2020. 07. 06. hétfő, Csaba
Mi vár ránk a héten? Bár az elemzők nem várnak változást az alapkamatban, a jegybank monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülése lesz a hét egyik fontos eseménye, emellett külkereskedelmi és munkaerőpiaci statisztikai adatok ... ...
6 alternatíva a környezetre rendkívül káros műanyag szívószálak helyett

Ahogyan arról egy régebbi cikkünkben már írtunk a műanyag szívószálak rendkívül károsak a környezetre; a tíz leggyakrabban tengerpartokon eldobott hulladékok egyike és hiba készültek teljesen műanyagból nem újrahasznosíthatóak.

A

Már ötven napja tart a katari válság A katari emír kész tárgyalni a szárazföldi határ megnyitásáért.
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

De miért ragaszkodnak ennyire a németek a készpénzhez?


Kevs hely van a vilgon, ahol jobban bznak a kszpnzben, mint Nmetorszgban. A vilghbor utn a nmetek bizalma megingott a pnzintzetekben, emellett fontosnak tartjk azt is, hogy kltseiket ersen magngyknt kezeljk. A nmetek tbbsge emiatt kszpnzprti volt, s csak a legszksgesebb esetben nylt bankkrtyhoz. Ez a trend fordulhat meg 2020-ban, melyet nem egy technolgiai jts, kormnyzati dnts vagy marketingfogs vltott ki, hanem a koronavrus.

Van nhny eurpai orszg, ahol egy furcsa tendencia figyelhet meg a kszpnz hasznlatval kapcsolatban. Mg a fejlett orszgokban egyre elterjedtebb a krtys fizets, addig mondjuk Spanyolorszgban, Olaszorszgban, Nmetorszgban s Ausztriban az tlls a hagyomnyos fizeteszkzkrl jval lassabb temben zajlik.

Az NPR[1] mg tavaly rta azt, hogy br Nmetorszg jelenleg Eurpa s ezzel az uni vezet gazdasga, s itt tmrl vlheten a legnagyobb szellemi vagyon is, ezek ellenre elg srn lehet Cash only, azaz Fizets csak kszpnzzel feliratokkal tallkozni a nagyobb vrosok ttermeiben, zleteiben.

Nmet nyelv tlap egy hamburgerezben, ahol csak kszpnzzel lehet fizetniForrs: AFP/Alex Halada

Termszetesen ez nem felttlenl az zletek miatt van gy, st, a lakossg valamilyen furcsa oknl fogva ragaszkodik a bankjegyekhez s rmkhez. Rgen azzal rveltek, hogy a kszpnzt knny s gyors hasznlni, ami mra klnsen furcsn hat az rintsmentes fizetsi mdszerek megjelenst kveten.

Termszetesen kulturlis okai is vannak a jelensgnek: a nmetek a tranzakcikat jval szemlyesebb (privt) informcinak tartjk, mint msok, ezrt is annyira npszer a kszpnz. Emellett sokan nem bznak az online tranzakcikban, radsul az eurt ms orszgokban is elfogadjk, gy nem szksges azt felttlenl berakni a bankba.

Ennek ksznheten sokan csak a legszksgesebb esetben hasznljk Nmetorszgban a bankkrtyjukat, inkbb llnak sorban a kassznl, s keresnek aprt a pnztrcjukban.

Visszajrt ad egy kasszs egy nmet hentesnlForrs: dpa Picture-Alliance via AFP/Jens Kalaene

A Statista[2] adatai alapjn Nmetorszgban mg az sszes fizets 80 szzalka trtnt kszpnzzel 2018-ban, mg Franciaorszgban ez az arny mr 68 szzalk volt, Nagy Britanniban 42 szzalk s Svdorszgban 20 szzalk.

A 82,5 milli lakos Nmetorszgban mkdik egsz Eurpban a legtbb ATM, sszesen 85 ezer darab, s ehhez nagyjbl 1,002 milli darab POS, azaz bankkrtys fizetterminl prosul – derl ki a G4S World Cash 2018-as elemzsbl[3].

Ennl tbb terminl van

 • Franciaorszgban (1,487 milli),
 • Olaszorszgban (2,226 milli),
 • Spanyolorszgban (1,496 milli),
 • Trkorszgban (2,349 milli) s
 • az Egyeslt Kirlysgban (2,157 milli) is.

Radsul Nmetorszgban 2011 ta egyre tbb pnz vesznek ki az ATM-ekbl, az gy hasznlt pnz a GDP 8,3 szzalka krl mozgott.

ATM hasznlat koronavrus idejnForrs: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

Br a szmok alapjn a nem-kszpnzes fizetsek arnya (online utalsokat is belertve) 113 szzalkkal ntt a 2012-16-os idszakban, ez csak azt mutatja meg, hogy alacsony bzisrl trtnt meg az elmozduls.

