2020. 08. 10. hétfő,
Magosz: Nem lehet egy év alatt felkészülni az EU Közös Agrárpolitikájára Ehhez egy teljesen új technológiára lenne szükség a mezőgazdaságban a Magosz elnöke szerint.
Óriásit kaszált a Nintendo a Black Friday alatt Az üzletláncok között is vannak nagy nyertesei a hétvégének.
Orosz ruletteznek a betegekkel a kórházakban? A várólista csökkentésére irányuló politikai nyomás miatt a sürgős műtétek háttérbe szorulnak a tervezett műtétekkel szemben a BAZ megyei kórházban. Így például egy délelőtt érkező vérhányással jelentkező ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Egy félévszázados magyar sikersztori: a Túró Rudi


A Tr Rudit igazi hungarikumknt kezeljk, br eredete az egykori Szovjetunihoz kthet. Immr tbb generci kedvence, trtnetnek tbb mint 50 ve sorn nem sokat vltozott, csak aprbb rncfelvarrsokon esett t. Kreltak mr belle fagylaltot, jgkrmet s tortt is. Vilgszerte egyre tbb helyen npszer, hiszen a krnyez orszgok mellett szmos ms eurpai llamban is lltanak el hozz hasonl desszertet, st a Tvol-Keleten is komoly rajongtbora alakult ki.

Trtnete mg 1954-ben kezddtt, amikor a Magyar Tejipari Kutat Intzet (MTKI) hrom szakembere a Szovjetuniba utazott, hogy az ottani tejipar vvmnyait tanulmnyozza. Itt zleltk meg elszr a Tr Rudi st, a meglehetsen nehezen kiejthet „глазированный сырок" (ejtsd: glazirovannij szrok) elnevezs, trvaj s zsr keverkbl kszlt, cukrozott s csokoldval bevont, lgy llag, kerek formj dessget, amit akkor trminyonnak kereszteltek el.

Genercik kedvenct fejlesztettk ki

Ennek alapjn fejlesztettk ki azt a termket, amelyet a magyar kznsg mr Tr Rudiknt ismert meg. Semmit sem bztak a vletlenre, arra trekedtek, hogy a trdesszert tkletesen megfeleljen a hazai z- s zlsvilgnak. Nem takarkoskodtak az idvel sem, ugyanis a termkfejleszts Budapesten, az MTKI egyik rszlegben, kzel 12 vig tartott.

A Tr Rudi klnbz vltozatai kzl a mai napig a Pttys a legismertebbForrs: MTI/Balzs Attila

Azt azonban valsznleg a tejipari szakemberek sem sejthettk, hogy

az ltaluk kialaktott zvilg az elkvetkez vtizedekben milyen hihetetlenl npszerv vlik, s hny generciban fog komoly „fggsget" kialaktani.

A Magyar lelmiszerknyv a kvetkezkppen hatrozza meg a Tr Rudit: tehntrbl, esetleg vajbl vagy tejsznbl, cukorbl, stb., klnbz zestanyagok hozzadsval, csokold- vagy kakamassza bevonattal ksztett, kzel hengeres alak, desszert jelleg ksztmny. A trtltet tejeredet termkhnyadnak legalbb 50 szzalknak kell lennie.

Miutn megszletett maga a termk, felkrtk Klein Sndort, a Budapesti Mszaki Egyetem oktatjt az jdonsg reklmkampnynak megtervezsre. Klein a formatervezst tovbbadta kt hallgatjnak az Iparmvszeti Fiskoln, k talltk ki s terveztk meg az eredeti, piros copfos kislny rajzval dsztett – mr akkoriban is - pttys csomagolst. Klein a nvads gyben tbb szakember vlemnyt is kikrte, de vgl egyikk tancst sem fogadta el. A Tr Rudi nv vgl a sajt tletbl szletett meg.

A Tr Rudi maga az erklcstelensg

A nv eredetrl szmos legenda terjedt el. Az egyik szerint Klein Sndor unokjnaa keresztnevt kapta a termk, ezt azonban maga Klein sem erstette meg.

