2020. 08. 10. hétfő,
Magosz: Nem lehet egy év alatt felkészülni az EU Közös Agrárpolitikájára Ehhez egy teljesen új technológiára lenne szükség a mezőgazdaságban a Magosz elnöke szerint.
Óriásit kaszált a Nintendo a Black Friday alatt Az üzletláncok között is vannak nagy nyertesei a hétvégének.
Orosz ruletteznek a betegekkel a kórházakban? A várólista csökkentésére irányuló politikai nyomás miatt a sürgős műtétek háttérbe szorulnak a tervezett műtétekkel szemben a BAZ megyei kórházban. Így például egy délelőtt érkező vérhányással jelentkező ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Elfogadták a jövő évi költségvetést, és új támogatás indul a hazai cégeknek


A hten a parlament elfogadta a jv vi kltsgvetst. A kis- s kzpvllalkozsok - megemelt sszeg - szzmillird forintos fejlesztsi forrsra plyzhatnak, szerdtl pedig 170 ezer egszsggyi dolgoz kapta meg a brutt 500 ezer forintos juttatst. jabb nagyberuhzs rkezik Debrecenbe. A Tesla lett a hten a vilg legrtkesebb autgyrtja, a Volvo pedig trtnetnek legnagyobb visszahvst jelentette be. A ht gazdasgi sszefoglalja.

Elfogadta a Parlament a jv vi kltsgvetst

A bdzs f clja a gazdasg jraindtsa, s tbb terlet is tbb forrsbl gazdlkodhat. Agazdasgi nvekeds jvre 4,8 szzalk lesz, az inflci 3 szzalk krl alakulhat, kzel 3 ezer millird forintos egszsgbiztostsi s jrvnyvdelmi alap is szerepel a bdzsben[1]. Jv vtl ngy rszletben visszapl a 13. havi nyugdjjuttats. 2021-ben 3907 millird forintban hatroztk meg a nyugelltsok kiadsait, amely 327 millirddal magasabb az ideinl. Jvremintegy 2295 millird forint ll rendelkezsre a csaldok tmogatsra, ami 67 millirddal tbb, mint az idei.

A 2021. vi kltsgvetsi trvnyjavaslat az Orszghzban a tervezet benyjtsnak napjn, 2020. mjus 26-nForrs: MTI/Koszticsk Szilrd

Varga Mihly pnzgyminiszter kiemelte, hogy Magyarorszg 2021-es kltsgvetse a gazdasgvdelem kltsgvetse, amely a jrvnygyi kszltsg fenntartsa mellett is tartalmazza a szksges forrsokat a gyermeket nevel csaldok tmogatshoz, a nyugdjasok megbecslshez, a munkahelyek megtartshoz s j munkahelyek ltrehozshoz. A miniszter szerint folytatdik a csaldvdelmi akciterv: fenntartjk a csaldi adrendszert, az els sikeres nyelvvizsghoz s a kzlekedsi alapismeretek tanfolyamhoz adott tmogatst, emelik az polsi djat, nvelik az vodai s blcsdei frhelyeket, valamint kiemelten kezelik a gyermektkeztets finanszrozst.

Kedvezmnyes fval plhetnek laksok a rozsdavezetekben

Az Orszggyls tbb trvnyt is mdostott annak rdekben[2], hogy a jvben j laksok plhessenek a vrosok gynevezett rozsdavezeteiben. A mdostsok rtelmben kedvezmnyes, 5 szzalkos forgalmi adval kszlhetnek a legfeljebb 150 ngyzetmter nagysg laksok ezekben a rozsdavezetekben.

IllusztrciForrs: Shutterstock

Emellett az Orszggyls pnteken felhatalmazst adott a kormnynak, hogy rendeletben tiltson be szmos egyszer hasznlatos manyagtermket[3]. A kormny a manyagtermkek krnyezetre gyakorolt hatsnak cskkentsrl szl unis irnyelv alapjn a manyag fltisztt plcikkat, eveszkzket, tnyrokat, szvszlakat, italkever plcikkat, tovbb az gynevezett expandlt polisztirolbl kszlt tel- s italtrol ednyeket tilthatja be a jvben. A Hz emellett ltrehozta a biolgiailag leboml manyagbl kszlt hordtasak fogalmt, amelyeknek a termkdjt kilogrammonknt 500 forintban hatrozta meg, szemben a hagyomnyos manyag hordtasakok 1900 forintos termkdjval.

