2021. 04. 11. vasárnap, Leó, Szaniszló
Új gyógyszereket támogat az egészségbiztosító - sokan mégsem örülhetnek Több új, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatásra javasolt gyógyszerre mondott nemet az illetékes hatóság, mint amennyit befogadott a támogatási rendszerbe. A döntés következtében ... ...
Az AUDI AG sajtóközleménye: Változások az Audi igazgatótanácsában Szeptember 1-jével újjászerveződik az AUDI AG igazgatótanácsa. A Pénzügy, IT és integritás területet Alexander Seitz, a Marketing és értékesítés területet Bram Schot vezeti majd. A Személyügyek és szervezet terület élére Wendelin Göbel kerül. Az új termelésért és logisztikáért felelős igazgatótanács...
Barkassy Grünfeld: hogyan írjunk alá helyesen? Egyesek tartanak attól, hogy a terjedelmes szerződések esetén a több száz kézjegy, aláírás mennyi időt vesz igénybe.
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Egy magyar cég megalkotta a világ első újrahasznosított tisztítószerét


Tiszta tkr, rendes hz - hangzik a monds „tmbhz" verziban. De mit jelent a tiszta sz a krnyezet szempontjbl? Vegyszereket? Valban szksg van mindegyikre? - ezekre a krdsekre meglep vlasz szletett nemrgiben az egyik kzszolglati tvcsatornn, szmol be[1] arrl egy portl.

"A tiszttshoz ktfle alapanyag kell, egy savas, meg egy lgos, illetve ennek a kettnek valamilyen ltzete"- mondja Vass Zoltn, a Renew Technologies zletfejlesztsi vezetje. "Zsroldshoz mindenkppen valamilyen lgos kell, a vzkoldshoz meg mindenkppen valamilyen savas."

Egy norml hztartsban nincs arra szksg, hogy nagyon ers tiszttszereket hasznljunk. A termszet szinte minden olyan tiszttsra nyjt megoldst, amit otthon, egy hztartsban el kell vgeznnk - mondja a vezet.

Ismert vzkold pldul az ecet.

A magyar Renew Technologies vllalkozs egy j ecetsav alap tisztt csaldot fejlesztett ki.

Ilyen persze mr van, mondhatnk tbben, csakhogy ez jrahasznostott s termszetes alapanyagbl, nulla vzlbnyommal kszl egyedi receptra, melynek rszleteit a vllalkozs sajt zleti titkaknt kezeli. m mindezt a krnyezetvdelmi szempontokat betart csomagolsban knljk.

A tiszttszer alapanyagt biomasszbl nyerik.

"A biomassza leginkbb hulladknak tnik, ha az ember rnz. De ha mi rnznk, akkor ltjuk benne magt a szerves anyag forrst, ltjuk a mikro s makro alapanyagok forrst" - mondja Ari Beatrix, a Renew Technologies labortechnikusa.

Az ehhez hasonl szerves anyagok sszessgt biomassznak nevezik, amely rtkes svnyi vegyleteket tartalmaz. Az eredete lehet ipari, mezgazdasgi, vagy ppen lakossgi is.

Magyarorszgon kszl a vilg els jrahasznostott tiszttszereForrs: MTVA vide

"Biogz hozatalt szerettnk volna nvelni" - mondja Vass Zoltn. - "Teht gy belltani a rothasztsnak az intenzitst, hatsfokt, hogy egysgnyi szerves hulladkbl tbb biogzt tudjunk nyerni. Baktriumok eszik meg a hulladkot, ez egy baktriumtrzs, amelyik cserbe ill zsrsavakat gyrt. Ezeket az ill zsrsavakat egy msik baktriumtrzs eszi meg, melyek cserbe metnt termelnek. Mi rjttnk, hogy ha tudnnk kontrolllni azt, hogy a metallognek ne egyk meg az ill zsrsavakat, akkor ezeket az ill zsrsavakat, mint amilyen pldul az ecetsav is, ezt vissza tudnnk nyerni, s hasznos termkeket tudnnk belle kszteni."

A biomassznak krlbell a 40 szzalkt tudjk ecetsav ellltsra hasznostani. A maradkot biogz termelsre adjk tovbb partnereiknek, gy a folyamat mindvgig hulladkmentes.

Fontos elvrs, hogy a ksztermkbe csak termszetes alapanyagok kerljenek, ezrt nem is sznestik a folyadkot s az illatanyagok kzl is csak organikusat hasznlnak. A ksz tiszttszer egy kzeli zemben kerl a flakonokba. Utbbi alapanyagnak a kivlasztst is gondos mrlegels elzte meg.

"A 100 szzalkban jrahasznostott manyag mellett dntttnk. Mgpedig azrt, mert gy olyan alapanyagot hasznlunk fel, ami benne van a "rendszerben" - mondja Szab Tnki Albert, a cg munkatrsa.

A flakonok cmkje nvnyi rostbl kszlt. Mindezek a szempontok kiemelten fontosak a fejlesztk szmra, akik a krforgsos gazdasgi modell szablyait tekintik irnyadnak a gyrts sorn.

Forrsvide: Mediaklikk.hu[2]

References

  1. ^ szmol be (napidoktor.hu)
  2. ^ Mediaklikk.hu (mediaklikk.hu)


További hírek

A kormány négy újabb pályázatot ír ki falusi fejlesztések támogatására

A pályázatokat május 12-e és június 11-e között lehet benyújtani, mondta Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.


Tengeri kertekben termeszthetik a jövő táplálékforrását

Az eddig kevéssé ismert tengerifű növény fenntartható, gazdaságos és különösen egészséges.


Melyik országban szinte megfizethetetlenek a lakások?

Már a romos épületekért is vagyonokat kell fizetni.


Rettegett a markolókezelő, aki megpróbálta kiásni a Szuezi-csatornába szorult teherhajót

Világszenzáció volt a kép, amelyen a hajóhoz képest apró géppel dolgozott.


Rengeteg autót szállított le a Rolls-Royce az elmúlt negyedévben

Ismét jól fogytak a különleges autócsodák.


Románia lett Magyarország egyik legfontosabb gazdasági partnere

A magyar-román üzleti fórumon elhangzott az is, hogy cél a két ország együttműködésének további erősítése.


Elképesztő roham a brit Tescóban: 87 ezren álltak online sorba egy fura termékért

Kerti bútorból valószínűleg még sohasem rendeltek annyit, mint Angliában egy akciós rattan székből.


Tudta, hogy méhekkel felderíthetők a robbanószerkezetek?

Különleges kísérletek folynak Horvátországban, hogy megtalálják a még a föld alatt lévő taposóaknákat.


Tovább laknak otthon szüleiknél a fiatalok

A koronavírus-járvány alatt csökkent a 18-25 éves bérlők aránya a budapesti albérletpiacon.


Rendeződhet a sötét múltú bányák helyzete, amiktől a technológiai vállalatok függnek

A rossz hírű kisipari kongói kobaltbányászat megreformálását ígéri az állami vállalat.