2020. 05. 31. vasárnap, Angéla, Petronella
Új brexit-terv: kiderült, mikor szavaz a brit parlament Január utolsó hetében szavaz a londoni alsóház arról a javaslattervről, amelyet a konzervatív párti brit kormány állít össze a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) további menetéről. A legfrissebb felmérések ... ...
Lélektani határ alá zuhant a forint, már az FBI jelentett a magyar korrupcióról - ez történt augusztusban Milliárdokat fizethetett az amerikai hatóságoknak a Microsoft magyarországi korrupciós botránya miatt, beszakadt a forintárfolyam augusztus legvégén. A kormány eközben a nyugdíjasoknak rezsiutalványokat ... ...
Háborús készültséget rendeltek el Izrael déli és középső részén (frissítés) Háborús készültséget rendeltek el kedden Izrael déli részén, a helyi rádió arra szólította fel az embereket, csak akkor utazzanak Tel-Avivba és környékére, ha feltétlenül szükséges - adta hírül az MTI. ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Mennyibe kerülhet a világnak a koronavírus legyőzése?


A vilgon mindenhol nagy erkkel kutatnak az j koronavrus elleni vdolts s gygyszerek utn. Egyelre nem tudni, hogy mikorra kszlhet el a hatsos ellenszer, de vilgszerte hatalmas sszegeket ldoznak a megfelel szrum kifejlesztsre. Szakrtk szerint akr egymillird dollrnl is tbbe kerlhet, amg megtalljk a Covid-19 hatkony ellenszert.

Korbban sosem ltott temben fejlesztik a vakcinkat vilgszerte, tbb tucat kutatcsoport is megfesztett erkkel dolgozik a problma megoldsn. Egyelre azonban nincs bizonytottan hatsos kezels vagy hatanyag az j vrus ellen. Szakrtk radsul arra figyelmeztetnek: a megfelel szrumra lehet, hogy mg sokig kell vrni, hiszen a fejlesztsi folyamat rendkvl id- s kltsgignyes, tbb, egyenknt is igen hosszadalmas fzisbl ll. m mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy hatkony s megbzhat gygyszer kerljn a piacra.

Egy j termk bevezetse tlagosan 10-12 vig tart, s tbb mint egymillird amerikai dollrba kerl. Ebben az esetben ez termszetesen sokkal hamarabb lesz ksz.A Magyarorszgi Gygyszergyrtk Orszgos Szvetsge szerint az egyre szigorod szablyok, kvetelmnyek miatt ez a kltsg egybknt mg magasabb is lehet. A vdolts-kutats-fejleszts, majd a gyrts ugyanis nagyon specilis terlet, jelents szm magasan kpzett szakembert ignyel, emellett hihetetlenl sokba kerl s jelents kockzattal jr brmelyik szakasz (a K+F vagy akr a gyrts is). Egy adag vakcina gyrtshoz akr 500 gyrtsi folyamat, tbb mint 1700 szakdolgoz, hozzvetleg 400 gyrtsi elem szksges.

Hihetetlen sszegeket emszthet fel a koronavrus elleni vakcina kifejlesztseForrs: Shutterstock

De ltezik egy ennl jval biztatbb forgatknyv is: szerencss esetben nem kell hossz veket vrni a koronavrus elleni vakcinra. Egy-egy j ksztmny tesztelsnek folyamata ennl ugyanis rvidebb (s kevsb kltsgignyes) is lehet akkor, ha egy mr fejleszts alatt ll oltanyagot trzsknyveznek az eredeti protokollnl korbban. Mr tbbszr is volt plda arra, hogy gyorstott eljrssal trzsknyveztek egy mg ksrleti fzisban lv oltanyagot, amely hatsosnak bizonyult az adott vrus ellen.

Jelents magyar eredmnyek

Magyarorszg idben cselekedett a jrvny terjedsnek megfkezsvel s a hatsos vakcina kifejlesztsvel kapcsolatban is. A magyar kormny mr tbb, nagy horderej intzkedst is letbe lptetett, tbbek kztt ltrehozott egy kln akcicsoportot, amelynek clja a vrus jobb megismerse, fertzsi s terjedsi mechanizmusnak vizsglata, a lehetsges prevencis lpsek feldertse, valamint a hatkony gygyszer s gygymdok kifejlesztse. A vonatkoz kormnyhatrozat 8,763 millird forint kln forrst rendel a koronavrus elleni vdekezshez.

