2020. 09. 29. kedd,
Blamázs a parlamentben Választási csalással összefüggésben indított büntetőügy miatt indítványozták az örmény nemzetiségi szószóló mentelmi jogának felfüggesztését, amit egyhangúlag meg is szavazott a parlament. Pénteken felfüggesztette ... ...
Katalán-ügy: döbbenetes számok kerültek napvilágra Mintegy 87 millió euróba (26,8 milliárd forint) kerültek az alkotmányellenes, október 1-i katalán függetlenségi népszavazás megakadályozására hozott hatósági intézkedések - mondta a spanyol belügyminiszter ... ...
Juncker megvédte Trumpot Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke cáfolta azokat a híreket, miszerint Donald Trump amerikai elnök agresszív lett volna a németekkel szemben. Csütörtökön az a hír terjedt a világsajtóban ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Londoni elemzők: finomhangolják a magyar monetáris és költségvetési politikát


Londoni pnzgyi elemzk szerint jelenleg "finomhangolsi zemmdban" mkdik a magyar monetris s kltsgvetsi politika, ami arra vall, hogy egyik terleten sem vrhat jelentsebb mdosts, hacsak a magyar gazdasgot nem ri kls sokk.

A Bank of America globlis pnzgyi szolgltat csoport londoni kutatsi rszlegnek (BofA Global Research) feltrekv piacokkal foglalkoz elemzi a minap tjkozd ltogatst tettek a kzp-eurpai EU-gazdasgokban.

Matolcsy Gyrgy, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnke.Forrs: MTI/Czegldi Zsolt

Benyomsaikrl sszelltott, htfn Londonban bemutatott tanulmnyukban kiemelik azt a vlemnyket, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) "knyelmes helyzetben" van: az inflci jrszt ellenrzs alatt ll, mivel a maginflci az elmlt hnapokban lefel indult, s gy tnik, hogy a forintrfolyam szk, 328-336 forint/eur svban rgzlt.

A hz londoni elemzi szerint az MNB– ha valamirt kikerlne jelenlegi komfortznjbl– kisebb kiigaztsokat vgrehajthat a devizaswap-llomnyban, de nem tapasztalhat elktelezettsg a monetris alaplls mdostsra semelyik irnyban, tekintettel a tovbbra is meglehetsen bizonytalan kls krnyezetre.

A BofA Global Research szakrti szerint a kltsgvetsi finanszrozs pozitv plyn van, s ehhez jelents hozzjrulst nyjt a lakossgi ktvnyrtkests.

A cg elemzi kzltk, hogy a 2020-as magyarorszgi kltsgvetsben nem ltnak semmilyen jelentsebb kockzatot. Vlemnyk szerint ha lesz is brmilyen kltsgvetsi sztnzs, azt a hatsgok inkbb 2021-re tartogatjk, tekintettel a 2022-ben esedkes vlasztsokra.

A Magyar Nemzeti Bank plete Budapesten.Forrs: MTI/Manek Attila

A hz londoni elemzi az eddigi 3,1 szzalkrl 3,4 szzalkra emeltk az idei egsz ves tlagos magyarorszgi inflcira adott elrejelzsket, elssorban a vrtnl kiss magasabb, ngy szzalkos decemberi tizenkt havi inflci s a viszonylag gyenge forintrfolyam krnyezetben emelked olajrak miatt.

Vrakozsuk szerint ugyanakkor a teljes kosrra szmolt inflci most mr tetzik, s az v vgre hrom szzalkra lassul. Mindehhez jrul, hogy nem mutatkozik egyrtelm irnymutats sem az eurvezeti jegybank (EKB), sem az amerikai jegybank szerept ellt Federal Reserve rszrl, s ebben a krnyezetben az MNB valsznleg fenntartja jelenlegi monetris politikai alapllst - jsoltk htfi tanulmnyukban a BofA Global Research londoni elemzi.

Az MNB vltozatlan idei monetris alapllsa gyakorlatilag konszenzusos elrejelzs a londoni elemzi kzssgben.

