2020. 10. 28. szerda, Simon, Szimonetta
Igazságügyminiszter: "a jogállamiság nem egy egyetemes fogalom" Az Euronews felületén közölt véleménycikkben ágál Varga Judit magyar igazságügyi miniszter az ellen, hogy az unióban a jogállamisághoz kössék a források elosztását. A tárcavezető szerint ez csak egy kiüresedett ... ...
Több bevételből kisebb nyereség a Groupamánál A Groupama Biztosító 2016-ban 97,43 milliárd forint díjbevételt ért el, 4,3 százalékkal magasabbat az előző évinél, az adózás utáni nyereség az előző évi 5,17 milliárd forintról 4,09 milliárd forintra csökkent - közölte a magyar számviteli szabályok alapján a biztosító az MTI-vel pénteken....
Puerto Rico csődöt jelentett Puerto Rico kormányzata csődeljárást kért maga ellen, miután képtelen volt kezelni az államadósságot.
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Új fogyasztóvédelmi szabályok


A már hatályba lépett új rendelkezés megerősítette a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési lehetőségeit. Az új előírásokat, melyek a fogyasztók érdekeinek erőteljesebb védelmét és a vállalkozások tisztességes működését hivatottak elősegíteni, a D.A.S. JogSzerviz szakértője foglalja össze.

A korábbi szabályozás értelmében a fogyasztóvédelem olyan üzletekben, webáruházakban végezhetett vizsgálatot, ahol a fogyasztó ténylegesen vásárolt, vagy amellyel közvetlen szerződéses kapcsolatban állt – fejtette ki dr. Heinrich Renáta.

Nem léphetett be azonban azokba a helyiségekbe, ahol például az árut csomagolták vagy tárolták. Az új szabályok értelmében ez megváltozik.

Mostantól például a raktárhelyiségekbe is beléphetnek a fogyasztóvédelem képviselői. Az ott végzett technológiai- és munkafolyamatok ellenőrizhetők, ahogyan az ezekhez használt eszközök is.

A raktárkészlet darabszáma is ellenőrizhető, míg korábban erre vonatkozóan csupán a vállalkozás által rendelkezésre bocsátott információkra hagyatkozhatott a hatóság.

Az ilyen jogkörnek jelentősége van az olyan kereskedelmi gyakorlatok leleplezésénél, melyek azzal igyekeznek mihamarabbi vásárlásra ösztönözni a fogyasztókat, hogy a honlapon azt jelezték. Az adott termékből már csak néhány darab elérhető készleten.

Az online vásárlás térnyerésével a webáruházak is jelentős forgalmat bonyolítanak le, és bizony gyakori, hogy az ilyen üzletek magánlakásban végzik a raktározási és ügyfélszolgálati tevékenységet.

Erre tekintettel a hatóság képviseletében eljáró személyek ide is beléphetnek majd, azonban szigorú garanciális szabályok megtartása mellett.

Mostantól például a raktárhelyiségekbe is beléphetnek a fogyasztóvédelem képviselői.Forrás: MTI/Oláh Tibor

Az elsődleges feltétele az ilyen ellenőrzésnek, hogy kiemelten súlyos közérdekből, a fogyasztók testi épségét és egészségét veszélyeztető, vagy a fogyasztók széles körének jelentős vagyoni hátránnyal fenyegető esetekben kerülhet rá sor.

Kizárólag reggel 8 és délután 18 óra között végezhető az ellenőrzés az érintettek alapvető jogainak tiszteletben tartásával, hatósági tanú jelenlétében – mondta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.


További hírek

A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően folyamatosan csökken az álláskeresők száma

Októberre 306 ezerre mérséklődött a számuk, és ez a szeptemberi adatokhoz képest 5,3 százalékos csökkenést jelent.


Itt a nagy bejelentés, szankcionálható lesz a termékek kettős minőségének gyakorlata

A kormány így is védi a magyar fogyasztókat. Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak számít majd a kettős minőség.


Közel 10 milliárd forint többletforrás jut a NAK tájékoztatási szolgáltatásának támogatására

Az összeg hozzájárul a falugazdász-hálózat működtetéséhez, így az uniós pályázati források lehívásához is.


Így vásárolnak a magyarok külföldi webáruházakból

Érdekes adatokat tettek közzé egy reprezentatív felmérés eredményeként.


Panírozott csirkefalatkát küldtek fel az űrbe - videóval

Az élelmiszer a nagy kaland után visszatért a Földre.Busásan meg fognak térülni a nemzeti exportvédelmi program támogatásai

Olyan vállalkozásokat segít a kormány, amelyek nemzetközi összehasonlításban is egyedit tudnak nyújtani.


Meghalt a világ egyik legsikeresebb üzletembere, aki tésztagyárból hozott létre technológiai óriáscéget

A remetekirálynak hívott cégvezetővel nem mindennapi sikertörténetet írt a Samsung.


A Tesla csaknem 48 ezer autóját hívja vissza

A Kínában hozott intézkedés a távol-keleti országban az elmúlt években eladott autóik döntő részét érinti.


Bejelentés a csokról, a hitelmoratórium meghosszabbítása és új beruházások

Ezek voltak a hét legfontosabb gazdasági hírei. Az Origo összefoglalója.