2020. 07. 06. hétfő, Csaba
Mi vár ránk a héten? Bár az elemzők nem várnak változást az alapkamatban, a jegybank monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülése lesz a hét egyik fontos eseménye, emellett külkereskedelmi és munkaerőpiaci statisztikai adatok ... ...
6 alternatíva a környezetre rendkívül káros műanyag szívószálak helyett

Ahogyan arról egy régebbi cikkünkben már írtunk a műanyag szívószálak rendkívül károsak a környezetre; a tíz leggyakrabban tengerpartokon eldobott hulladékok egyike és hiba készültek teljesen műanyagból nem újrahasznosíthatóak.

A

Már ötven napja tart a katari válság A katari emír kész tárgyalni a szárazföldi határ megnyitásáért.
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Már most rengeteg pénz van a magán-űrutazásban - és ez még csak a kezdet


A tervek szerint mjus 27-n kt amerikai rhajs indult volna a vilgrbe: Doug Hurley s Bob Behnken az Elon Musk rdekeltsgbe tartoz SpaceX rhajzsi vllalat "Crew Dragon" nev, kapszulhoz hasonlt rhajjn rte volna el a Nemzetkzi rllomst. Ezt a cg Falcon 9 rakti emeltk volna a levegbe, az els alkalommal szlltva embert. Br az idjrsi krlmnyek miatt a kilvst, lnyegben az utols pillanatban hozott dntssel, halasztani kellett mjus 30-ra, a vllalkozs jelentsge jval nagyobb annl, mint amekkornak elszr tnik. Megmutatjuk, mirt.

A trtnelem folyamn eddig nem sokszor fordult el, hogy egy jonnan fejlesztett rrepl emberekkel a fedlzetn felszlljon s fldkrli plyra lljon - a mostani elhalasztott, illetve vrhat kilvs, mr nmagban ezrt is figyelemre mlt.

m igazi klnlegessgt - mutatja be a Quartz[1] sszelltsa - mgis csak az adja, hogy a kivlaszott amerikai rhajsok most elszr kelhetnek tra egy magncg rjrmvn, amely emellett radsul valsznleg az eddig megptett, legolcsbban kzleked rhaj.

A SpaceX amerikai rkutatsi magnvllalat ltal kzreadott, videofelvtelrl kszlt kpen a vllalat Crew Dragon szemlyszllt rhajja s Falcon 9-es hordozraktja a Cape Canaveral-i Kennedy rkzpont kilvllsn 2020. mjus 27-nForrs: MTI/AP/SpaceX/-

Az amerikai rtevkenysg trtnetn vgigtekintve, hamar nyilvnvalv vlik, hogy ennek pnzgyi szempontbl risi jelentsge van. A gazdasgos rrepls - annak minden rszfeladatval egytt - vtizedes kihvs valamennyi, az rutazsokban kzvetlenl rdekelt orszgnak, gy az USA-nak is.

Az ottani rgynksg, a NASA szmra is j tvlatokat nyitott a magncgekkel, s gy a magntkvel val, a korbbinl szorosabb egyttmkds.

Ez ugyanis egy alapvet szemlletmdvltst jelez: ahhoz, amihez eddig egy egsz nemzet erfesztse kellett, most mr magnvllalati kezdemnyezssel, illetve a magnszektorral val kooperciban is megvalsulhat. Innentl pedig - gy tnik - egyenes t vezet az r kereskedelmi hasznostsig.

Mr nem rendkvli a magntke az rutazsokban

A kereskedelmi alap rhajzs kereteinek kialaktsa nem jkelet trekvs: a vilg egyik legnagyobb presztzs gynksgnek szmt NASA nagyjbl 15 ve kezeli komolyan azt a krdst, hogy rhajinak tervezst, zemeltetetst rszben kiszervezze. Ennek keretben kszlhettek olyan rjrmvek, melyek teherfuvarozst vgeznek a Nemzetkzi rllomsra (ISS).

Most jtt el az ideje az emberek Fld krli plyra szlltsnak, s valsznleg a kvetkez nhny vben megtrtnik jra a holdra lps is - mindez rszben magnfejleszts rjrmvek fedlzetn.

A NASA tervezett Artemis-misszijnak fantziarajzaForrs: NASA

"Partnereink sajt pnzkbl fektettek be nagy sszegeket ezeknek a kpessgeknek az elrsre. Ez kzel sem mkdhetett volna gy az 1960-as vekben, amikor elrtk a holdat" - nyilatkozta nemrg ennek kapcsn Jim Bridenstine, az rhivatal vezetje.

