2020. 09. 29. kedd,
Blamázs a parlamentben Választási csalással összefüggésben indított büntetőügy miatt indítványozták az örmény nemzetiségi szószóló mentelmi jogának felfüggesztését, amit egyhangúlag meg is szavazott a parlament. Pénteken felfüggesztette ... ...
Katalán-ügy: döbbenetes számok kerültek napvilágra Mintegy 87 millió euróba (26,8 milliárd forint) kerültek az alkotmányellenes, október 1-i katalán függetlenségi népszavazás megakadályozására hozott hatósági intézkedések - mondta a spanyol belügyminiszter ... ...
Juncker megvédte Trumpot Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke cáfolta azokat a híreket, miszerint Donald Trump amerikai elnök agresszív lett volna a németekkel szemben. Csütörtökön az a hír terjedt a világsajtóban ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Az EU fokozódó befektetővédelmi konfliktusa (1. rész)


Az Eurpai Uninak a terletn lv beruhzsokkal kapcsolatos politikja talakulban van: tbb a trgyban szletett lnyeges fejlemny utn 2019 oktberben mr az EU rgta tervezett gynevezett tbboldal befektetsi brsgnak rdekelt felei trgyaltak e klns brsgnak a ltrehozsi temtervrl. Az EU ambcija ltvnyos, azonban egyre komolyabb konfliktust szl a nemzetkzi befektetvdelmi joggal: ez pedig lnyeges hatssal van az EU tagllamok terletn befektet cgek s az EU tagllamok, gy haznk beruhzsvdelmi viszonyra is. E fokozd konfliktusrl az v energiajogszval, dr. Tth Mtval, a Rtky s Trsa gyvdi Iroda energetikai csoportjt vezet gyvddel beszlgettnk. Most a ktrszes interj els rszt olvashatjk.

- Mi az EU jognak a jelentsge a haznk ltal klfldi beruhzknak biztostott beruhzsvdelemben?

Maga a beruhzsvdelem nagyon fontos terlet. Az EU-ban honos befektet harmadik orszgokban, 2017 vgn sszesen 7 412 millird eur sszeg kzvetlen befektetssel rendelkeztek, mg harmadik orszg befekteti az EU-ban, 2017 vgn 6 295 millird eur sszeg kzvetlen befektetssel. A szmokbl rthet, mirt vlt annyira jelentss biztostani a beruhzsok vdelmt, biztonsgt, s az ehhez szksges kzgazdasgtani s jogi keretrendszert mind a nemzetllamok, mind a nemzetkzi jog, mind pedig jabban az EU rszrl is.

A hrom szint: a nemzeti, a nemzetkzi s az EU-s egytt vlik igazn rdekess. A Magyarorszgon tevkenyked cgek klfldi tulajdonosai ltal Magyarorszg ellen indtott n. befektetvdelmi perekben gy jelentkezett ez a rgta izgalmas krds, hogy Magyarorszg EU-tagsga mennyiben korltozza vagy akr zrja ki az ilyen perek indtst.

Az energetikban (termszetes kzjogias eltrtettsge rvn) ez fokozottan merl fel. A konfliktus feloldsra nmi gyetlensggel a nemzetkzi szerzdsekkel kapcsolatos viszonyokra vonatkoz Bcsi Egyezmnybl, illetve abbl prbltak kiindulni, hogy az llamok ltal kttt klnfle (nemzetkzi) beruhzsvdelmi megllapodsok, illetve alrt nemzetkzi egyezmnyek s az Eurpai Uni joga ltal meghatrozott szabadsgok ltal biztostott vdelem kiegsztik, s nem kizrjk egymst (pl. Eastern Sugar gy).

A konfliktust felold kompromisszumos rtelmezs aztn egy 2014-es magyar vonatkozs, Washingtonban szletett nemzetkzi befektetvdelmi dntsben, az Electrabel-gyben szletett meg. Az Electrabel-gy eredmnye az volt, hogy ugyan az ilyen perek indtst Magyarorszg ellen nem zrja ki az a tny, hogy Magyarorszg EU tag (joghatsg), de tartalmilag igenis korltozza, pldul Magyarorszgnak az EU jogi ktelezettsgeinek val megfelelse ltal. Az Electrabel-gyben annakidejn n is rszt vettem: a washingtoni dnts tbb szempontbl vitathat volt, az EU jog s a nemzetkzi jog tkzsnek feloldatlansga bele volt kdolva ebbe a gordiuszi megoldsba, de a precedens a kvetkez vekre gy is irnyt szabott az EU jog megtlsnek az EU tagllamok ellen indtott nemzetkzi befektetvdelmi perekben.

- Mi vltozott az Electrabel-gy ta?

