2020. 10. 28. szerda, Simon, Szimonetta
Igazságügyminiszter: "a jogállamiság nem egy egyetemes fogalom" Az Euronews felületén közölt véleménycikkben ágál Varga Judit magyar igazságügyi miniszter az ellen, hogy az unióban a jogállamisághoz kössék a források elosztását. A tárcavezető szerint ez csak egy kiüresedett ... ...
Több bevételből kisebb nyereség a Groupamánál A Groupama Biztosító 2016-ban 97,43 milliárd forint díjbevételt ért el, 4,3 százalékkal magasabbat az előző évinél, az adózás utáni nyereség az előző évi 5,17 milliárd forintról 4,09 milliárd forintra csökkent - közölte a magyar számviteli szabályok alapján a biztosító az MTI-vel pénteken....
Puerto Rico csődöt jelentett Puerto Rico kormányzata csődeljárást kért maga ellen, miután képtelen volt kezelni az államadósságot.
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Egyre problémásabbá vált a világ egyik legnagyobb gazdasági projektje


Szaúd-Arábia 2030-ra teljesen átalakítaná a gazdaságát. A nagyszabású tervben olyan gigaberuházások szerepelnek, mint egy 500 milliárd dolláros okosváros, vagy egy 200 milliárdos napelem farm. Az átfogó terv célja, hogy az olajhatalom megpróbálja több lábon tartani tartani a gazdaságát, és leépíteni a nyersanyagfüggőségét. A maga nemében ráadásul ez a világ legnagyobb gazdasági projektje, amely azonban egyre kétségesebb.

Az elmúlt hetekben több fontos bejelentés is érkezett Szaúd-Arábiából az úgynevezett Vision 2030 projekttel kapcsolatban. A Saudi Aramco állami olajipari óriásvállalat például közölte, befagyasztja a többmilliárd dolláros beruházását a Sempra Energy Port Arthur cseppfolyósított földgáz (LNG) termináljában. Emellett elhalasztja a 20 milliárd dolláros beruházását egy hazai finomítási és petrolkémiai projektben. Az ok: a készpénz-tartalékolás.

Nem sokkal korábban szaúdi kormányzati források úgy nyilatkoztak a Wall Street Journalnek, hogy mégsem valósul meg a 200 milliárd dollárosra tervezett napelem farm, amelyet a japán SoftBankkal közösen hoztak volna létre. Rijád most azt tervezi, hogy inkább több, kisebb napenergia projektet valósítanak meg.

Ezek után pedig kiderült, az egész Vision 2030 zászlóshajó projektje, a Neom nevű okosváros építése is kérdésessé vált. Erről azonban nem mond le a kormány, az olajminisztérium bejelentette, pénzügyi segítséggel támogatják[1] a fejlesztést.

Mégis megépülhet a sivatagi szuperváros[2]

Miután az elmúlt hónapokban felmerült annak lehetősége, hogy leállhat Szaúd-Arábia hatalmas okosváros projektje, most a szaúdi Energiaügyi Minisztérium bejelentette, beszáll az 500 milliárd dolláros beruházásba, hogy időben be lehessen fejezni Neom városának építését. A rijádi kormány elkötelezte magát a Neom nevű okosváros fölépítése mellett, miután tavasszal még arról szóltak a hírek, hogy a járvány miatt leállhat az 500 milliárd dolláros projekt.

A teljesen megújuló energiákkal működő város a gazdasági diverzifikációs tervek legfontosabb beruházása lesz, de az Oilprice.com[3] elemzése kiemeli, az egész terv sajátos iróniája, hogy az olajbevételekre épülő gazdasági modelltől való eltávolodás az olajexportból befolyó bevételeken múlik.

Ezek a bevételek viszont idén igencsak megcsappantak, ahogy a járvány miatt jelentősen csökkent a globális olajkereslet.

Jóllehet korábban is bizonytalan volt, hogy az eredeti tervek szerint kivitelezhető lesz-e az egész Vision 2030 (az elképesztően magas költségek miatt), a királyság eddig reálisan építhetett arra, hogy nem a költségvetésének kell egyedül finanszíroznia az egészet. A legfontosabb alapot a Saudi Aramco masszív bevételei, illetve a részvénykibocsátásából befolyó tőke jelentette.

