogadott értéknek. 

A Földön az elemzők szerint akkor nagyjából 8,8 milliárdan fognak élni, és a népesség 26 százaléka - azaz minden negyedik ember - 65 éves vagy annál idősebb lesz.

Ez tehát arra utal, hogy a társadalmak, átlagosan és globálisan nézve, az elöregedés irányába tartanak jelenleg.

A másik, lényeges megállapítás, hogy a világ népessége csökkenésnek indul, még a 2100. év előtt. Az IHME a jelenhez képest elég koránra, 2064-re teszi az általa modellezett csúcsot, ami 9,7 milliárd ember lesz, hogy a század végére nagyjából 1 milliárd fővel csökkenjen. Ennek a számításnak az alapját a  régiókra lebontott halálozási és születési ráták, valamint a különböző okokból bekövetkező népmozgások egy modellbe integrálása adja.

Idős járókelő Budapesten a koronavírus-járvány idején: a világ népessége 2100-re 65 éves vagy annál idősebb leszFotó: Szabó Gábor - Origo

Azt a szerzők is jelzik, hogy az általuk számítottaktól eltérő, lassabb és gyorsabb forgatókönyvek is elképzelhetők a népességfogyásra, sőt, olyan is, amiben a növekedés, ha csekély mértékben is, de 2100 után újra erőre kap. Azt is közlik, hogy amennyiben - természetesen sok szempontból képlékeny - modellezésüket igazolja majd a jövő, akkor ennek egyedül a fenntarthatóság szempontjából lesz pozitív hozadéka. Ez persze nem azt jelenti, hogy innentől könnyelműen lehet kezelni a környezetvédelmi szempontokat.

Álláspontjuk szerint pedig modelljükből az is következik, hogy az idősebb népesség arányának növekedésével lassul majd a társadalmak innovációja és az egyéni fogyasztás mértéke is, ami némileg lassítja a GDP-k további növekedését. Ugyanakkor - teszik hozzá - az automatizáció és a robottechnológiai megoldások terjedése miatt arra lehet számítani, hogy a társadalmak korszerkezetének átalakulása jóval kisebb hatással bír majd a GDP-re, mint egyébként történne.

Ezek lesznek a legnépesebb országok az új modellben

Az IHME modellezése alapján másképp alakul a legnépesebb országok rangsora is, mint az eddig ismert adatok mutatják. Az alábbi táblázatban a 2017-es és a számított 2100-as népesedési adatok láthatók, feltüntetve azt is, hogy mely országok "esnek ki", illetve kerülnek be az élbolyba addig:

A táblázatból egészen meghökkentő vonatkozások is kiolvashatók, például az, hogy Kína népessége e modellezések szerint 2100-ra a mostani felére, 732 millió főre csökken. India pedig már a század közepén átveszi majd a lista vezetését, azzal, hogy ott is népességfogyás következik be a század végéig. 

A lista egyik legérdekesebb helye minden bizonnyal a második: ide az elemzők Nigériát várják, ami magasabb helyezést jelent az ország számára, mint az ENSZ-előrejelzésben lévő. Abban persze nincs nagy vita, hogy Afrika népessége a leggyorsabban növekvő lesz. Az viszont figyelemre méltó, hogy még az ENSZ előrejelzése szerint is csak 2100 körül várható, hogy megközelíti[5] Ázsiáét. Akkor 4,3 milliárd főt várnak Afrikára, és 4,7 milliárdot Ázsiára, utóbbinál ez viszont addigra már csökkenés eredménye lesz.

A nigériai Lagos: az ország 2100-ra a Föld második legnépesebbje leszForrás: AFP/Stefan Heunis

A másik vonatkozás viszont - ezt már az IHME elemzői mondják -, hogy a 10 legnépesebb ország közül 4 afrikai lesz 2100-ban, mégpedig annak Szaharától délre eső régiójában. Ahhoz viszont, hogy ez teljesülhessen - mondják - nagy horderejű változásokra lesz szükség a kontinensen. Különösen azért is, mert például a Nigériára számított 791 millió főnek 11-szer kisebb földrajzi területen kell elférnie majd, mint az Egyesült Államok lakosságának. A második legnagyobb népsűrűségű ország India lesz, nagyjából fele akkora, közel 332 fő/négyzetkilométerrel, mint Nigéria. A harmadik helyen Pakisztán áll majd.

References

  1. ^ Our World in Data (ourworldindata.org)
  2. ^ szerint (population.un.org)
  3. ^ tanulmánya (www.thelancet.com)
  4. ^ Visual Capitalist (www.visualcapitalist.com)
  5. ^ megközelíti (www.pewresearch.org)


További hírek

A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően folyamatosan csökken az álláskeresők száma

Októberre 306 ezerre mérséklődött a számuk, és ez a szeptemberi adatokhoz képest 5,3 százalékos csökkenést jelent.


Itt a nagy bejelentés, szankcionálható lesz a termékek kettős minőségének gyakorlata

A kormány így is védi a magyar fogyasztókat. Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak számít majd a kettős minőség.


Közel 10 milliárd forint többletforrás jut a NAK tájékoztatási szolgáltatásának támogatására

Az összeg hozzájárul a falugazdász-hálózat működtetéséhez, így az uniós pályázati források lehívásához is.


Így vásárolnak a magyarok külföldi webáruházakból

Érdekes adatokat tettek közzé egy reprezentatív felmérés eredményeként.


Panírozott csirkefalatkát küldtek fel az űrbe - videóval

Az élelmiszer a nagy kaland után visszatért a Földre.Busásan meg fognak térülni a nemzeti exportvédelmi program támogatásai

Olyan vállalkozásokat segít a kormány, amelyek nemzetközi összehasonlításban is egyedit tudnak nyújtani.


Meghalt a világ egyik legsikeresebb üzletembere, aki tésztagyárból hozott létre technológiai óriáscéget

A remetekirálynak hívott cégvezetővel nem mindennapi sikertörténetet írt a Samsung.


A Tesla csaknem 48 ezer autóját hívja vissza

A Kínában hozott intézkedés a távol-keleti országban az elmúlt években eladott autóik döntő részét érinti.


Bejelentés a csokról, a hitelmoratórium meghosszabbítása és új beruházások

Ezek voltak a hét legfontosabb gazdasági hírei. Az Origo összefoglalója.