2020. 08. 10. hétfő,
Magosz: Nem lehet egy év alatt felkészülni az EU Közös Agrárpolitikájára Ehhez egy teljesen új technológiára lenne szükség a mezőgazdaságban a Magosz elnöke szerint.
Óriásit kaszált a Nintendo a Black Friday alatt Az üzletláncok között is vannak nagy nyertesei a hétvégének.
Orosz ruletteznek a betegekkel a kórházakban? A várólista csökkentésére irányuló politikai nyomás miatt a sürgős műtétek háttérbe szorulnak a tervezett műtétekkel szemben a BAZ megyei kórházban. Így például egy délelőtt érkező vérhányással jelentkező ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Az új költségvetés a családokat és a gazdaságot védi, a baloldal ezt sem szavazta meg


Jlius 3-n elfogadta a parlament a jv vi kltsgvetst, ami a csaldok, a gyermeknevels s az idsek tmogatsa mellett a jrvny elleni vdekezs fenntartst, a gazdasg jraindtst, a munkahelyek megvdst s az j munkahelyek ltrejttnek tmogatst tzte ki clul. Ennek megfelelen mg tbb pnzt szn a kormny a csaldok tmogatsra, az oktatsra, az egszsggyre, visszapl a 13. havi nyugdj, tovbb cskken az llamadssg, cskken a kisvllalati ad, a gazdasg pedig ismt dinamikus nvekedsnek indul majd, mikzben az inflci sem szll el. Az nkormnyzatok is jval tbb pnzt kapnak, egsz pontosan 120 millirddal tbbet, mint idn.

Az Orszggyls jlius 3-n pnteken133 igen s 61 nem szavazattal elfogadta a jv vi kltsgvetst, ami a koronavrus-jrvny utn a gazdasg jraindtst tzte ki clul, s ami dinamikus, 4,8 szzalkos GDP-bvlssel, 3 szzalkos inflcival s a maastrichti referenciartk alatti, 2,9 szzalkos GDP-arnyos hinycllal, valamint a nemzeti jvedelem fl szzalkt meghalad biztonsgi tartalkkal szmol, az llamadssg cskkense mellett.

Varga Mihly pnzgyminiszter elmondta: a kormny a magyar gazdasg vdelmt s megerstst tekinti kzponti feladatnak, folytatja az adcskkents politikjt s a beruhzsok tmogatst, s fegyelmezett llamhztartsi gazdlkodst folytat.

Hasonlan az elz vekhez az llam mkdse 2021-ben is nullszalds, teht a kzszolgltatsok - tbbek kztt az egszsggy, az oktats s a honvdelem - kltsgt az llam tovbbra is a mkdsi bevteleibl finanszrozza.

Az llamadssg jvre tovbb cskken, 2021-ben vrhatan 69,3 szzalkra, a 2020 vgre vrhat 72,6 szzalkrl.

Kocsis Mt, aFidesz frakcivezetjefelhvta a figyelmet: a kltsgvets kt fontos pillrre pt, a 3000 millird forintos jrvny elleni vdekezsi alapra, amely tartalmazza az emberek vdelmhez, a jrvny elleni vdekezshez, illetve az egszsggyi elltrendszer mkdtetshez szksges forrsokat, valamint a 2600 millirdos gazdasgvdelmi alapra, amely a gazdasg vdelmvel s az jraindtsval kapcsolatos programok folytatsra, kiemelt fejlesztsekre, beruhzsokra, tovbb a foglalkoztats elsegtsvel kapcsolatos intzkedsekre teremti meg a szksges fedezetet.

A 2021-es kltsgvets elfogadsrl szl szavazs eredmnye a kijelzn, az Orszggyls plenris lsn 2020. jlius 3-nForrs: MTI/Kovcs Tams

A Magyar falu program keretben az tptsek tmogatsa 52 millird forinttal, az lelmiszerbiztonsgot, -elltsbiztonsgot szolgl keret pedig 50 millird forinttal n. Az ezekhez szksges forrsokat az adbevtelek emelkedse, a gazdasg fehredse teremti meg. Emellett akpviselk 135 igen szavazattal, 32 nem ellenben s 28 tartzkods mellett fogadtk el a mdostsokat, amelyek rtelmben kedvezmnyes, 5 szzalkos forgalmi adval kszlhetnek legfeljebb 150 ngyzetmter nagysg laksok a rozsdavezetekben.

llskeressi elltsokra az idei 83 millird forint helyett 108 millird forint lesz jvre, a kzfoglalkoztatsra, vagyis a Start-munkaprogramra a 2020-as mintegy 140 millird forint utn 2021-ben 165 millird forintot sznnak.