A Pcsi Tudomnyegyetem laboratriumbanizolltk a koronavrus teljes genetikai kdjtForrs: Csortos Szabolcs/UnivPcs

Ahogy az Origo is beszmolt rla, mrisszenzcis eredmnyt[1]rtek el hazai kutatk Jakab professzor vezetsvel, hiszen a Pcsi Tudomnyegyetem Szentgothai Jnos Kutatkzpontjban elsknt sikerlt haznkban meghatrozni a koronavrus teljes genetikai kdjt, ami fontos mrfldk a tovbbi hazai s nemzetkzi kutatsok elsegtsre.

Emellettamint meglesz a szksges engedly, megkezddhet a koronavrus tneteit enyht tabletta gyrtsa egy Tiszavasvriban mkd vegyszeti gyrban.[2] A gygyszer elssorban a magyar betegeknek kszl, a szer hatanyagnak kivitelt a kormny megtiltotta.

Rendkvli erfesztsek vilgszerte

A kormnyok a vilgon mindentt hatalmas energikat s sszegeket fordtanak a vrus megfkezsre. Az Egyeslt llamokban pldul a hetekben elfogadtak egy olyanrendkvli csomagrl[3]szl trvnyt, amely 8,3 millird dollrt klnt el a jrvny lekzdsre, s ezen sszeg jelents rszt a koronavrus elleni vdolts kifejlesztsre fordtjk.

Jellemz pillanatfelvtel napjainkbl: szjmaszkot visel frfi a 2008-as pekingi olimpia helysznn, a Madrfszek Stadion elttForrs: AFP/Nicolas Asfouri

A vilgon mindentt jelents sszegekkel tmogatjk az egyes cgek s magnszemlyek (kztk millirdosok, filmsztrok, sportolk) is a koronavrus elleni kzdelmet.A Google anyavllalata, az Alphabet pldul 800 milli dollrt (mintegy 250 millird forint) ajnlott fel erre a clra. Mark Zuckerberg s felesge, Priscilla Chan - sajt lehetsgeikhez kpest ktsgtelenl cseklyebb sszeggel - , 25 milli dollrral tmogat egy olyan kezdemnyezst, amelynek keretben terpis gygymdot fejlesztenek a koronavrus kezelsre.

Bill Gates s felesge, Melinda kzs alaptvnyn keresztl nyjt tmogatst a vrus ellenszernek kifejlesztshezForrs: AFP/Fabrice Coffrini

A vilg egyik leggazdagabbjnak szmt amerikai Bill Gates s felesge alaptvnya, a Wellcome s a Mastercard cgekkel egytt pedig 125 milli dollrral jrul hozz a jrvny elleni kzdelemhez. A tmogats sszegbl kialaktott program a vrus elleni gygyszerek fejlesztst, gyrtst s terjesztst segti.

Kna legvagyonosabb embere, az Alibaba trsalaptja[4], Jack Ma is beszllt a koronavrus elleni kzdelembe: alaptvnyn keresztl 100 milli jant (mintegy 4,4 millird forintot) ajnlott fel erre a clra, emellett egymillird janos alapot is ltrehozott.

Ht beszdes brn a koronavrus gazdasgi puszttsa[5]

Mikzben a Covid-19 jrvny slypontja Knrl Eurpba kerlt, szinte napi rendszeresggel rkeznek kormnyzati szervek, gazdasgi kutatmhelyek, nemzetkzi pnzgyi szervezetek elrejelzsei a vrusnak ksznhet gazdasgi visszaessrl. Ezek mellett megjelennek azok a helyzetjelentsek is, amelyek a mr elknyvelhet krokrl, egyik pillanatrl a msikra megindult gazdasgi trendezdsrl tjkoztatnak.

De megmozdultak a hollywoodi sztrok is. Arnold Schwarzenegger pldul egymilli dollrt adomnyozott. A sport vilgbl pedig Lionel Messi, Cristiano Ronaldo[6] s a Manchester City menedzsere, Pep Guardiola is hatalmas sszegekkel segti a koronavrus elleni kzdelmet:Lionel Messi s Guardiola (aki azta mr szemlyesen is rintett, htfi hr, hogy 82 ves desanyja meghalt a koronavrus-fertzsben) fejenknt egymilli eurt, Cristiano Ronaldo pedig menedzservel egytt szintn ugyanekkora sszeget ajnlott fel.