Az egyik legnagyobb londoni szkhely globlis gazdasgi-zleti elemzhz, a Capital Economics friss vindt trsgi helyzetrtkelsben kzlte: vrakozsa szerint a "hihetetlenl enyhe" monetris alaplls magyar jegybank szemet huny a clszintet jval meghalad, htvi cscson jr inflci felett, s az idn nem vltoztat 0,90 szzalkos alapkamatn.

A Magyar Nemzeti Bank kzponti, Alpr Ignc tervezte memlk plete.Forrs: MTI/Jszai Csaba

A hz szerint a relkamatok ebben a krnyezetben vltozatlanul mlyen a negatv tartomnyban maradnak, s ez tovbb hajtja a magnszektorba irnyul hitelkiramlst, amely mr novemberben tzvi cscson volt.

A Capital Economics londoni elemzi mindezt egybevetve azzal szmolnak, hogy a forint 2020 vgig 345 forint/eur krnykre gyengl.

A cg ugyanebben a prognzisban kzlte: a legutbbi aktivitsi adatok arra vallanak, hogy a magyar hazai ssztermk (GDP) nvekedse tavaly elrhette az t szzalkot, s br az idn ehhez kpest msfl szzalkpont krli lassuls vrhat, az idei tem is a magyar gazdasg hossz tv nvekedsi potencilja felett marad.

A hz londoni elemzi szerint az egsz trsg egyik legnagyobb meglepetse volt a magyar gazdasg tavalyi fellteljest nvekedse.

A Morgan Stanley globlis pnzgyi szolgltat csoport Londonban bemutatott j, tfog, 68 oldalas ves feltrekv piaci prognzisa is gy fogalmaz, hogy a meglepen erteljes– ves sszevetsben t szzalkos– tavalyi harmadik negyedvi ves nvekeds megerstette a magyar gazdasg regionlis nvekedsi fellteljest sttust.

A Morgan Stanley londoni elemzi ennek ellenre szintn azt valsznstik, hogy az idn nem vltozik az MNB 0,90 szzalkos alapkamata, de a hz szerint 2021 harmadik negyedvben egy szzalkra emelkedhet a jegybanki kamat.


További hírek

A kerékbilincs levétele a szabálysértés elismerését jelenti?

Szabálytalan parkolás esetén a közterület felügyelet munkatársa jogosult a jármű kerekén kerékbilincset elhelyezni.


Középpontban a pénzügyi digitalizáció, a fintech és az okos települések fejlesztése

Együttműködési szándéknyilatkozat a Digitális Jólét Program és az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége között.


50 pontos javaslatcsomagot készített az MNB

A kormány válságkezelő és gazdaságélénkítő munkáját támogatják.


Hatalmas összegeket veszítenek a Vörös Ördögök a járvány miatt

A zártkapus meccsek jelentős veszteségeket okoznak, és nem tudni, mikor térnek vissza a nézők a stadionokba.


Kiderült, mennyi élelmiszert pazarlunk el Magyarországon

Az idén szervezik meg először az ENSZ kezdeményezésére az élelmiszer-pazarlás elleni világnapot.


Nagy bejelentést tett az Aldi

A német diszkontlánc 1,3 milliárd fontot fektet be Nagy-Britanniában két év alatt.


Varga Mihály: 2021 első felére várható gazdasági fordulat

A pénzügyminiszter szerint Magyarország helyzete sok tekintetben kedvezőbb, mint más európai államoké.


Pénzügyminisztérium: Erős visszajelzés a kormánynak a hitelminősítő döntése

A Moody's múlt pénteken változatlan besorolás mellett stabilról pozitívra javította az ország adósbesorolásának kilátásait.


Kúriai döntés vételárelőleg, kötbér és foglaló viszonyáról

A Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértői ismertetik a döntést.


Tények és tévhitek a munkaköri leírásról

A munkakör megjelölése a munkaszerződés kötelező tartalmi eleme, de a munkaköri leírás nem az.