2020. 05. 31. vasárnap, Angéla, Petronella
Új brexit-terv: kiderült, mikor szavaz a brit parlament Január utolsó hetében szavaz a londoni alsóház arról a javaslattervről, amelyet a konzervatív párti brit kormány állít össze a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) további menetéről. A legfrissebb felmérések ... ...
Lélektani határ alá zuhant a forint, már az FBI jelentett a magyar korrupcióról - ez történt augusztusban Milliárdokat fizethetett az amerikai hatóságoknak a Microsoft magyarországi korrupciós botránya miatt, beszakadt a forintárfolyam augusztus legvégén. A kormány eközben a nyugdíjasoknak rezsiutalványokat ... ...
Háborús készültséget rendeltek el Izrael déli és középső részén (frissítés) Háborús készültséget rendeltek el kedden Izrael déli részén, a helyi rádió arra szólította fel az embereket, csak akkor utazzanak Tel-Avivba és környékére, ha feltétlenül szükséges - adta hírül az MTI. ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Az MNB a válság után erősítette a pénzügyi rendszer stabilitását


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem konvencionlis eszkzk alkalmazsval megfelel vlaszokat adott a gazdasgi vlsg s a tkepiac kihvsaira, erstette a magyarorszgi pnzgyi rendszer stabilitst– mondta Windisch Lszl, az MNB alelnke cstrtkn Budapesten megnyit beszdben az rtkpapr Felgyeletek Nemzetkzi Szervezete (angol rvidtssel IOSCO) ves konferencijn.

Az IOSCO Budapesten tartja ves konferencijt htftl pntekig, a szervezet most lsezik elszr Kzp-Kelet-Eurpban.

Budapest, 2018. mjus 10. Windisch Lszl, a Magyar Nemzeti Bank alelnke (j) s Paul Andrews, az IOSCO ftitkra (j2) az rtkpapr Felgyeletek Nemzetkzi Szervezetnek (IOSCO) ves konferencijn BudapestenForrs: MTI/Koszticsk Szilrd

A csaknem 550 rsztvev ttekinti tbbek kztt a mestersges intelligencia s a robotok szerept a pnzgyi szolgltatsok jvjben, a fintech innovcik s a digitalizci kihvsait. Az 1983-ban alaptott, madridi szkhely IOSCO a vilg 115 orszgnak s rgijnak tbb mint 200 rtkpapr-felgyelett, tzsdjt, tkepiaci szvetsgt s nemzetkzi hatsgt tmrti.

Windisch Lszlhangslyozta: az IOSCO-nak mint nemzetkzi szervezetnek kulcsszerepe van a nemzetkzi pnzgyi rendszer mkdst rint elrsok, szablyok kidolgozsban s bevezetsben, azok alkalmazsban.

Budapest, 2018. mjus 10. Windisch Lszl, a Magyar Nemzeti Bank alelnke az rtkpapr Felgyeletek Nemzetkzi Szervezetnek (IOSCO) ves konferencijn BudapestenForrs: MTI/Koszticsk Szilrd

Windisch Lszl rmutatott arra, hogy 2013 ta a magyar jegybank a monetris politikai lpsek sorozata mellett, amellyel a jegybanki alapkamat trtnetileg alacsony szintre cskkent, a hagyomnyos s nem hagyomnyos eszkzket alkalmazva nvelte a pnzgyi rendszer stabilitst, erstette a pnzgyi kzvett rendszer hatkony mkdst, segtette a magyar gazdasg nvekedst.

A jegybank alelnke emlkeztetett, a vlsg kitrse utn Magyarorszg rendkvl komplex helyzettel szembeslt. A vlsgot megelz idszak pazarl kltsgvetsi gazdlkodsa fenntarthatatlan helyzetbe hozta az llamhztarts finanszrozst, radsul elgsges bels megtakartsok hinyban az orszg nagymrtkben klfldi forrsokbl finanszrozta magt. gy 2010 utn a vlsgbl kivezet t els lpcsfokt a kltsgvets helyzetnek stabilizlsa jelentette. A kltsgvetsi fordulat s a munkapiacot rint strukturlis reformok helyrelltottk a magyar gazdasggal szembeni befekteti bizalmat.

Budapest, 2018. mjus 10. Az rtkpapr Felgyeletek Nemzetkzi Szervezetnek (IOSCO) ves konferencija BudapestenForrs: MTI/Koszticsk Szilrd

Kiemelte tovbb, a jegybanki alapkamat cskkentsi ciklus megkezdst 2013-tl egy tfog monetris politikai lpssorozat kvette, ebben a hagyomnyos monetris eszkztr keretben a monetris tancs sszesen 32 lpsben historikusan alacsony szintre vitte le az alapkamatot.