Mg tbb pnz a csaldok tmogatsra s az oktatsra

A pnzgyminiszter korbban azt mondta, 2021-ben minden kiemelt terlet tbb forrssal gazdlkodhat, gyjvre kzel 2295 millird forint ll rendelkezsre a csaldok tmogatsra, ami 67 millirddal tbb, mint idn. Fenntartjk a csaldi adrendszert, emelik az polsi djat, nvelik az vodai s blcsdei frhelyeket. A csecsemgondozsi dj jv v kzeptl a korbbi 70 szzalkrl a brutt fizets 100 szzalkra emelkedik, gy az idei 72 millird forint helyett jvre mr 93 millird forintot kltenek erre. A kormny csaldvdelmi intzkedsei jl lthatan mkdnek is, a KSH adatai szerint ugyanis csak idn az els t hnapban36 527 gyerek szletett, 1664-gyel tbb, mint tavaly ilyenkor.

Ugyangya hzassgktsek szma is ntt: 20 885 pr hzasodott ssze ebben az idszakban, 4522-vel tbb, mint tavaly janur-mjusban. Janur-mrciusban 101 (nem tveds, szzegy!), prilisban 8,8 szzalkkal tbb hzassgot anyaknyveztek, mint egy vvel korbban. Mjusban ugyan cskkent a hzassgok szma az elz vhez kpest, de ez (s az prilisi kisebb nvekeds) a koronavrus-jrvnnyal s a csoportos rendezvnyeket korltoz intzkedsekkel van sszefggsben.

Varga Mihly kzlte azt is, oktatsra 2021-ben mintegy 2230 millird forintot fordtanak, ami 78 millirddal tbb, mint idn. Emellett 2020 szeptembertl ingyenes tanknyvelltst biztost a kormny valamennyi tanulnak a nemzeti kznevelsi trvny mdostsa alapjn. A tanknyvellts eddig az 1-9. vfolyamon volt ingyenes, a dnts most ezt terjeszti ki mindenkire, aki a kznevelsben s a szakkpzsben tanul. Az intzkedsre idn 13,8 millird forint ll rendelkezsre.

Simicsk Istvn, a Keresztnydemokrata Npprt parlamenti frakcivezetje, Kocsis Mt, a Fidesz parlamenti frakcivezetje s Varga Mihly pnzgyminiszter a 2021. vi kltsgvets elfogadst kveten tartott sajttjkoztatn az Orszghzban 2020. jnius 3-nForrs: MTI/Illys Tibor

Jvre 4477 millird forintot biztostanak a kzszfrban dolgozk brre, ami 387 millirddal magasabb az ideinl. 2021-ben 3915 millird forintban hatroztk meg a nyugdjbiztostsi alap kiadsait, amely kzel 330 millirddal magasabb, mint idn.

Mindezek mellett visszapl a 13. havi nyugdj is: az idsek 2021-ben a januri nyugdjon fell egy heti nyugdjat kapnak, erre 77 millird forint szerepel a kltsgvetsben.A tizenharmadik havi nyugdj 2021-ben a nyugelltsok januri sszegnek 25 szzalka, 2022-ben az 50 szzalka, 2023-ban pedig a 75 szzalka, a r kvetkez vben pedig a nyugdjasok mr a tizenharmadik havi nyugdj teljes sszegt kzhez kapjk.

2021. janur elsejtl 11 szzalkra mrskldik a kisvllalati ad (kiva) kulcsa. A kisadzk tteles adja (kata) szablyainak szigortsa miatt pedig az eredetileg tervezett 197 millird forint helyett 237 millird forint bevtelre szmtanak.

Mintegy 860 millird forintos forrs jut az nkormnyzatoknak 2021-ben, ami kzel 120 millirddal tbb, mint idn. A kormny az nkormnyzati beruhzsok tmogatsra kln programokat indt jvre is, valamint jut forrs a teleplsekhez unis programokbl is. Ezek sszrtke megkzelti a 400 millird forintot. Arrl nem is beszlve, hogy a gazdasg vrhatan 5 szzalk krli jv vi nvekedsvel az nkormnyzatok iparzsiad-bevtele is emelkedni fog, ami szintn az nkormnyzatok mozgstert nveli - rtk.