Szzmillird forint fejlesztsi forrsra plyzhatnak a kkv-k

Varga Mihly pnzgyminiszter a hten bejelentette[4], hogy szzmillird forint fejlesztsi forrsra plyzhatnak a kis- s kzpvllalkozsok. Ennek oka, hogy a tbb mint ktszeres tljelentkezs miatt a kormny a dupljra, 100 millird forintra emelte az eredetileg orszgosan meghirdetett 50 millird forintos keretsszeget a vllalkozsok technolgiai megjtst segt kt program plyzatn.

Varga Mihly pnzgyminiszterForrs: MTI/Sos Lajos

A pnzgyminiszter a napokban arrl is beszlt[5], hogy Magyarorszg a jrvny utni idszakban is vonz termelsi s befektetsi clpont maradt, gy jelenleg is tbb mint ngyezer millird forintnyi beruhzs van folyamatban a mikro, kis-, kzepes s nagyvllalatok krben. A pnzgyminisztrium felmrse szerint szmos nagyvllalat tervez jelents beruhzsokat a kvetkez vekben.

j program indul a magyar vllalatok tmogatsrt

A klgazdasgi s klgyminiszter a Facebook-oldaln[6] jelentette be szombaton, hogy jprogram indul azoknak a magyar vllalatoknak a tmogatsrt, amelyek hajlandak legalbb 560 milli forint beruhzst vgrehajtani a koronavrus-jrvny miatt veszlybe kerlt munkahelyek megvdsrt.Szijjrt Pter elmondta, hogy Magyarorszg megllapodott az Eurpai Bizottsggal abban, hogyfels korlt nlkl adhat llami tmogatst azoknak a vllalatoknak, amelyek beruhzsokat vllalnak a munkahelyek megvdsrt.

Szijjrt Pter klgazdasgi s klgyminiszterForrs: MTI/Szigetvry Zsolt

A tmogatsi krelmeket a jv httl kezdve szeptember 30-ig lehet beadni, a beruhzsokat pedig a kvetkez kt vben kell vgrehajtani.A tmogats sszege a beruhzs rtknek maximum fele lehet, teht egy 560 milli forintos beruhzs esetben 280 milli forint tmogats jr.

A Magyar Nemzeti Bank megjtja az NHP Hajr programjt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az elmlt vekben az alapkamat jelents cskkentse[7] mellett klnbz clzott eszkzkkel is segtette a gazdasg szereplinek kedvez forrshoz jutst, valamint a gazdasgi nvekedst. A 2013-ban indult Nvekedsi Hitelprogram (NHP) fontos szerepet jtszott abban, hogy a legutbbi pnzgyi vlsgot kveten nvekedsbe forduljon a kkv-hitelezs tendencija, s ezzel a gazdasgi nvekedsre s a foglalkoztatsra is jelents hatst gyakorolt.

IllusztrciFot: Polyk Attila - Origo

Annak rdekben, hogy az NHP Hajr mg szlesebb krben tmogassa a kkv-k kedvez forrshoz jutst s ezzel a gazdasg lnktst, az MNB a konstrukciban elrhet hitelclok kibvtsrl dnttt. A konstrukci nagyobb mrtkben fogja segteni a hazai vllalkozsok klfldi beruhzsait, rugalmasabb forgeszkz-hitelezst tesz lehetv, tovbb trsashzak s laksszvetkezetek is ignybe vehetik korszerstsi beruhzsok finanszrozshoz. Az MNB tovbb megalaptotta az NHP Hajr Kivlsgi Djat, amelyet els alkalommal a Grnit Bank kapott az NHP Hajrban nyjtott eddigi kiemelked hitelezsi aktivitsrt.

Csaknem 8 szzalkkal nttek a fizetsek prilisban

Bod Sndor, az Innovcis s Technolgiai Minisztrium (ITM) foglalkoztatspolitikrt felels llamtitkra kiemelte[8], hogy prilisban a brutt tlagkereset 400 200 forint volt, 7,8 szzalkkal magasabb az egy vvel korbbinl.

IllusztrciForrs: MTI/Rka Lszl

A jrvny gazdasgi kvetkezmnyeivel sszefggsben a keresetek nvekedsi teme lassult az elz v azonos idszakban mrt 9 szzalkhoz kpest - jelentette a Kzponti Statisztikai Hivatal (KSH).A nett keresetek a csaldi kedvezmnyek hatsaival is szmolva 2010 ta kzel megktszerezdtek Magyarorszgon. A keresetek s a munkahelyek vdelmt clozza a jrvny miatt indtott brtmogatsi program is.