A krtyahasznlat arnya az orszgban a vizsglt idszakban csak 16 szzalkkal ntt, radsul az egy fre jut krtyahasznlat Nmetorszgban ves szinten mindssze 38 darab, ami messze elmarad a 102-es vilgtlagtl.

Tovbbi rdekessg Nmetorszgrl, hogy a Bundesbank felmrse szerint egy nmet tlagosan 107 eurt tart magnl, ami tbb mint hromszorosa a francia 32 eurs tlagnak.

rtkben ms arny mutatkozik a fizeteszkzk tern: igazi ttrs volt a 2018-as v Nmetorszgban, ekkor fordult el elszr Nmetorszgban az EHI Retail Institute szerint, hogy tbbet kltttek a nmetek krtyval, mint kszpnzzel. Az arny 48,6-48,3 szzalk volt a krtya javra.[4]

Ezzel vg egybe egy msik kutats, amely szerint a kszpnzhasznlat 74 szzalk Nmetorszgban, s jellemzen az 50 eur alatti fizetseknl hasznljk azt. Nmetorszgban az zletekben s boltokban ktszer akkora a kszpnzforgalom, mint az eurpai tlag.[5]

Persze ettl mg rengeteg kszpnzt hasznlnak Nmetorszgban, a Bloomberg szerint a kzs valuta bevezetse ta tbb eurt ignyelt a Bundesbank, mint az sszes tbbi eurzns orszg sszesen.

Szmla egy nmet tterembenForrs: dpa Picture-Alliance via AFP/Jens Kalaene

Takarkoskods

Azonban van egy sajtos vonatkozsa is a nmetek kszpnz irnti szeretetnek. Ez a takarkoskods.

A Bundesbank kzlse szerint 30-70 szzalkban hasznljk fel kszpnzket belfldn s klfldn a nmetek. Emellett a teljes kszpnzmennyisg 10 szzalka kering csak mindennapi hasznlat keretein bell, mg 20 szzalkot flretesznek megtakartsknt.

A Gttingeni Egyetem egyik kutatja szerint az, ha valaki nagy mennyisg kszpnzt halmoz fel, az a nmeteknek risi biztonsgrzetet ad. A viselkedsnek trtnelmi gykere van, olyannyira, hogy egy szlsa is van a nmeteknek a kszpnzre.

Nur bares ist wahres.

Ez annyit tesz: csak a kszpnz az igazi.

Rengeteg flre tett kszpnz van a nmet otthonokbanForrs: Cultura Creative via AFP/Cultura/Judith Haeusler/Judith Haeusler

rdekessg, hogy Nmetorszgban nem csak az eurn cscslnek sokan, az embereknl van rengeteg mrka is[6], hiszen a nmet jegybank korltlan ideig biztostja a visszavltst 1,95583-as rfolyamon.

sszesen 6,5 millird eurnyi van mg az embereknl a rgi nmet fizeteszkzbl.

Sokaknl van mg nmet mrka isForrs: Photononstop via AFP/Photononstop/J-C.&D. Pratt

Szemben a trendekkel

Az eurpai orszgok tbbsge trekszik arra, hogy cskkenjen a kszpnzes tranzakcik mrtke, mert az nehezebben kvethet, gy jobban felhasznlhat pnzmossra, s egyb illeglis tevkenysgek finanszrozsra.

Nmetorszg nem gy tesz, ugyanis egy 2017-es tanulmnyra 90 szzalkban elutast reakcik szlettek. Emiatt csak rszmegolds szletett, Nmetorszgban csak 10 ezer eur feletti sszegnl kell azonostsa magt a vev fl.

Az online fizetsek arnya nem csak a korrupci visszaszortsa miatt lenne amgy fontos, hanem mert a gyrts is kltsges. Taln sehol nem hasznldnak el olyan gyorsan a paprpnzek, mint Nmetorszgban, klnsen az 5 s 10 eurs bankjegyek.

j eurbankjegyek 2019-benForrs: Picture-Alliance/AFP/Waltraud Grubitzsch

A koronavrus hozza el a fordulatot?

A koronavrus az egsz vilgon fontoss tette a tvolsgtartst, s az rintkezsek minimalizlst. Ez termszetesen vonatkozik a fizetsekre is, vilgszerte arra trekednek az zletek, hogy aki tud, az krtyval fizessen.

Br a nmet boltok s ttermek eddig hresek voltak arrl, hogy nem mindenhol fogadtk el a krtys fizetst, vlheten a COVID-19 itt is fordulatot hozhat – rja a Deutsche Welle[7].