Gyurcsny Ferenc s a tbbi baloldali politikus ezt sem szavazta megForrs: MTI/Mti Fotszerkesztsg/Kovcs Tams

Varga Mihly a baloldal munkjval kapcsolatban elmondta,hogy a baloldal 800 mdost indtvnnyal 6400 millird forintra - 17 szzalkra - nvelte volna az llamhztarts hinyt, ezrt ezek nem voltak elfogadhatak. Kocsis Mt ezzel kapcsolatban elmondta: javaslataik zme a beruhzsok felszmolst, a tlkltekezst, az ademelst, a csaldok tmogatsnak megvonst jelentette.

Az elfogadott mdost indtvnyok emellett megteremtik a lehetsget a gyermek diabtesz centrumok fejlesztsre, az iskolari hlzat mkdtetsre, az Etvs Lornd Kutatsi Hlzat kutatinak brrendezsre, Budapest s a fvrosi agglomerci, a kerleti thlzat indokolt fejlesztsnek a tmogatsra, valamint a Diaszpra felsoktatsi sztndjprogram folytatsra.

Az iskolar kzfeladatot ellt szemlynek minsl, s csak az iskola terletn intzkedhet, tantsi idben.Az rk biztonsgot srt vagy veszlyeztet tevkenysg esetn knyszert eszkzt alkalmazhatnak: testi knyszert, gzspray-t, rendrbotot s bilincset. Fegyver nem lesz nluk.

A Fidesz frakcivezetje rvilgtott arra is, hogya baloldal nem szavazta meg a jrvnygyi kszltsg kiadsait, a csaldgyi kltsek emelst, a 13. havi nyugdj visszaptst, a hatrvdelmi, honvdelmi s kzbiztonsgi kiadsok nvelst, valamint a munkahelyvdelmi s -teremtsi kiadsokat sem, ezzel pedig bebizonytottk, hogy jrvnyhelyzetben, nehz gazdasgi idszakban sem lehet rjuk szmtani.

A pnzgyminiszter vasrnap reggel a Kossuth Rdiban is beszlt[1] a jv vi kltsgvetsrl, az interjban Varga Mihlyelengedhetetlenl fontosnak nevezte a kormnyzati gazdasgi rsegt intzkedseket.


További hírek

Júniusban 191 ezer ember munkáját biztosította a koronavírus-járvány sújtotta ágazatok adókedvezménye

Az adókönnyítések összességében több mint egymillió munkavállalón segítettek eddig.


A legjobban teljesítő aranyipari cégnek egyetlen aranybányája sincs

Közel háromszorosára erősödött a vállalat papírja úgy, hogy egyetlen tárnát sem nyitottak az arany miatt.


Ezek a világ legfurcsább állásai

Bizarr, meghökkentő vagy épp veszélyes munkakörök álomfizetésért a világ minden tájáról. Bemutatjuk a legérdekesebbeket.


Sikeresek voltak a magyar járványügyi gazdaságvédelmi intézkedések

Teltházas lehet a Balaton, már másfél millió vendégéjszakát töltöttek a tónál a nyaralók.


Az amerikai elnök a gazdaságot támogató rendeleteket írt alá

Donald Trump azért hozta a rendeleteket, mert a kongresszusban megszakadt az egyeztetés az új gazdaságélénkítő tervről.


Új királya van az orosz szupergazdagoknak

Némileg szegényebbek lettek az orosz milliárdosok, akik közül most bemutatjuk a 10 leggazdagabbat.


Áttörés jön a Debrecen környéki vízgazdálkodás fejlesztésében

Több mint 16 milliárd forintos fejlesztési program indul meg.


Kiderült, mikortól lehetnek az amerikai hadseregnek lézerfegyverei

Egyre biztosabb, hogy már nem kell sokat várni a hadrendbe állításukra.


Bejelentették a Pápa és Győr közötti autóút fejlesztésének időpontját

A beruházással új nyomvonalon lesz elérhető Pápáról Győr és az M1-es autópálya.


Fél évszázad után, egymilliárd forintból megújult egy fontos vasúti szakasz

A Miskolcot és Nyíregyházát összekötő vasútvonal Mezőzombor és Nyíregyháza közötti szakasza újult meg.