Ugyan ksbb a NASA elllt az rreplvel - magyarul gyakran: rsikl -, mely akr tbbszr is fellhet volt hordozraktkkal, s le is tudott szllni, valamint rhajsok mellett alkalmas volt mholdak s rltestmnyek moduljainak szlltsra is, a sokoldal jrmvet azonban ksbb tlsgosan kockzatosnak tltk. Az 1986 s 2003 kztti idszakbl 14 rhajs halla kthet az rsiklhoz. 2011-ben aztn hivatalosan is lelltottk a progamot.

Szksg volt teht j megoldsra, s kzben az rhivatal vizsglta annak lehetsgt is, hogyan tudn a magnrdekeket is bevonni az egyes rtevkenysgekbe, hiszen kzben finanszrozsi forrsai is talakultak.

Az j trekvsek egyik legutbbi, igen ltvnyos jele tavaly az volt, hogy az rhivatal bejelentette[2], a Nemzetkzi rllomst 2020-tl megnyitja a magn-rturistk eltt, azok vente kt alkalommal juthatnak be a legends rltestmnybe. Ehhez nyilvnvalan kellenek a magnfejlesztsben kszl rhajk, a NASA pedig jl jr a sajtos "privatizcival"[3], hiszen gy tbbletforrsokhoz jut az rlloms mkdtetshez.

Az orbitlis plyn kering Nemzetkzi rllomsForrs: NASA/ESA

Sokkal gazdasgosabban repkednek a millirdok

A 2010-ben letre hvott Commercial Crew nev programban - ez annak a neve, melynek keretben a NASA egyttmkdik magnvllalatokkal embereket szllt rhajk fejlesztsben - gy tnik, eredmnyesen vesznek rszt az gynksg partnerei, az emltett SpaceX mellett pldul a Boeing. A program egy vtizede szerny, 50 milli dollros elnyert tmogatssal indult a NASA-nl (az els t tmogatott cg kztt a SpaceX nem volt ott).

m azta az gynksgen keresztl 8,2 millird dollr ramlott abba, melynek nagyrsze a kt emltett vllalatnl kttt ki.

A kt cg 2014 szn egyttesen 6,8 millird dollr rtk szerzdst nyert el arra a clra, hogy 2017 vgre olyan megoldssal lljanak el, melyekkel kivlthatk az ISS-kldetsek fggsgei az orosz fl egyttmkdstl.

Ezek persze hatalmas sszegek, de gy tnik, mg mindig megri ezt a modellt alkalmazni.

A NASA-nl gy becslik, eddig mintegy 30 millird dollrt takartottak meg az j rhajk fejlesztsn

- legalbbis ezt kzlte[4] Phil McAlister, az rhivatal kereskedelmi replsi programjnak igazgatja.

Hogyan lehetsges ez? gy tnik, a programban rszt vev magncgek gyorsabban s kltsghatkonyabban dolgoznak, mint azon ms partnerek, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy a NASA kizrlagos gyfelk legyen. Nem utols szempont az sem, hogy a szerzdseket meghatrozott sszegre ktik meg a magnvllalatokkal, ami segti a NASA-t a kltsgek tartsban, a vllalatokat pedig rdekeltt teszi a lehetleg gyors s pontos munkavgzsben.

A Marketwach kzlse szerintmg a korbbi rsikl-kldetsek tlagos kltsge 1,6 millird dollr krl mozgott, addig a SpaceX-nek egy asztronauta fuvardja mostantl 55-70 milli dollrt jelent.[5]

Az oroszok lltlag 80-85 milli dollrt krnek egyetlen helyrt.

Douglas Hurley (ell) s Robert Behnken amerikai rhajsok Crew Dragon szemlyszllt rhajban lnek a Cape Canaveral-i Kennedy rkzpont kilvllsnForrs: MTI/AP/SpaceX/-

A korbbi washingtoni adminisztrcik mr kerestk a partnersget magncgekkel, a Bush-elnksg alatt pldul a magnvllalatok rgztett rakon, de a szellemi tulajdon birtoklsa mellett szllthattak robottechnikai megoldsokat (Elon Musk pedig 2002-ben alaptotta meg a SpaceX trsasgot).

A Columbia-rsikl 2003-as katasztrfja utn kellett nmi idahhoz[6], hogy a NASA rsznja magt arra, hogy jra sajt maga oldja meg az ISS-re jutst, klnsen, hogy a ltestmnyre 100 millird dollrt ldozott. Az amerikai rhajsok az orosz Szojuz rhajkon repltek az elmlt vekben, m ez amerikai rszrl tbb problmt is folyamatosan hozott magval:

 • az orosz fl viszonylag egyoldalan korltozhatta a felvinni kvnt amerikai rhajsok szmt,
 • nagyjbl tetszse szerint emelhette az rfuvarozs viteldjt,
 • s persze presztzs szempontjbl sem mindegy, hogy az USA knytelen rhajsait nem sajt terletrl, radsul Oroszorszggal knyszer egyttmkdsben az ISS-re kldeni.

