2020. 10. 28. szerda, Simon, Szimonetta
Igazságügyminiszter: "a jogállamiság nem egy egyetemes fogalom" Az Euronews felületén közölt véleménycikkben ágál Varga Judit magyar igazságügyi miniszter az ellen, hogy az unióban a jogállamisághoz kössék a források elosztását. A tárcavezető szerint ez csak egy kiüresedett ... ...
Több bevételből kisebb nyereség a Groupamánál A Groupama Biztosító 2016-ban 97,43 milliárd forint díjbevételt ért el, 4,3 százalékkal magasabbat az előző évinél, az adózás utáni nyereség az előző évi 5,17 milliárd forintról 4,09 milliárd forintra csökkent - közölte a magyar számviteli szabályok alapján a biztosító az MTI-vel pénteken....
Puerto Rico csődöt jelentett Puerto Rico kormányzata csődeljárást kért maga ellen, miután képtelen volt kezelni az államadósságot.
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás járvány idején


A jrvnyhelyzet miatt felborult munkapiacon sok munkltat azzal tudja megoldani a felmerlt nehzsgeket, hogy a munkavllalit a munkaszerzdstl eltr munkakrben foglalkoztatja. A jogi krnyezetet a D.A.S. JogSzerviz szakrti jrjk krl.

Ezt a munkltat jogszeren megteheti, hiszen a Munka Trvnyknyve kimondja, hogy a munkltat jogosult a munkavllalt tmenetileg a munkaszerzdstl eltr munkakrben, munkahelyen vagy ms munkltatnl foglalkoztatni.

Garancit az a szably jelent, hogy ez csak tmenetileg rendelhet el, hiszen az ilyen eltr foglalkoztats tartama naptri venknt sszesen a 44 beoszts szerinti munkanapot vagy 352 rt nem haladhatja meg.

Ezt arnyosan kell alkalmazni, ha a munkaviszony vkzben kezddtt, hatrozott idre jtt ltre, vagy a teljes napi munkaid nem 8 ra, illetve, ha rszmunkaidrl van sz. A munkaszerzdstl eltr foglalkoztats vrhat tartamrl a munkavllalt tjkoztatni kell.

Fontos, hogy a felek ezt az idtartamot kzs megegyezssel a fentieknl hosszabb idtartamban is meghatrozhatjk.

Amikor a munkavllal hozzjrulsa szksges

Egyes munkavllali csoportokra a fenti szably tovbbi korltok kztt rvnyesl, gy a munkavllal hozzjrulsa nlkl nem ktelezhet ms helysgben vgzend munkra

a) a vrandssga megllaptstl gyermeke 3 ves korig,

b) gyermeke 16 ves korig, ha gyermekt egyedl neveli, valamint

c) hozztartozjnak tarts, szemlyes gondozsa esetn (a tarts polst s annak indokoltsgt a kezelorvos tudja igazolni), tovbb, ha

d) a rehabilitcis szakrti szerv legalbb 50%-os mrtk egszsgkrosodst megllaptotta.

jabb rendelkezsek

Eltr megllapods hinyban a munkavllal erre az tmeneti idre az elltott munkakrre elrt, de legalbb a munkaszerzdse szerinti alapbrre jogosult.

Az ilyen foglalkoztats nem fgg a munkavllal tetszstl, teht nem szksges a hozzjrulsa. Az j munkakr, munkavgzsi hely enyhe fokban akr srelmes is lehet, vagyis htrnyosabb a munkavllalnak.

A trvny azonban az arnytalan srelem okozst tiltja, teht nem korltlan a munkavllal dntsi kre. Azt, hogy mi minsl arnytalan srelemnek, mindig az eset sszes krlmnyei alapjn lehet eldnteni, de semmikppen nem lehet a munkavllal vgzettsge s egyb szempontok alapjn sem megalz.

Forrs: Science Photo Library/ROGER HARRIS/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Roger Harris/Science Photo Libra

Amennyiben az j munkakr betltse meghatrozott vgzettsghez kttt, de azzal a munkavllal nem rendelkezik, akkor a munkavllal jogszeren tagadja meg a munkavgzst, hiszen a munkltat utastsa munkaviszonyra vonatkoz szablyba tkzik. A munkavllal az utasts megtagadsa esetn is kteles rendelkezsre llni.

A munkavllal megtagadhatja az j munkakr betltsre vonatkoz utasts teljestst akkor is, ha annak vgrehajtsa a munkavllal lett, testi psgt vagy egszsgt kzvetlenl s slyosan veszlyeztetn. Itt kiemelst rdemelnek a kzvetlenl s slyosan kittelek. A rendelkezsre llsi ktelezettsg termszetesen ebben az esetben is fennll.

Tekintve, hogy az vodabezrsok miatt nagyon sok kzalkalmazott rintett a krdsben, hangslyozzuk, hogy kzalkalmazottak esetn a kinevezstl eltr foglalkoztatsra ugyanezek a szablyok vonatkoznak – hangslyoztk vgezetl a D.A.S. JogSzerviz szakrti.

https://das.hu/[1]

References

  1. ^ https://das.hu/ (das.hu)


További hírek

A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően folyamatosan csökken az álláskeresők száma

Októberre 306 ezerre mérséklődött a számuk, és ez a szeptemberi adatokhoz képest 5,3 százalékos csökkenést jelent.


Itt a nagy bejelentés, szankcionálható lesz a termékek kettős minőségének gyakorlata

A kormány így is védi a magyar fogyasztókat. Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak számít majd a kettős minőség.


Közel 10 milliárd forint többletforrás jut a NAK tájékoztatási szolgáltatásának támogatására

Az összeg hozzájárul a falugazdász-hálózat működtetéséhez, így az uniós pályázati források lehívásához is.


Így vásárolnak a magyarok külföldi webáruházakból

Érdekes adatokat tettek közzé egy reprezentatív felmérés eredményeként.


Panírozott csirkefalatkát küldtek fel az űrbe - videóval

Az élelmiszer a nagy kaland után visszatért a Földre.Busásan meg fognak térülni a nemzeti exportvédelmi program támogatásai

Olyan vállalkozásokat segít a kormány, amelyek nemzetközi összehasonlításban is egyedit tudnak nyújtani.


Meghalt a világ egyik legsikeresebb üzletembere, aki tésztagyárból hozott létre technológiai óriáscéget

A remetekirálynak hívott cégvezetővel nem mindennapi sikertörténetet írt a Samsung.


A Tesla csaknem 48 ezer autóját hívja vissza

A Kínában hozott intézkedés a távol-keleti országban az elmúlt években eladott autóik döntő részét érinti.


Bejelentés a csokról, a hitelmoratórium meghosszabbítása és új beruházások

Ezek voltak a hét legfontosabb gazdasági hírei. Az Origo összefoglalója.