Minsgellenr mintt vesz a termk gyrtshoz hasznlt nyers trblForrs: MTI/Czimbal Gyula

A legvalsznbb az, hogy a termk a sokkal kevsb elterjedt „trrd" fajtanvre utal. Br nmi „gyanra" ad okot az is, hogy a Tr Rudi elksztsnl bbskod vezet tejipari szakembert, az Erzsbetvrosi Tejzem mvezetjt Mandelville Rudolfnak hvtk.

Miutn megszletett a termk neve s a csomagolsa, indulhatott a piaci bevezetst elkszt hrvers. A reklmtervek mell egy tanulmnyt is le kellett adni, amit Klein Sndor gy kezdett, hogy termelni ma mr nem nehz, de egyre nehezebb lesz eladni – ez a napjaink marketingszakembereit idz megllapts akkoriban – a szocialista hinygazdlkods idszakban – elg nagy derltsget keltett.

A ksz Tr Rudikat htik csomagols eltt a mtszalkai zembenForrs: MTI/Balzs Attila

A nvadssal azonban jkora lavina indult el. Az gyeletes reklmokat felgyel szocialista erklcscsszk elszr tl hossznak, majd a Hrlapkiad Vllalat reklmosztlynak a vezetje erklcstelennek s pornogrfnak tallta a nevet. Drgedelmes hangvtel levlben arrl rtestette a Budapesti Tejipari Vllalat igazgatjt, hogy az erklcstelen elnevezs termkk reklmozst a kiadsunkban megjelen lapokban nem engedlyezzk.

Javasoltk helyette pldul a Tutu s Titi nevet, de Klein ebbe nem ment bele. gy aztn a Tr Rudi jszerivel a nyomtatott sajt reklmja nlkl kezdhette meg plyafutst.

Kezdetben hurkatltvel kszlt a rudi

A nagyzemi gyrts vgl 1968-ban indult meg a budapesti erzsbetvrosi zemben, m a faszerkezetes els gyrtgpet hamarosan thelyeztk Nyregyhzra. Ksbb Mtszalkra, 1970. augusztustl, ahol egy olyan, rgi vastlloms melletti trzembe kerlt a gyrts, amely mindssze kt helyisgbl llt, a tr pedig egy 10 ezer literes tartlyban kszlt. Az els szrik hurkatlt segtsgvel nyertk el a formjukat. A kezdetekben, 3 mszakban 25-30 ember dolgozott azrt, hogy a trs finomsgot szemmrtkkel hromdeks darabokra szeleteljk.

gy kszlt ez a finom trdesszert mg a hetvenes vekbenForrs: Origo

Mivel ekkor mg nem hasznltak adalkanyagokat s tartstszereket, a Tr Rudira a mai vltozatoknl karakteresebb, enyhn erjedt, jellegzetes trs z volt jellemz. A rudacska szavatossgi ideje is mindssze 3 nap volt, amibl egy napot eleve a gyr raktrban tlttt a szlltsra vrva. Viszont olyan viharos npszersgre tett szert, hogy azonnal elkapkodtk az zletek polcairl.

A keresletet pedig ki kellett elgteni, ezrt technolgiai fejlesztseket hajtottak vgre, s a 70-es vek kzepn mr naponta 36 ezer Tr Rudit gyrtottak. A csomagolgpek automatizcijnak ksznheten a 90-es vek elejn pedig mr napi 300 ezer darab kszlt. Majd az ezredfordult kveten mg ehhez kpest is ugrsszeren tovbb ntt a gyrts.

Egy csokoldszelet, amibe politikai clokat csomagoltak annak idejn[1]

A mai napig npszer retrocsokold a Sport szelet, amelyben sokan gyermekkoruk zeit keresik, tekintve, hogy trtnete lassan ht vtizedre tekint vissza. De a jellegzetes rumos-kakas zvilg az idk sorn szmos jabb generci kedvence lett. sszegyjtttnk mindent, ami ezzel a mrkval trtnt az elmlt kzel hetven v sorn.