Az EU-t ltszlag sokig nem klnsebben rdekeltk a terletn zajl beruhzsvdelemi vitk. Az EU maga is kttt szabadkereskedelmi s beruhzs-vdelmi megllapodsokat, illetve a tagllamok is kifele (extra-EU), de a tagllamok egyms kzt (vagyis intra-EU) is rendelkeznek egy csom ktoldal beruhzsvdelmi megllapodssal. Ennek eredmnye, hogy ma az EU-nak sszesen 3200 beruhzsi (szabadkereskedelmi, beruhzsvdelmi) megllapodsa van – ebbl tbb mint 1400-at a tagllamai ktttek. Radsul a ktoldal megllapodsokon tl az energiaszektor vonatkozsban van egy multilaterlis egyezmny, az Energia Charta is, mely beruhzsvdelmet biztost. Ehhez nem csak az EU tagllamai csatlakoztak, de maga az EU is, sajt jogn.

A fordulat viszont vrhat volt: a Lisszaboni Szerzds ta mg az EU energiapolitikja a tagllamokkal megosztott hatskr maradt (ezrt nagy csatrozs mindig az EU-nak vltozst vgig vinni az energiaszablyozsban), addig a kereskedelmi politika innentl az EU kizrlagos hatskre lett, amibe az llamoknak nincs beleszlsa.

dr. Tth Mt, a Rtky s Trsa gyvdi Iroda energetikai csoportjnak vezetjeForrs: Rtky s Trsa gyvdi Iroda

A Lisszaboni Szerzds hatlybalpst kveten a klfldi kzvetlen befektetsekkel sszefggsben az j, kizrlagos unis hatskr vdelmben az Eurpai Bizottsg ktelezettsgszegsi eljrs keretben lpett fel, amelynek nyomn az Eurpai Brsg az Ausztria, Svdorszg s Finnorszg ellen az indtott eljrsokban megllaptotta, hogy azok harmadik llamokkal kttt beruhzsvdelmi megllapodsainak egyes rendelkezsei srtik az unis jogot. Az EU aztn mg 2012-ben kiadott egy rendeletet (1219/2012 rendelet) az egyes EU-tagok s harmadik orszgok kztti ktoldal befektetsi megllapodsok szablyairl abbl a clbl, hogy biztostsa azok sszhangjt az unis joggal s az EU befektetsi politikjval.

2015-ben az Eurpai Uni Brsga (CJEU) kiadott egy llsfoglalst, (2/15 sz. vlemny), mely a befektetsek vdelmre vonatkoz rendelkezseket elklnteni rendelte a kereskedelemtl, kln megllapodsokba parancsolva a szabadkereskedelmi megllapodsokat a beruhzsok vdelmrl szl megllapodsoktl.

Vgl mostanra az EU kiadott egy rendeletet is (2019/452 rendelet) az EU-n kvli orszgokbl szrmaz, a biztonsgot vagy a kzrendet rint beruhzsokkal val egyttmkds s informcicsere rendszernek ltrehozsrl. Nem csak a tagllamokkal, de a nemzetkzi befektetvdelmi vlasztottbrsgokkal is konfliktusba kerlt azonban az EU: ez a konfliktus pedig mostanra lesedett ki igazn.

(Az v energiajogszval, dr. Tth Mtval, a Rtky s Trsa gyvdi Iroda energetikai csoportjt vezet gyvddel kszlt ktrszes interj msodik rszt hamarosan kzljk – a szerk.)


További hírek

A kerékbilincs levétele a szabálysértés elismerését jelenti?

Szabálytalan parkolás esetén a közterület felügyelet munkatársa jogosult a jármű kerekén kerékbilincset elhelyezni.


Középpontban a pénzügyi digitalizáció, a fintech és az okos települések fejlesztése

Együttműködési szándéknyilatkozat a Digitális Jólét Program és az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége között.


50 pontos javaslatcsomagot készített az MNB

A kormány válságkezelő és gazdaságélénkítő munkáját támogatják.


Hatalmas összegeket veszítenek a Vörös Ördögök a járvány miatt

A zártkapus meccsek jelentős veszteségeket okoznak, és nem tudni, mikor térnek vissza a nézők a stadionokba.


Kiderült, mennyi élelmiszert pazarlunk el Magyarországon

Az idén szervezik meg először az ENSZ kezdeményezésére az élelmiszer-pazarlás elleni világnapot.


Nagy bejelentést tett az Aldi

A német diszkontlánc 1,3 milliárd fontot fektet be Nagy-Britanniában két év alatt.


Varga Mihály: 2021 első felére várható gazdasági fordulat

A pénzügyminiszter szerint Magyarország helyzete sok tekintetben kedvezőbb, mint más európai államoké.


Pénzügyminisztérium: Erős visszajelzés a kormánynak a hitelminősítő döntése

A Moody's múlt pénteken változatlan besorolás mellett stabilról pozitívra javította az ország adósbesorolásának kilátásait.


Kúriai döntés vételárelőleg, kötbér és foglaló viszonyáról

A Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértői ismertetik a döntést.


Tények és tévhitek a munkaköri leírásról

A munkakör megjelölése a munkaszerződés kötelező tartalmi eleme, de a munkaköri leírás nem az.