Windisch Lszl szerint az alacsony alapkamat egyrszt tmogatta a beruhzsok, a fogyaszts s a foglalkoztats bvlst, ezzel prhuzamosan jelentsen cskkentette a forintban eladsodott vllalkozsok s a lakossg adssgterheit. A jegybank ltal beindtott programok - gy a nvekedsi hitelprogram vagy az nfinanszrozsi program– az egsz magyar gazdasg bvlst, benne a vllalkozsok hitelezst segtette.

Az MNB alelnke arrl is szlt, hogy az utbbi idszakban az MNB intzkedseiben fontos szerepet kapott a hazai pnzgyi infrastruktra fejlesztse. A jegybank stratgiai cljv vlt egyebek mellett az elektronikus fizetsi mdok hasznlatnak sztnzse.

Vgh Richrd, a Budapesti rtktzsde (BT) elnk-vezrigazgatja kiemelte: a hatkonyan mkd tkepiac szmos elnnyel jr a nemzetgazdasg szmra, segti a hossz tv vllalatfinanszrozst, kltsghatkony tketranszfert tesz lehetv ipargak kztt, sztnzi az innovcit, s hozzjrul egy stabilabb s ellenllbb monetris rendszer ltrejtthez.

Budapest, 2018. mjus 10. Ashley Alder, az IOSCO igazgattancsnak elnke az rtkpapr Felgyeletek Nemzetkzi Szervezetnek (IOSCO) ves konferencijn a Budapest Kongresszusi Kzpontban 2018. mjus 10-n. MTI Fot: Koszticsk SzilrdForrs: MTI/Koszticsk Szilrd

Rmutatott: a magyar gazdasg mutati jk, ennek is ksznheten a vllalati teljestmnyek javultak, a magyar tzsdeindex messze tlszrnyalta rgis s nyugati tzsdk indexeit az elmlt hrom vben. A nvekeds fenntartshoz azonban elengedhetetlen a versenykpessg javtsa, ennek egyik fontos eszkze a tkepiac.

Vgh Richrd szerint fontos, hogy a hztartsok megtakartsait ne csak az llampaprok szvjk fel, hanem a hazai relgazdasgot is finanszrozza a lakossg. A tzsdre lps a cgek szemlletvltst is elsegti, ami tarts nvekedst eredmnyezhet, valamint a jegyzett cgek knnyebben tudnak tkt szerezni olyan beruhzsokra, amelyeket adott esetben egy bank nem kpes finanszrozni – magyarzta.

A BT elnk-vezrigazgatja kiemelte: a magyar hztartsok megtakartsai jelentsen ntt az elmlt ngy vben, azonban ennek csak kis rszt fektettk rszvnyekbe. A magyarorszgi befektetsi alapkezelk ltal kezelt vagyonbl mindssze 18 szzalk van tzsdei rszvnyben, s ebbl csupn 4 szzalkot fektettek be hazai rszvnyekbe a BT-en, amin szavai szerint mindenkppen javtani kell.


További hírek

Pavláth Zita

Pavláth Zita a Neo Interactive operatív igazgatója. ...


De miért ragaszkodnak ennyire a németek a készpénzhez?

Úgy tűnik a koronavírus nyomán komoly fordulat jöhet, amely alaposan megváltoztathatja Németország pénzügyi szokásait.


Már most rengeteg pénz van a magán-űrutazásban - és ez még csak a kezdet

Hétvégén először lőhetnek fel emberekkel egy magáncég készítette űrhajót. Ezzel megnyílhat az út a kereskedelmi


Palkovics László: Egyre népszerűbb a munkahelyteremtő bértámogatás

Már több mint 3000 munkavállaló után igényelték a támogatást.


A BMW átvette és kifizette a leendő debreceni autógyár területét

A német autógyár továbbra is elkötelezett a beruházás mellett.


Kihirdették az MVM Edison startup verseny győzteseit

Indukciós rollertöltő és digitális malacpersely a díjazottak között.


Ismét teljes körű a NAV ügyfélfogadása Pest megyében

Keddtől az eddig zárva tartó Pest megyei kirendeltségek is megnyílnak.


MTÜ: Történelmi jelentőségű program a szálláshelyek megújítására

Mintegy 55 ezer szoba újulhat meg a szálláshelyeken. Hamarosan benyújthatók a támogatási igények.


A munkahelyeket teremtő vállalatokat támogatja a kormány

Szijjártó Péter: Az elmúlt tíz év azt bizonyította, hogy ez a gazdaságpolitikai modell jól működik.


Folytatja a Boeing a 737 Max gépek gyártását

Pedig még nem engedélyezték a típus újbóli felszállását.