2020. 08. 10. hétfő,
Magosz: Nem lehet egy év alatt felkészülni az EU Közös Agrárpolitikájára Ehhez egy teljesen új technológiára lenne szükség a mezőgazdaságban a Magosz elnöke szerint.
Óriásit kaszált a Nintendo a Black Friday alatt Az üzletláncok között is vannak nagy nyertesei a hétvégének.
Orosz ruletteznek a betegekkel a kórházakban? A várólista csökkentésére irányuló politikai nyomás miatt a sürgős műtétek háttérbe szorulnak a tervezett műtétekkel szemben a BAZ megyei kórházban. Így például egy délelőtt érkező vérhányással jelentkező ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Már ötven napja tart a katari válság


Jnius eleje ta kitart Katar azok ellenre, hogy a szomszdos orszgok blokd al vontk. Azonban gy tnik az enyhl kvetelsekbl s a katari emr szavaibl, hogy hamarosan megszlethet az egyezsg az bl menti orszgok krben. Kulcsfontossg lesz, hogy mikor nyitjk meg a Katarba vezet egyetlen szrazfldi hatrt.

Jnius 5-n, vagyis 50 napja ngy arab orszg (Szad-Arbia, Bahrein, az Egyeslt Arab Emrsgek s Egyiptom), valamint tbb krnyez nemzet (Jemen, Lbia s a Maldv-szigetek) megszaktotta a diplomciai kapcsolatot Katarral[1].

Ezt azrt tettk, mert lltsuk szerintKatar tmogatja a terrorizmust, s beavatkozik ms orszgok belpolitikjba. A diplomciai kapcsolatok megszaktsa utn azonban slyosabb lpsek is kvetkeztek. Szad-Arbia lezrta a Katarba vezet egyetlen szrazfldi hatrtkelt,

ezzel blokd al kerlt az orszg. Emiatt a katari import jelentsen visszaesett, hiszen az arab nemzet csak a nagyon drga lgi szlltmnyozsra, illetve a lass kikti behozatalra tmaszkodhat. A dolgot nehezti, hogy tbb nemzet a lgtert is lezrta a katari fensgjelzs gpek ell, gy azok csak hatalmas kerlvel juthatnak el eredeti cljukhoz.

Krds, meddig tart az embarg

Forrs: Picture-Alliance/AFP/Jrgen Effner

Ezek a szankcik olyan extrm lpsekre knyszertettk Katart, mint pldul a tehenek reptetse Budapesten keresztl Qatar Airways gpekkel. Azonban bizonyos rucikkek hinyt nem tudja maradktalanul ptolni az orszg, azok ellenre sem, hogy a katari pnzgyminiszter hangslyozta, hogy az orszg remekl megvan az embarg ellenre is, az lelmiszerkszletek egy vre elegendek, mga pnzgyi infrastruktra stabil lbakon ll.[2][3]

Azonban hiba a viszonylagos stabilits s a magabiztos katari nyilatkozatok, a gazdasgi hatsokon tlmutatnak a szocilis feszltsgek is. Az embarg csaldokat szaktott szt[4], tbben vllaltak szomszdos orszgokban munkt, akik gy emiatt egyik naprl a msikra maradtak lls nlkl.
Mind az ruforgalom megindulsra, mind a csaldok jraegyestsre azonos a megolds:

a szrazfldi hatr megnyitsa.

Az arab orszgok jnius 23-n egy olyan, 13 kvetelsbl ll listt nyjtottak t Katarnak[5], amelynek a felttelei teljesthetetlenek. Mivel Dohban nem engedtek a nyomsnak, s nem reagltak ezekre a fenyegetsekre, a 13 pontbl ll ultimtumot lefeleztk hat alapelvre[6] az embargt hirdet orszgok.

Katar a klpolitikai szntren nem ttlenkedett, egyttmkdsi megllapodst kttt az Egyeslt llamokkal, amelyben azt rgztik, hogy fokozzk a terrorizmus elleni kzdelmet. Az enyhl kvetelsek, valamint az lelmiszerhiny s a szocilis feszltsg miatt kzel 50 nap utn a katari emr is nyilatkozott az embargval kapcsolatban.[7]

Rex Tillerson amerikai s Muhammad bin Abdul Rahman sz-Szni sejk, katari klgyminiszter terrorizmusellenes egyttmkdsi megllapodst r al Dohban jlius 11-n

Forrs: MTI/AP/Amerikai klgyminisztrium/Alexander W. Riedel

Tamm bin Hamad sz-Szni kijelentette,

ksz trgyalni a szomszdos orszgokkal, hogy rendezzk a helyzetet. A sejk krse, hogy az embergt elrendel orszgok tartsk tiszteletben Katar szuverenitst.