Az elmúlt hónapokban viszont az olajár mélyrepülése a Saudi Aramcót is súlyosan érintette, aminek következtében a vállalat bevételei csökkentek – részben épp e miatt kellett leállítani bizonyos beruházásokat. Vagyis jelenleg az a helyzet állt elő, hogy Szaúd-Arábiának nincs elegendő olajbevétele ahhoz, hogy finanszírozza az olajbevételektől valló függés leépítését.

Ráadásul a történelem iróniája, hogy néhány éve az elemzők még pont arra hívták fel a figyelmet, hogy ha az olajár magasan marad, akkor a királyságnak nem áll majd érdekében a Vision 2030 megvalósítása. Most pedig ennek épp az ellenkezőjét láthatjuk.

A Saudi Aramco olajóriás bevételei támogatnák a nagy átalakítástForrás: AFP/Ian Timberlake

Mindeközben a szaúdi gazdaság általános állapotán is jól látszik az olajpiac megroppanása. Az idei második negyedévben a GDP csökkent, a költségvetési hiány pedig 29 milliárd dollár volt. A kormány megszorító intézkedéseket vezetett be, a kiadásokat pedig csökkentette. Emellett viszont a Saudi Aramcónak ki kell szolgálnia a részvényeseket, így a 75 milliárd dolláros osztalékfizetést fenntartja.[4][5]

Szaúd-Arábia helyzete tehát igen különleges, azonban a nehézségei több dologra is rávilágítanak. Egyfelől arra, hogy az olyan nagyszabású terveket, mint a Vision 2030 nem lehet egyik napról a másikra, kockázatmentesen végrehajtani. Bár feltehetőleg a projekt nem áll le, de komoly módosításokra lesz szükség, például a napelem farm esetében is. Másfelől az is jól látszik – miként legutóbb Kuvait példája[6] mutatta –, hogy egyre kockázatosabb, ha egy ország túlságosan csak az olajpiaci bevételektől függ.

References

  1. ^ támogatják (www.origo.hu)
  2. ^ Mégis megépülhet a sivatagi szuperváros (www.origo.hu)
  3. ^ Oilprice.com (oilprice.com)
  4. ^ az olajpiac megroppanása (www.origo.hu)
  5. ^ megszorító intézkedéseket (www.origo.hu)
  6. ^ Kuvait példája (www.origo.hu)


További hírek

A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően folyamatosan csökken az álláskeresők száma

Októberre 306 ezerre mérséklődött a számuk, és ez a szeptemberi adatokhoz képest 5,3 százalékos csökkenést jelent.


Itt a nagy bejelentés, szankcionálható lesz a termékek kettős minőségének gyakorlata

A kormány így is védi a magyar fogyasztókat. Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak számít majd a kettős minőség.


Közel 10 milliárd forint többletforrás jut a NAK tájékoztatási szolgáltatásának támogatására

Az összeg hozzájárul a falugazdász-hálózat működtetéséhez, így az uniós pályázati források lehívásához is.


Így vásárolnak a magyarok külföldi webáruházakból

Érdekes adatokat tettek közzé egy reprezentatív felmérés eredményeként.


Panírozott csirkefalatkát küldtek fel az űrbe - videóval

Az élelmiszer a nagy kaland után visszatért a Földre.Busásan meg fognak térülni a nemzeti exportvédelmi program támogatásai

Olyan vállalkozásokat segít a kormány, amelyek nemzetközi összehasonlításban is egyedit tudnak nyújtani.


Meghalt a világ egyik legsikeresebb üzletembere, aki tésztagyárból hozott létre technológiai óriáscéget

A remetekirálynak hívott cégvezetővel nem mindennapi sikertörténetet írt a Samsung.


A Tesla csaknem 48 ezer autóját hívja vissza

A Kínában hozott intézkedés a távol-keleti országban az elmúlt években eladott autóik döntő részét érinti.


Bejelentés a csokról, a hitelmoratórium meghosszabbítása és új beruházások

Ezek voltak a hét legfontosabb gazdasági hírei. Az Origo összefoglalója.