Az egsz vilgon kutatjk a hatsos gygymdot

Szinte naprl napra rkeznek a hrek Covid-19 lehetsges ellenszernek megtallsrl. A jrvny kitrse ta a vilg szmos orszgban folynak kutatsok a hatsos gygymd kifejlesztsre. ANvekeds.hu[7] cikke szerint Franciaorszgban a malria gygytsban hatkony Plaquenil nev szert pldul mr sikerrel prbltk ki koronavrusos fertztteken. A ksztmnyt gyrt francia gygyszeripari vllalat, a Sanofi jelezte: kszen ll arra, hogy 300 ezer koronavrusos beteg kezelsre elegend ksztmnyt ajnljon fel a francia llamnak.

A vilg szmos laboratriumban dolgoznak a koronavrus elleni vakcina kifejlesztsnForrs: Healthier Environment Living Program

Emellett sok ms pldt is lehet emlteni, hiszen az Egyeslt llamokban is megkezdtk az j tpus koronavrus elleni els vakcina tesztelst, amelyet a Moderna amerikai gygyszergyrt s az amerikai Nemzeti Egszsggyi Intzet ksztett el. Knban tbb helyen is folynak ilyen ksrletek, Nmetorszgban pedig a CureVac cg azt grte, hogy mr szre kszen lesz az oltanyagval.

Nemcsak a vakcink fejlesztse, azaz a megelzs, hanem a mr megfertzdtt betegek hatsos kezelse tern is gyors eredmnyekre lenne azonban szksg.

A gygyksztmnyekkel kapcsolatban is vannak kedvez hrek: a pekingi tudomnyos s technolgiai minisztrium bejelentse szerint a japn Fujifilm Holdings vllalat gygyszeripari ksztmnyeivel hajtottak vgre sikeres ksrletet Knban.

Az Origo[8]pedig beszmolt arrl, hogy a Gilead Sciences cg Remdesivir ksrleti ksztmnye megkapta az FDA-tl, azaz az Amerikai lelmiszer- s Gygyszer Engedlyeztetsi Hivataltl a „ritka betegsgek gygyszere" minstst. Ezt a szrumotaz Egszsggyi Vilgszervezet (WHO) jelenleg a "leggretesebb jelltnek" tartja a koronavrus elleni gygymdra.

References

  1. ^ szenzcis eredmnyt (www.origo.hu)
  2. ^ Tiszavasvriban mkd vegyszeti gyrban. (www.vg.hu)
  3. ^ rendkvli csomagrl (hu.euronews.com)
  4. ^ Alibaba trsalaptja (www.origo.hu)
  5. ^ Ht beszdes brn a koronavrus gazdasgi puszttsa (www.origo.hu)
  6. ^ Cristiano Ronaldo (www.origo.hu)
  7. ^ Nvekeds.hu (novekedes.hu)
  8. ^ Origo (www.origo.hu)


További hírek

Pavláth Zita

Pavláth Zita a Neo Interactive operatív igazgatója. ...


De miért ragaszkodnak ennyire a németek a készpénzhez?

Úgy tűnik a koronavírus nyomán komoly fordulat jöhet, amely alaposan megváltoztathatja Németország pénzügyi szokásait.


Már most rengeteg pénz van a magán-űrutazásban - és ez még csak a kezdet

Hétvégén először lőhetnek fel emberekkel egy magáncég készítette űrhajót. Ezzel megnyílhat az út a kereskedelmi


Palkovics László: Egyre népszerűbb a munkahelyteremtő bértámogatás

Már több mint 3000 munkavállaló után igényelték a támogatást.


A BMW átvette és kifizette a leendő debreceni autógyár területét

A német autógyár továbbra is elkötelezett a beruházás mellett.


Kihirdették az MVM Edison startup verseny győzteseit

Indukciós rollertöltő és digitális malacpersely a díjazottak között.


Ismét teljes körű a NAV ügyfélfogadása Pest megyében

Keddtől az eddig zárva tartó Pest megyei kirendeltségek is megnyílnak.


MTÜ: Történelmi jelentőségű program a szálláshelyek megújítására

Mintegy 55 ezer szoba újulhat meg a szálláshelyeken. Hamarosan benyújthatók a támogatási igények.


A munkahelyeket teremtő vállalatokat támogatja a kormány

Szijjártó Péter: Az elmúlt tíz év azt bizonyította, hogy ez a gazdaságpolitikai modell jól működik.


Folytatja a Boeing a 737 Max gépek gyártását

Pedig még nem engedélyezték a típus újbóli felszállását.