Az emr hangoztatta, hogy Katar knyrtelen s kompromisszumok nlkli kzdelmet folytat a terrorizmus ellen, s ezt a nemzetkzi kzssg is elismeri. Az orszg vezetjnek – a mr emltett okok miatt – a legfontosabb clja, hogy a szrazfldi blokd megsznjn.

Eljtt az id, hogy megkmljk npeinket a klnbz kormnyok kztti politikai nzeteltrsektl - mondta Tamm bin Hamad sz-Szni.

A nyilatkozatot sokan dvzltk. Az aljazeera.com szerint az Egyeslt Kirlysgban rlnek, hogy az emr nyitott a bkektsre,s mielbbi trgyalsokat srget az Eurpai Uni is.[8]

Federica Mogherini, az Eurpai Uni kl- s biztonsgpolitikai fkpviselje Kuvaitban trgyalt az uralkodval, Szabh el-Ahmad el-Dzsbir al-Szabh sejkkel. Kuvait szerepe azrt fontos, mert kzvettknt vesz rszt a megoldsi folyamatban.

Vasrnapi nyilatkozatban Mogherini minden egyes rintettet arra szltott fel, hogyllapodjanak meg a viszly mielbbi rendezshez szksges, vilgos elvekben s a trgyalsok menetrendjben.

Federica Mogherini (balra) a kuvaiti sejkkel trgyal

Forrs: AFP/Ho

Nemcsak az uni kpviseli voltak jelen Kuvaitban, az orszgba ltogatott Recep Tayyip Erdogan trk llamf is, aki aztn tovbbutazott Katarba. Trkorszg egyrtelm szvetsgese az llamnak, mg katonai tmaszpontot is mkdtetnek Katarban. Korbban Erdogan killt Katar mellett, akkor azt mondta, hogy ellenttes a nemzetkzi joggal az ultimtum[9].

A katari vlsg mr 50 napja tart, s gy tnik, hogy az embarg feloldsa egyre kzelebb van. A megolds nem csak Katar rdeke,az Arab-bl orszgainak gazdasga is megszenvedte ezt az idszakot. Korbban a katari pnzgyminiszter azt mondta, hogy ha Katar bukik egy dollrt, akkor a krnyez orszgok ugyangy buknak[10].

Azonban a sikerhez Katarnak el kell fogadnia a blokdot emel orszgok kvetelseit. Ennek rtelmben Katarnak ki kell llnia a terrorizmus s a szlssgek elleni kzdelemben, le kell mondania a feszltsgkeltsrl, valamint az erszakra trtn felhvsrl, illetve teljestenie kell az bl menti Egyttmkdsi Tancs hatrozatait. Emellett Katarnak tartzkodnia kell ms orszgok belgyeibe val beavatkozstl s

a szlssges csoportok tmogatstl is.


További hírek

Júniusban 191 ezer ember munkáját biztosította a koronavírus-járvány sújtotta ágazatok adókedvezménye

Az adókönnyítések összességében több mint egymillió munkavállalón segítettek eddig.


A legjobban teljesítő aranyipari cégnek egyetlen aranybányája sincs

Közel háromszorosára erősödött a vállalat papírja úgy, hogy egyetlen tárnát sem nyitottak az arany miatt.


Ezek a világ legfurcsább állásai

Bizarr, meghökkentő vagy épp veszélyes munkakörök álomfizetésért a világ minden tájáról. Bemutatjuk a legérdekesebbeket.


Sikeresek voltak a magyar járványügyi gazdaságvédelmi intézkedések

Teltházas lehet a Balaton, már másfél millió vendégéjszakát töltöttek a tónál a nyaralók.


Az amerikai elnök a gazdaságot támogató rendeleteket írt alá

Donald Trump azért hozta a rendeleteket, mert a kongresszusban megszakadt az egyeztetés az új gazdaságélénkítő tervről.


Új királya van az orosz szupergazdagoknak

Némileg szegényebbek lettek az orosz milliárdosok, akik közül most bemutatjuk a 10 leggazdagabbat.


Áttörés jön a Debrecen környéki vízgazdálkodás fejlesztésében

Több mint 16 milliárd forintos fejlesztési program indul meg.


Kiderült, mikortól lehetnek az amerikai hadseregnek lézerfegyverei

Egyre biztosabb, hogy már nem kell sokat várni a hadrendbe állításukra.


Bejelentették a Pápa és Győr közötti autóút fejlesztésének időpontját

A beruházással új nyomvonalon lesz elérhető Pápáról Győr és az M1-es autópálya.


Fél évszázad után, egymilliárd forintból megújult egy fontos vasúti szakasz

A Miskolcot és Nyíregyházát összekötő vasútvonal Mezőzombor és Nyíregyháza közötti szakasza újult meg.