E szempontok mellett kevesebb sz esik arrl, hogy technolgiailag s ms szempontokat is figyelembe vve, mit knl[7] a SpaceX megoldsa, s mit az egybknt mr bizonytott Szojuzok. A cl elssorban az, hogy az USA ms hatalomtl fggetlenl rhesse el asztronautival a Fld krli plyt.

Az eredmnyek a fontosak

Mrpedig az r egyre inkbb piac, amellett is, hogy a NASA a mlyr elrsre irnyul programjt idkzben sok kritika rte. Egyesek szerint nem tl tlthatan gazdlkodik az adfizetk pnzvel, amiket az j modell szerint a magnvllalatok kapnak. Sokan brltk az gynksget azrt is, mert parternereik rendszeresen cssztak a fejlesztsekkel, pldul a Lockheed Martin az Orion rhajval, a Boeing a Space Launch System (SLS) szupernehz hordozrakta-rendszerrel (elbbibl egybknt tavaly sszel a NASA hatot rendelt[8]).

Ezen elzmnyek alapjn addik a krds: mennyibe kerltek a NASA-nak az emberek szlltsra alkalmas rjrmvek? A napjainkig inflcival korriglt adatokat az albbi sszests mutatja meg:

rjrmvek fejlesztsi kltsgeiForrs: Origo/Quartz

Az adatokbl gy tnik, a jelenhez kzeledve az sszegek cskkensnek indulnak. Az rhivatalnl ezrt - ahogy erre utaltunk - azzal rvelnek: a magncgek bevonsval a jelenlegi programokba egyltaln nem gazdasgtalan, st, olcsbb a korbbiaknl.

Ugyan minden adatot nem hozhatnak nyilvnossgra, de az rhivatal szerint a cgek rgztett rakon dolgoznak, s akkor is teljestenik kell, ha valami balul sl el a tesztek, fejlesztsek folyamn. A tmogatsokkal pedig megfontoltan bnnak. Az egyik megtlt tmogatsi sszeg a kzelmltbl, amit a hivatal elismert, az a Boeing rszre megtlt 410 milli dollr, bizonyos teszteplsi feladatokra. Idn prilisban pedig 135 milli dollrt adtak a Starship-rendszerre (nehzrakta-rendszer), aminek alkalmazsval - Donald Trump korbbi bejelentsnek megfelelen- 2024-re jra ember juthatna el a Hold felsznre.

Arra krnk mindenkit, az eredmnyekre koncentrljon. Ezek a vllalatok hajlandk kockztatni s ktelezettsgeket vllalni, mert gy ltjk, hossz tvon tudjk szolgltatsaikat nyjtani az USA kormnynak s a magnszfrnak is" - mondta Doug Loverro, a NASA emberi rreplsekrt felels igazgatja azzal kapcsolatban, hogy nem hozhatnak nyilvnossgra minden pnzgyi adatot az rgynksg s a vllalatok kztti egyttmkdsek kapcsn, az tlthatsgot hinyol felvetsekre.

Casey Dreier, a The Planetary Foundation szakrtje pedig azt mondta, a mjus 27-i tervezett Dragon-kilvs, nem csak az USA rprogramjainak trtnetben, hanem valsznleg egyetemes szinten is a legolcsbb lett volna.

A Starship, a SpaceX fejlesztsnek prototpusaForrs: AFP/2019 Getty Images/Loren Elliott

Beindulhat a kereskedelmi rturizmus?

A magncgek rdeke egyrtelm: hossz tvon gondolkodnak, s nem a nhny ven belli profitszerzsben. Ha a mostani, tervezett kldetsek sikerrel jrnak, az risi eredmnyt jelent szmukra is: a SpaceX megerstheti pozcijt a leend holdutaztati szerepben a NASA-nl, s folytathatja a felkszlst a 2020 szeptemberre tervezett jabb kldetsre, amikor is a tervek szerint[9]japn rhajsokat is visznek majd. A szlesebb kzvlemny figyelme pedig jra az rleld rturizmus ipargra irnyulhat, ahol hamarosan szintgy szmthatnak a jegyrak, mint a hagyomnyos repls vilgban.

Korainak tnik ez utbbi felttelezs?

