2020. 05. 31. vasárnap, Angéla, Petronella
Új brexit-terv: kiderült, mikor szavaz a brit parlament Január utolsó hetében szavaz a londoni alsóház arról a javaslattervről, amelyet a konzervatív párti brit kormány állít össze a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) további menetéről. A legfrissebb felmérések ... ...
Lélektani határ alá zuhant a forint, már az FBI jelentett a magyar korrupcióról - ez történt augusztusban Milliárdokat fizethetett az amerikai hatóságoknak a Microsoft magyarországi korrupciós botránya miatt, beszakadt a forintárfolyam augusztus legvégén. A kormány eközben a nyugdíjasoknak rezsiutalványokat ... ...
Háborús készültséget rendeltek el Izrael déli és középső részén (frissítés) Háborús készültséget rendeltek el kedden Izrael déli részén, a helyi rádió arra szólította fel az embereket, csak akkor utazzanak Tel-Avivba és környékére, ha feltétlenül szükséges - adta hírül az MTI. ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

A klímavédelem az atom nélkül nem működik


Az OECD gisze alatt mkd Nemzetkzi Energia gynksg atomenergival foglalkoz, mjusban publiklt szakmai tanulmnya felhvta a figyelmet arra, hogy az atomermvek zemid-hosszabbtsnak elmaradsa miatt vilgszerte meredeken cskkenhet a beptett nukleris kapacits, ez pedig veszlybe sodorhatja a globlis elltsbiztonsgi s klmavdelmi clok teljeslst.

A tanulmny rmutat arra, hogy az atomermvek nagyon fontos szerepet jtszanak az alacsony szn-dioxid-kibocsts villamosenergia-rendszerekben. A vzenergia utn ugyanis az atomenergia a msodik legnagyobb alacsony szn-dioxid-kibocsts ramtermelsi md. Tavaly a vilg atomermveiben megtermelt villamos energia mennyisge 2724 TWh volt, ami a globlis termels 10 szzalkt tette ki. Az atomermvekben termelt mennyisg Magyarorszg ves ramfogyasztsnak hatvanszorosa! [1]

A globlis alacsony szn-dioxid-kibocsts technolgik villamosenergia-termelse (2018, TWh)Forrs: IEA

A globlisan zemel atomermvek tlagos letkora ma 35 v. Az Eurpai Uni s az Amerikai Egyeslt llamok rendelkezik a legnagyobb zemel atomerm-flottval, ezek tlagos letkora az Uniban 34, az USA-ban 39 v. Ugyanakkor a kvetkez vekben s vtizedekben a jelenleg zemel 452 blokk kzl nagyon sok – klnbz okokbl kifolylag: politikai dntsek, szigorod biztonsgi kvetelmnyek vagy a kiregeds miatt – ki fog esni a termelsbl. Megfelel politikai s szakmai dntsek nlkl a fejlett gazdasgok 2025-ig elveszthetik a nukleris kapacitsaik 25 szzalkt, 2040-re pedig akr a ktharmadt is!

A globlis atomerm-flotta tlagos letkoraForrs: IEA

Elgondolkoztat az is, hogy az elmlt 20 vben ugyan nagyon ltvnyos lendletet vettek a nap- s szlermvi fejlesztsek, m ennek ellenre tavaly a tiszta energia rszarnya a globlis termelsbl csupn 36 szzalkot tett ki. Ugyanannyit, mint 1998-ban. Ez pldzza leginkbb azt, hogy mennyire kpmutat a "zld politika"...

Ennek oka a nukleris kapacitsok cskkense volt, amelynek ellenslyozshoz a megjuls beruhzsoknak az tszrsre kellene nvekednie, ugyanakkor ez rendkvl drga lenne, trsadalmi ellenllsba tkzne, valamint tovbbi jelents kltsgnvekedst okoznnak a szksges hlzatfejlesztsek is.

Lnyeges szempont az is, hogy az atomermvek zemid-hosszabbtsa fajlagosan jval olcsbb, mint egy-egy j nap- vagy szlermvi beruhzs. Ugyanakkor elsrend, hogy ebben az esetben jelents beruhzsokra s az egyes kulcskomponensek cserjre vagy feljtsra van szksg az ermvek biztonsgos zemeltetse rdekben. ppen ezrt az zemid-hosszabbtsoknak ksznheten elkerlhetv vlik a megjul energiaforrsok tlzott s kltsges fejlesztse. Ugyanakkor nmagban ez sem elegend, hiszen j atomermvek ptse nlkl eslytelen nvelni a tisztbb ramtermelst, a globlis klmavdelmi clok elrst.

Az atomermveknek ksznheten nvekszik az elltsbiztonsg

Az atomenergia nemcsak klmabart, hanem megbzhat, mert segt megrizni a villamosenergia-hlzatok stabilitst. Az idjrsfgg megjulk rszarnya egyre n, ezrt a rendszerben felttlenl szksg van olyan, folyamatos termelsre kpes ermvekre, amelyek kpesek kikszblni a nap- s szlermvek termelsnek napi, illetve szezonlisan is hektikus ingadozst.