170 ezer egszsggyi dolgoz kapta meg a brutt 500 ezer forintos juttatst

Ksler Mikls, az emberi erforrsok minisztere a hten jelentette be[9], hogy szerdtl kezdve 170 ezer egszsggyi dolgoz kapja meg brutt 500 ezer forintos juttatst a koronavrus-jrvny idejn tanstott helytllsrt. Az egyszeri rendkvli jutalomra a kormny 101 millird forintot biztost.

Forrs: Fekete Rajmund

A juttatst Orbn Viktor miniszterelnk jelentette be mrcius elejn. Rendkvli juttatst kapnak - msok mellett - a krhzak, a szakrendelk, az egynapos sebszeti elltst nyjt szolgltatk, az Orszgos Mentszolglat s az Orszgos Vrellt Szolglat dolgozi, kztk orvosok, polk, asszisztensek, takartk, valamint a mszaki s adminisztratv terleten dolgozk, hziorvosok, fogorvosok, vdnk, s flls iskolaorvosok is.

A gazdasg jraindtshoz a brokrcit is egyszersteni kell

Varga Mihly pnzgyminiszter a Gazdasgvdelmi Operatv Trzs cstrtki lse utn hangslyozta[10], hogy az adbrokrcihoz hasonlan a foglalkoztatshoz kapcsold brokrcia is jelents terhet jelent a vllalkozsok szmra. A knnytst a miniszter szerint az adatok hatkonyabb felhasznlsa tenn lehetv.

IllusztrciForrs: MTI/Krizsn Csaba

A szocilis hozzjrulsi ad cskkentse a Pnzgyminisztrium (PM) szmtsai szerint 160 millird forintot hagy a munkltatknl. A kisadz vllalkozsok tteles adjnak tmeneti elengedse, az idszakos jrulkmentessg szzezres nagysgrendben segtette a vllalkozk tllst s a munkahelyek megtartst - tette hozz.

Mr minden vllalkozs szmljra rlt az adhivatal

Izer Norbert, a Pnzgyminisztrium adgyekrt felels llamtitkra kzlte[11], hogy az online szmla kiterjesztsvel j korszak kezddtt jlius 1-jn az adegyszerstsben s a gazdasgfehrtsben. Az online szmlzs nemcsak az fabevallsok jvbeni adhivatali elksztsnek kpezheti az alapjt, hanem segthet a feketegazdasg szerepli, az adelkerlk elleni tovbbi kzdelemben is.

IllusztrciFot: Szab Gbor - Origo

Szakmai becslsek szerint az online szmlaadat-szolgltats bevezetse egy v alatt 200-250 millird forint pluszbevtelt hozott, a rendszer kiterjesztse is tbb tzmillird forinttal nvelheti az llamkassza bevtelt - fogalmazott az llamtitkr. Eddig havonta tlagosan 2,1 milli szmlrl rkezett adat az adhivatalhoz, az gy bejv szmlkban havonta 1200 millird forint sszeg fa szerepelt.

risi svjci beruhzs rkezik Debrecenbe

Magyar Levente, a Klgazdasgi s Klgyminisztrium parlamenti llamtitkra a hten jelentette be[12], hogy Debrecenben pti fel kzp- s kelet-eurpai gyrtzemt a svjci kzpont Sensirion. A mszergyrt Sensirion cscstechnolgit fog ellltani a hajdsgi megyeszkhelyen. Az llamtitkr kiemelte, hogy Debrecennel mint a leggyorsabban fejld magyar vrossal "komoly tervei vannak a kormnynak".

Magyar Levente, a trca parlamenti llamtitkra a Sensirion Kft. beruhzsrl tartott sajttjkoztatn a Klgazdasgi s KlgyminisztriumbanForrs: MTI/Illys Tibor

A beruhzs nem a versenykpessgi tmogatsra pt, hiszen a vllalat mr a vlsg eltt dnttt, miutn a trsg ms orszgaiban is megvizsglta a lehetsgeket. A kormny ettl fggetlenl bvti a fejlesztsre kszl cgek tmogatst, hamarosan plyzat jelenik meg a 800 ezer eurnl nagyobb sszeg befektetsek sztnzsre, s sszesen legalbb 50 millird forint jut a klfldn beruhz magyar vllalkozsoknak is.