Mg ha gy is van, nem teljesen megalapoztatlan. Pldul az Origo megrta[10], nemrg arrl rppent fel a pletyka, hogy Tom Cruise az rben forgatna filmet, a SpaceX s a NASA rszvtelvel zajl projektben. A turisztikai cl rutazsok irnt pedig mr most akkora az rdeklds, hogy hossz vroslista van, s - ahogy az Origo megrta[11] - nemrg elsknt vittk tzsdre az egyik rreplsi cget.

Brhogy is, az biztos, hogy a Crew Dragonra pldul egsz olcs a jegy ms rjrmvekhez kpest - legalbbis, az adatok szerint, tlagosan ennyibe kerl, illetve fog kerlni egy hely megvtele ezekre az rjrmvekre, az amerikai asztronautk szmra (a jelen rjrmveinl ezek persze eltrhetnek az rturistktl krt viteldjaktl):

Forrs: Quartz/Origo

Mindezek tkrben nem csoda, ha a NASA-nl s a kt, az ISS szempontjbl legfontosabbnak szmt partnernl, a SpaceX-nl s a Boeing-nl is optimistk a jvt illeten, s stratgiai jelentsgnek[12] tekintik az egyttmkdst.

"Ez nem csak egy emberi rrepls, ez egy teljesen j szakasza az alacsony Fld krli plyn val mveleteknek" - ezt pedig Alexander MacDonald, a NASA kzgazdsza mondta, a mostani kldetsre utalva.

A NASA ltal kzreadott kpen Douglas Hurley (b) s Robert Behnken amerikai rhajsok a Cape Canaveral-i Kennedy rkzpont kilvllshoz tartanak, a tervezett kilvs elttForrs: MTI/EPA/NASA/Bill Ingalls

A Commercial Crew programon bell hossz tvon megteremtdhet az amerikai asztronautk szlltsnak fggetlentse ms orszgoktl - Oroszorszg vagy Kna -, s a figyelem kzppontjba mg ambicizusabb clok, a Hold ismtelt, majd a Mars ember ltali elrsre kerlhet. Ugyanakkor knnyen kilezheti az rdekeltek kztt az orbitlis plyrt foly versenyt is.

A mjus 27-n elhalasztott kilvs ismtlsnek tervezett ideje, mjus 30-n, kzp-eurpai id szerint 20 ra utn van.

References

 1. ^ Quartz (qz.com)
 2. ^ bejelentette (qz.com)
 3. ^ sajtos "privatizcival" (www.urvilag.hu)
 4. ^ kzlte (www.scientificamerican.com)
 5. ^ Marketwach (www.marketwatch.com)
 6. ^ ahhoz (qz.com)
 7. ^ mit knl (eu.floridatoday.com)
 8. ^ rendelt (news.lockheedmartin.com)
 9. ^ tervek szerint (www.planetary.org)
 10. ^ megrta (www.origo.hu)
 11. ^ ahogy az Origo megrta (www.origo.hu)
 12. ^ stratgiai jelentsgnek (www.planetary.org)


További hírek

Az új költségvetés a családokat és a gazdaságot védi, a baloldal ezt sem szavazta meg

Tovább nő a gazdaság, csökken az államadósság, és több pénz jut jövőre az egészségügyre,


A Lufthansa megkapta az állami mentőcsomag első részletét

Az egymilliárd dolláros részletnek hála fizetésképes marad a német légitársaság.


Az EU-ban a tavalyinál kisebb lesz az idei búzatermelés

Az elemzők szerint idén 131,3 millió tonna lágy búzát takarítanak be.


Elfogadták a jövő évi költségvetést, és új támogatás indul a hazai cégeknek

Új korszak kezdődött az online számla kiterjesztésével, és megduplázták a kkv-k számára pályázható fejlesztési forrást.


A legmerészebbek egyedi Lego-figurákba és különleges italokba fektetnek

A járvány idején egészen furcsa menedékeszközök lettek népszerűek.


Egy félévszázados magyar sikersztori: a Túró Rudi

Titkok egy hungarikum történetéből, amelyet a megszületésekor erkölcstelennek kiáltottak ki.


Szijjártó Péter: Új program indul a magyar vállalatok támogatásáért

A gazdaság az emberek munkájától lesz erős, nem a kiszolgáltatottsághoz vezető nemzetközi hitelektől.


Tállai András: Csökkentek a vállalkozások adóterhei, módosították a katázás szabályait

Fontos adóügyi könnyítésekről döntött pénteken az Országgyűlés,


A legjobb diákoknak ad esélyt a Stipendium Peregrinum ösztöndíj

A cél olyan diákoknak segíteni, akik később a magyar közösség erősítéséért dolgoznak.


Rekordmagas lehet az arany árfolyama idén

A Saxo Bank elemzője szerint új rekordok jönnek az arany árfolyamában.