A fejlett gazdasgokban 1971 s 2018 kztt az atomermvek 76000 TWh klmabart villamos energit termeltek, ami kzel tzszer nagyobb rtk, mint a nap- s szlermvek sszes termelse. A globlis nukleris alap villamosenergia-termels rvn ebben az idszakban 63 gigatonna szn-dioxid-kibocsts volt elkerlhet, e nlkl a vilg villamosenergia-termelsbl szrmaz szn-dioxid-kibocstsa majdnem 20 szzalkkal lett volna magasabb. Ez a tny is egyrtelmen bizonytja, hogy az atomenergia a klmavdelem egyik alapvet pillre.

Az alacsony szn-dioxid-kibocsts technolgik villamosenergia-termelse 1971 s 2018 kztt (TWh)Forrs: IEA

Atomermvek nlkl tovbb nvekedne a slyos klmavdelmi kvetkezmnyekkel jr szn-dioxid-kibocsts. Plda erre Nmetorszg, ahol az atomermvek folyamatos lelltsa s az idjrsfgg nap- s szlermvek nagyarny fejlesztse azt eredmnyezte, hogy a nmetek egyelre nem tudjk sem nlklzni, sem a megfelel temben lelltani a sznermveiket, mikzben egyre nagyobb szerep hrul az ottani gzermvekre. Mr most ltszik, hogy a mg mindig rendkvl magas fosszilis rszarny miatt Nmetorszgban nem valsul meg a 2020-ra kitztt 40 szzalkos[2] kibocstscskkentsi clkitzs.

Sajnlatos tny, hogy az j atomermvek zembe lpsnek s a megjul energiaforrsok gyors nvekedsnek ellenre a tavalyi vben az energetikhoz kthet szn-dioxid-kibocsts rekord magasra emelkedett, miutn a globlis villamosenergia-ignyek nvekedse meghaladta az alacsony szn-dioxid-kibocsts ramtermels nvekedst.

Mindezekre tekintettel a szervezet arra is rmutat, hogy ha 2040-ig a globlis villamosenergia-termels 85 szzalkt tiszta forrsbl kvnjuk kielgteni, akkor ahhoz a globlis atomermvek termelst a jelenlegi szinthez kpest 80 szzalkkal kell nvelni.

Atomermvek nlkl nvekszenek a kltsgek

A szakmai szervezet tanulmnya arra is rmutat, hogy a szles krben mr elterjedt zemid-hosszabbtsok s/vagy j atomermvi beruhzsok nlkl a fejlett gazdasgokban a villamosenergia-ellts kltsgei vente tlagosan kzel 80 millird (23200 millird forint) dollrral lennnek magasabbak. Ezeket a kltsgeket pedig szintn a fogyasztknak kellene kifizetnie.

A Nemzetkzi Energia gynksg tanulmnynak legfontosabb zenete: az atomenergit vals, szakmai alapon kell rtkelni a globlis elltsbiztonsgi, versenykpessgi s klnsen a klmavdelmi clok elrsnek rdekben. Ugyanis az atomermvek nlkl a clok teljestse egyszeren nem lehetsges.

Hrfs Zsolt
energetikai mrnk, okleveles gpszmrnk
Urntoll-djas, azatombiztos.blogstar.huoldal szerzje[3][4]

References

  1. ^ tanulmny rmutat (www.iea.org)
  2. ^ Nmetorszgban nem valsul meg a 2020-ra kitztt 40 szzalkos (atombiztos.blogstar.hu)
  3. ^ Urntoll-djas (www.telepaks.net)
  4. ^ atombiztos.blogstar.hu (atombiztos.blogstar.hu)


További hírek

Pavláth Zita

Pavláth Zita a Neo Interactive operatív igazgatója. ...


De miért ragaszkodnak ennyire a németek a készpénzhez?

Úgy tűnik a koronavírus nyomán komoly fordulat jöhet, amely alaposan megváltoztathatja Németország pénzügyi szokásait.


Már most rengeteg pénz van a magán-űrutazásban - és ez még csak a kezdet

Hétvégén először lőhetnek fel emberekkel egy magáncég készítette űrhajót. Ezzel megnyílhat az út a kereskedelmi


Palkovics László: Egyre népszerűbb a munkahelyteremtő bértámogatás

Már több mint 3000 munkavállaló után igényelték a támogatást.


A BMW átvette és kifizette a leendő debreceni autógyár területét

A német autógyár továbbra is elkötelezett a beruházás mellett.


Kihirdették az MVM Edison startup verseny győzteseit

Indukciós rollertöltő és digitális malacpersely a díjazottak között.


Ismét teljes körű a NAV ügyfélfogadása Pest megyében

Keddtől az eddig zárva tartó Pest megyei kirendeltségek is megnyílnak.


MTÜ: Történelmi jelentőségű program a szálláshelyek megújítására

Mintegy 55 ezer szoba újulhat meg a szálláshelyeken. Hamarosan benyújthatók a támogatási igények.


A munkahelyeket teremtő vállalatokat támogatja a kormány

Szijjártó Péter: Az elmúlt tíz év azt bizonyította, hogy ez a gazdaságpolitikai modell jól működik.


Folytatja a Boeing a 737 Max gépek gyártását

Pedig még nem engedélyezték a típus újbóli felszállását.