Egyre tbben fizetnek terminl segtsgvel bankkrtyvalForrs: dpa Picture-Alliance via AFP/Jens Kalaene

Trtnt ez mindez annak ellenre, hogy a Bundesbank kzlemnye szerint a kszpnzes fizets nem magas kockzat tevkenysg a koronavrus terjedse szempontjbl.

A Potsdami Egyetem kutatsa szerint egy boltban nagyobb kockzatot jelenhet brmelyik polcon lv termk, mint a pnz, mert azt tbben rinthetik meg, mint a fizeteszkzt.

A legfrissebb kutatsok szerint napjainkban a nmetek 41 szzalka gyakrabban hasznlja a bankkrtyjt, mint a koronavrus eltt. A hitelkrtyknl a nvekeds 57 szzalkos.

68 szzalka azoknak, akik vltoztattak krtyahasznlsi szoksaikon, azt mondta, hogy gyakrabban fog krtyval fizetni a jrvny utn is.

Megvltoznak a nmet fizetsi szoksok a koronavrus miatt?Forrs: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Fotostand / K. Schmitt

Ahogy Magyarorszgon is, Nmetorszgban is emeltk a koronavrus miatt a PIN-kd nlkli vsrls limitjt, ez 25 eurrl 50 eurra ntt.

Egyes szakrtk mr most gy ltjk, hogy a koronavrus hozhatta el azt a fordulatot, amit az j fizetsi technolgiknak eddig nem sikerlt keresztl vinni az orszgban. Tbb olyan boltrl is tudni, ahol nem csak, hogy behoztk a krtys fizets lehetsgt, hanem egyenesen ktelezv tettk azt - rja a BBC[8].

A kszpnz ezek ellenre nem felttlen szorul vissza, hiszen a vrus miatt tbben rzik gy, hogy tbb megtakartsuk kell legyen, amit mint tudjuk, Nmetorszgban nem felttlenl a bankban trolnak az emberek.

Egy msik tnyez mellett sem szabad elmenni: ez pedig a genercis klnbsg. A krtys fizets technolgija az idsebb korosztlyban nem volt npszer. Azonban a vrus miatt egyre tbben tanultk meg a krtykat kezelni, gy az idsek piacralpsvel javulhat az arny.

sszessgben kijelenthet, hogy a koronavrus elremozdtotta a nem-kszpnzes fizetseket Nmetorszgban, de hogy ez csak tmeneti llapot, vagy tnyleges lkst adott a krtys fizetsek npszersgnek, egyelre nehz megmondani.

References

 1. ^ NPR (www.npr.org)
 2. ^ Statista (www.statista.com)
 3. ^ G4S World Cash 2018-as elemzsbl (cashessentials.org)
 4. ^ EHI Retail Institute (www.ehi.org)
 5. ^ egy msik kutats (www.bundesbank.de)
 6. ^ az embereknl van rengeteg mrka is (www.origo.hu)
 7. ^ a Deutsche Welle (www.dw.com)
 8. ^ a BBC (www.bbc.com)


További hírek

Az új költségvetés a családokat és a gazdaságot védi, a baloldal ezt sem szavazta meg

Tovább nő a gazdaság, csökken az államadósság, és több pénz jut jövőre az egészségügyre,


A Lufthansa megkapta az állami mentőcsomag első részletét

Az egymilliárd dolláros részletnek hála fizetésképes marad a német légitársaság.


Az EU-ban a tavalyinál kisebb lesz az idei búzatermelés

Az elemzők szerint idén 131,3 millió tonna lágy búzát takarítanak be.


Elfogadták a jövő évi költségvetést, és új támogatás indul a hazai cégeknek

Új korszak kezdődött az online számla kiterjesztésével, és megduplázták a kkv-k számára pályázható fejlesztési forrást.


A legmerészebbek egyedi Lego-figurákba és különleges italokba fektetnek

A járvány idején egészen furcsa menedékeszközök lettek népszerűek.


Egy félévszázados magyar sikersztori: a Túró Rudi

Titkok egy hungarikum történetéből, amelyet a megszületésekor erkölcstelennek kiáltottak ki.


Szijjártó Péter: Új program indul a magyar vállalatok támogatásáért

A gazdaság az emberek munkájától lesz erős, nem a kiszolgáltatottsághoz vezető nemzetközi hitelektől.


Tállai András: Csökkentek a vállalkozások adóterhei, módosították a katázás szabályait

Fontos adóügyi könnyítésekről döntött pénteken az Országgyűlés,


A legjobb diákoknak ad esélyt a Stipendium Peregrinum ösztöndíj

A cél olyan diákoknak segíteni, akik később a magyar közösség erősítéséért dolgoznak.


Rekordmagas lehet az arany árfolyama idén

A Saxo Bank elemzője szerint új rekordok jönnek az arany árfolyamában.