A mtszalkai gyrban 2013-ban gyrtottk le az tmillirdodik Tr Rudit. Ez a szm akkor azt jelentette, hogy az addig kszlt Tr Rudik tizentszr krbertk a Fldet. Taln hihetetlenl hangzik, de napjainkban vente 180-190 milli darab klnbz zests rudit majszolunk el, tbb mint 20 millird forint rtkben.

Ma is a natr vltozat a legnpszerbb

Indulskor az alaptermk a natr vltozat volt, idvel azonban szmos zestssel bvlt a paletta, pldul Nagybnhegyesen gyrtottak elszr valdi gymlcstartalommal Tr Rudit. A folyamatos fejlesztsek klnbz zests, gy mogyors s dis vltozatokat is szltek, majd az ezredfordultl megjelent az epres, a barackos, a mlns, az fonys, a kkuszos, a mazsols, a mogyorkrmes, a meggyes, a manduls, a kkuszos vltozat s a tejbevons is.

Ma mr szmtalan z- s termkvltozat ltezikForrs: Zirig rpd

m gy tnik, tovbbra is a natr az igazi: a felmrsek szerint minden prblkozs s zkombinci ellenre a dobog fels fokn a natr rudi – annak is ris vltozata – ll, az elkel msodik hely a mogyors, mg a mlns a bronzrmes.

A kilencvenes vekben a Tr Rudit is elllt tejipari vllalatokat privatizltk, s azok megvsrlsval a gyrtsi jogokat a Friesland-Campina, valamint a Danone szerezte meg. A Danone egy ideig Lengyelorszgban is forgalmazta ezt a trdesszertet „Danio Batonik" nven, a Friesland-Campina pedig Romniban s Szlovkiban „Dots" nvvel. Idkzben egybknt rengeteg parafrzis szletett a termk elnevezsre: Tr Desszert, Tr Snack, Trudi vagy pldul Tuti Rudi, de a legismertebb mindmig a Pttys.

Cikknk elksztse sorn a kvetkez forrsokat hasznltuk fel:

- A Tr Rudi trtnete – behir.hu
- Titkok a Tr Rudi trtnelmbl – Turizmus Online
- Pttys mrkatrtnet


További hírek

Júniusban 191 ezer ember munkáját biztosította a koronavírus-járvány sújtotta ágazatok adókedvezménye

Az adókönnyítések összességében több mint egymillió munkavállalón segítettek eddig.


A legjobban teljesítő aranyipari cégnek egyetlen aranybányája sincs

Közel háromszorosára erősödött a vállalat papírja úgy, hogy egyetlen tárnát sem nyitottak az arany miatt.


Ezek a világ legfurcsább állásai

Bizarr, meghökkentő vagy épp veszélyes munkakörök álomfizetésért a világ minden tájáról. Bemutatjuk a legérdekesebbeket.


Sikeresek voltak a magyar járványügyi gazdaságvédelmi intézkedések

Teltházas lehet a Balaton, már másfél millió vendégéjszakát töltöttek a tónál a nyaralók.


Az amerikai elnök a gazdaságot támogató rendeleteket írt alá

Donald Trump azért hozta a rendeleteket, mert a kongresszusban megszakadt az egyeztetés az új gazdaságélénkítő tervről.


Új királya van az orosz szupergazdagoknak

Némileg szegényebbek lettek az orosz milliárdosok, akik közül most bemutatjuk a 10 leggazdagabbat.


Áttörés jön a Debrecen környéki vízgazdálkodás fejlesztésében

Több mint 16 milliárd forintos fejlesztési program indul meg.


Kiderült, mikortól lehetnek az amerikai hadseregnek lézerfegyverei

Egyre biztosabb, hogy már nem kell sokat várni a hadrendbe állításukra.


Bejelentették a Pápa és Győr közötti autóút fejlesztésének időpontját

A beruházással új nyomvonalon lesz elérhető Pápáról Győr és az M1-es autópálya.


Fél évszázad után, egymilliárd forintból megújult egy fontos vasúti szakasz

A Miskolcot és Nyíregyházát összekötő vasútvonal Mezőzombor és Nyíregyháza közötti szakasza újult meg.