2020. 10. 28. szerda, Simon, Szimonetta
Igazságügyminiszter: "a jogállamiság nem egy egyetemes fogalom" Az Euronews felületén közölt véleménycikkben ágál Varga Judit magyar igazságügyi miniszter az ellen, hogy az unióban a jogállamisághoz kössék a források elosztását. A tárcavezető szerint ez csak egy kiüresedett ... ...
Több bevételből kisebb nyereség a Groupamánál A Groupama Biztosító 2016-ban 97,43 milliárd forint díjbevételt ért el, 4,3 százalékkal magasabbat az előző évinél, az adózás utáni nyereség az előző évi 5,17 milliárd forintról 4,09 milliárd forintra csökkent - közölte a magyar számviteli szabályok alapján a biztosító az MTI-vel pénteken....
Puerto Rico csődöt jelentett Puerto Rico kormányzata csődeljárást kért maga ellen, miután képtelen volt kezelni az államadósságot.
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Változik-e Japán gazdaságpolitikája a miniszterelnök-váltással?


Japán új miniszterelnöke, Szuga Josidie várhatóan mindent megtesz majd azért, hogy talpra állítsa a japán gazdaságot a koronavírus-járvány után, azonban sok mindenben folytathatja elődje, Abe Sinzó politikáját – derül ki az elemzői véleményekből.

Szeptember közepén a japán Parlament hivatalosan is miniszterelnökké választotta Szugát, miután elődje Abe Sinzó augusztusban, egészségügyi okokból, lemondott tisztségéről. Szuga Josidie igen nehéz helyzetben veszi át a vezetést, mivel Japán egyébként is komoly gazdasági kihívásokkal néz szembe, melyeket csak súlyosbítottak a koronavírus-járvány hatásai[1].

Abe Sinzó politikája korábban olyannyira karakteres volt, hogy az általa kijelölt gazdasági irány saját nevet (Abenomics) is kapott a gazdasági szaknyelvben. Ennek három alapvető pillére volt: az élénkítő költségvetési politika, a laza és támogató jegybanki (monetáris) politika, valamint a strukturális reformok. A szakértők korábban azért bírálták a modellt, mert Abe kormánya – sokak szerint – nem volt képes kellően megvalósítani a kritikus fontosságú strukturális átalakításokat.

Ilyen hatással lehet a japán gazdaságra a kormányfő lemondása[2]

Az NHK japán televízió élőben közvetítette amint romló egészségi állapotára hivatkozva lemond Abe Sinzó japán miniszterelnök, aki a leghosszabb ideje töltötte be a szigetország kormányfői tisztségét. Abe hosszú évek óta igyekezett megreformálni a japán gazdaságot, és a nevéhez még egy gazdasági irány is kötődik.

A Szuga által kinevezett új kabinet már önmagában is jelzi, hogy az új kormányfő folytatni kívánja elődje politikáját, ahogy számos minisztert a helyén hagyott. Mindazonáltal több új szereplő is érkezett pártjának (Liberális Demokrata Párt) különböző szegmenseiből, ami viszont arra utal, hogy némileg új irányok is megjelenhetnek a kormányzásban – idézi a CNBC[3] az Eurasia Group friss jelentésének megállapítását.

Az elemzést jegyző Scott Seamen szerint Szuga elsősorban arra fókuszálhat, hogy minden akadályt eltávolítson, amely korlátozhatná a gazdaság talpra állítását, illetve várhatóan újabb élénkítéseket is bevezetnek majd.

A Reuters[4] beszámolója szerint Szuga az első miniszterelnöki sajtókonferenciáján hangsúlyozta, mindent meg fog tenni a munkahelyek megvédése érdekében, miközben a kormánynak szembe kell néznie a koronavírussal is.

Nehéz gazdasági helyzetben alakít kormányt az új japán miniszterelnökForrás: 123RF

Seamen számításai szerint jelenleg három intézkedés valószínűsíthető a japán gazdaságpolitikában. Először is a kormány várhatóan hozzányúl majd a 10 ezer milliárd jenes (95,44 milliárd dollár) vészhelyzeti alaphoz, érintve az idei évre vonatkozó második kiegészítő költségvetést. Emellett elfogadhatnak egy harmadik kiegészítő büdzsét is, valamint a 2021-es évre kidolgozott rendes költségvetés várhatóan igen nagy lesz, támogatva az ország fellendülését. Emellett az elemző azt sem zárta ki, hogy akár az adórendszerben is könnyítések jöhetnek.

Mindazonáltal az elemzők szerint egyelőre nem várható, hogy Szuga jelentősen eltérne majd az Abenomics modelljétől. Egyfelől azért, mert Szuga és Abe költségvetési politikai álláspontja igen hasonló, másfelől pedig azért, mert egyelőre nem valószínű, hogy az új miniszterelnök azonnal változtatna a jegybanki politikán – Japánban a kormánynak sokkal nagyobb hatása van a monetáris politikára, mint a fejlett országok többségében. Jövőre azonban már két új tagot is jelölhet a mostani kormány a monetáris tanácsba, vagyis némileg eltolódhat a jegybanki irány.

References

  1. ^ koronavírus-járvány hatásai (www.origo.hu)
  2. ^ Ilyen hatással lehet a japán gazdaságra a kormányfő lemondása (www.origo.hu)
  3. ^ CNBC (www.cnbc.com)
  4. ^ Reuters (www.reuters.com)


További hírek

A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően folyamatosan csökken az álláskeresők száma

Októberre 306 ezerre mérséklődött a számuk, és ez a szeptemberi adatokhoz képest 5,3 százalékos csökkenést jelent.


Itt a nagy bejelentés, szankcionálható lesz a termékek kettős minőségének gyakorlata

A kormány így is védi a magyar fogyasztókat. Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak számít majd a kettős minőség.


Közel 10 milliárd forint többletforrás jut a NAK tájékoztatási szolgáltatásának támogatására

Az összeg hozzájárul a falugazdász-hálózat működtetéséhez, így az uniós pályázati források lehívásához is.


Így vásárolnak a magyarok külföldi webáruházakból

Érdekes adatokat tettek közzé egy reprezentatív felmérés eredményeként.


Panírozott csirkefalatkát küldtek fel az űrbe - videóval

Az élelmiszer a nagy kaland után visszatért a Földre.Busásan meg fognak térülni a nemzeti exportvédelmi program támogatásai

Olyan vállalkozásokat segít a kormány, amelyek nemzetközi összehasonlításban is egyedit tudnak nyújtani.


Meghalt a világ egyik legsikeresebb üzletembere, aki tésztagyárból hozott létre technológiai óriáscéget

A remetekirálynak hívott cégvezetővel nem mindennapi sikertörténetet írt a Samsung.


A Tesla csaknem 48 ezer autóját hívja vissza

A Kínában hozott intézkedés a távol-keleti országban az elmúlt években eladott autóik döntő részét érinti.


Bejelentés a csokról, a hitelmoratórium meghosszabbítása és új beruházások

Ezek voltak a hét legfontosabb gazdasági hírei. Az Origo összefoglalója.