Helycsere trtnt a vilg autiparnak cscsn

A Tesla cstrtkn[13] a vilg legrtkesebb autgyrtja lett, miutn tzsdei piaci kapitalizcija mr meghaladta az eddig llovas Toyott. Az amerikai tzsdn a cstrtki 5 szzalkos szrnyalst kveten eddig soha nem ltott magassgokba, 1135 dollrra emelkedett az elektromos autkat gyrt vllalat rszvnyeinek rfolyama, azta mr az 1200 dollrt is tlptk.

IllusztrciForrs: AFP/2013 Getty Images/Bill Pugliano

Cstrtkn a trsasg rtke 206,5 millird dollr volt, szemben a Toyota 202 millirdos piaci kapitalizcijval. A Tesla rszvnyeinek rfolyama az idn mr 170 szzalkkal, tbb mint a ktszeresre emelkedett. Mindezt gy, hogy a cgnek mg nem sikerlt egyetlen teljes vet sem nyeresggel zrnia.

A Volvo trtnetnek legnagyobb visszahvst jelentette be

A Volvo a napokban bejelentette[14], hogy 2,1 milli autt hvnak vissza globlisan, miutn kiderlt, hogy gondok lehetnek a biztonsgi vvel.

IllusztrciForrs: Imaginechina/dycj - Imaginechina/Dycj

A visszahvs oka, hogy a jrmvek els lses biztonsgi vei idvel meglazulhatnak, gy egy esetleges balesetnl nem nyjtanak megfelel vdelmet az utasok szmra.

References

 1. ^ bdzsben (www.origo.hu)
 2. ^ rdekben (www.origo.hu)
 3. ^ manyagtermket (www.origo.hu)
 4. ^ bejelentette (www.origo.hu)
 5. ^ beszlt (www.origo.hu)
 6. ^ Facebook-oldaln (www.origo.hu)
 7. ^ cskkentse (www.origo.hu)
 8. ^ kiemelte (www.origo.hu)
 9. ^ jelentette be (www.origo.hu)
 10. ^ hangslyozta (www.origo.hu)
 11. ^ kzlte (www.origo.hu)
 12. ^ jelentette be (www.origo.hu)
 13. ^ cstrtkn (www.origo.hu)
 14. ^ bejelentette (www.origo.hu)


További hírek

Júniusban 191 ezer ember munkáját biztosította a koronavírus-járvány sújtotta ágazatok adókedvezménye

Az adókönnyítések összességében több mint egymillió munkavállalón segítettek eddig.


A legjobban teljesítő aranyipari cégnek egyetlen aranybányája sincs

Közel háromszorosára erősödött a vállalat papírja úgy, hogy egyetlen tárnát sem nyitottak az arany miatt.


Ezek a világ legfurcsább állásai

Bizarr, meghökkentő vagy épp veszélyes munkakörök álomfizetésért a világ minden tájáról. Bemutatjuk a legérdekesebbeket.


Sikeresek voltak a magyar járványügyi gazdaságvédelmi intézkedések

Teltházas lehet a Balaton, már másfél millió vendégéjszakát töltöttek a tónál a nyaralók.


Az amerikai elnök a gazdaságot támogató rendeleteket írt alá

Donald Trump azért hozta a rendeleteket, mert a kongresszusban megszakadt az egyeztetés az új gazdaságélénkítő tervről.


Új királya van az orosz szupergazdagoknak

Némileg szegényebbek lettek az orosz milliárdosok, akik közül most bemutatjuk a 10 leggazdagabbat.


Áttörés jön a Debrecen környéki vízgazdálkodás fejlesztésében

Több mint 16 milliárd forintos fejlesztési program indul meg.


Kiderült, mikortól lehetnek az amerikai hadseregnek lézerfegyverei

Egyre biztosabb, hogy már nem kell sokat várni a hadrendbe állításukra.


Bejelentették a Pápa és Győr közötti autóút fejlesztésének időpontját

A beruházással új nyomvonalon lesz elérhető Pápáról Győr és az M1-es autópálya.


Fél évszázad után, egymilliárd forintból megújult egy fontos vasúti szakasz

A Miskolcot és Nyíregyházát összekötő vasútvonal Mezőzombor és Nyíregyháza közötti szakasza újult meg.