2020. 09. 29. kedd,
Blamázs a parlamentben Választási csalással összefüggésben indított büntetőügy miatt indítványozták az örmény nemzetiségi szószóló mentelmi jogának felfüggesztését, amit egyhangúlag meg is szavazott a parlament. Pénteken felfüggesztette ... ...
Katalán-ügy: döbbenetes számok kerültek napvilágra Mintegy 87 millió euróba (26,8 milliárd forint) kerültek az alkotmányellenes, október 1-i katalán függetlenségi népszavazás megakadályozására hozott hatósági intézkedések - mondta a spanyol belügyminiszter ... ...
Juncker megvédte Trumpot Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke cáfolta azokat a híreket, miszerint Donald Trump amerikai elnök agresszív lett volna a németekkel szemben. Csütörtökön az a hír terjedt a világsajtóban ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Rossz hírt kaptak a kismamák: szigorították a babaváró-támogatást


A szakközépiskolában, szakiskolában, szakgimnáziumban töltött évek már nem számítanak be a tb-jogviszonyba. A frissen végzett, egy-két éve munkába állt párok nem kapják meg a támogatott hitelt.

Módosult a babaváró hitel[1] egyik feltétele: szigorodott az elvárt, legalább 3 éves társadalombiztosítási (tb) jogviszonyra vonatkozó előírás. Ez azokat érintheti hátrányosan, akik a tanulmányi szerződés alapján szakképző iskolában folytatják vagy folytatták a tanulmányaikat - írja a Bankmonitor.hu[2]. A változtatás következtében előfordulhat, hogy aki tavaly még jogosult volt babaváróra, 2020-ban már nem lesz az.

A babaváró hitel [3]igen kedvező hitelkonstrukció, hiszen ha az igénylést követő 5 évben gyermek születik, a futamidő végéig kamatmentes marad, míg a második gyermeknél a fennálló tőketartozást 30 százalékkal csökkentik, a harmadiknál pedig a teljes fennmaradó tartozást elengedik. Az állami támogatás igénybevételéhez azonban számos jogszabályi feltételt is teljesítenie kell az igénylőknek.

Szigorodó feltételek

Ezek közül 2020. január 1-jén az elvárt, legalább 3 éves társadalombiztosítási (tb) jogviszonyra vonatkozó elvárás változott meg, ami a portál [4]hitelszakértőinek tapasztalatai szerint eddig is az egyik legnehezebben megugorható akadálynak bizonyult. Az a fiatal pár, amelynek egyik tagja 2017. decemberéig szakiskolában folytatott tanulmányokat, azóta pedig folyamatos, alkalmazotti munkaviszonya van, tavaly év végéig még megfelelt a babaváró tb-jogviszonyra vonatkozó előírásainak, míg 2020. januárjától már nem lesz csak kétéves tb-jogviszonya, emiatt nem lesz jogosult a támogatásra.

A babaváró hitelre vonatkozó kormányrendelet maga nem változott, az igénylő házaspár legalább egyik tagjának továbbra is minimum 3 év folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie, amiből az utolsó 180 napnak magyar munkaviszonyból kell származnia. (Ez utóbbi azt jelenti, hogy a külföldön élő és dolgozó családok akkor sem igényelhetik a babavárót, ha egyébként tervezik, hogy a hitel felvételét követően hazatelepülnének. A csok [5]- családok otthonteremtési kedvezménye - azonban számukra továbbra is elérhető.)

A szakiskola már nem fogadható el

Ugyanakkor az elfogadható jogviszonyok köréből kikerült egy elem: 2020. januárjától nem minősül biztosítottnak a tanulmányi szerződés alapján szakképző iskolában tanulmányokat folytató tanuló. Vagyis a szakgimnáziumban, szakközépiskolákban eltöltött évek a továbbiakban nem számítanak bele a 3 éves jogviszonyba.

Mi felel meg a tb-jogviszonynak jelenleg?

Munkaviszony*
Álláskeresési támogatás
Egyéni vállalkozó*
Társas vállalkozó*
Megbízási szerződés*
Egyházi szolgálati jogviszony*
Mezőgazdasági őstermelő*
Felsőoktatási intézményben nappali képzésben tanulmányokat folytató személy
Más állam társadalombiztosítási rendszerében biztosított személy
(*Az utolsó 180 napos időszakban is elfogadhatók.)

Folyamatos jogviszonynak számít, ha maximum 30 nap telik el két tb -jogviszonyra jogosító tevékenység között. Emellett az is elfogadható, ha a felsőoktatási tanulmányok befejezését követő 6 hónapon belül talál munkát az igénylő. Viszont a közfoglalkoztatási jogviszonyból maximum egy év számítható be. Az utolsó 180 napra szigorúbb szabályok érvényesek, abban az időszakban kizárólag a vállalkozói és alkalmazotti jogviszony fogadható el.

References

  1. ^ babaváró hitel (www.napi.hu)
  2. ^ Bankmonitor.hu (bankmonitor.hu)
  3. ^ babaváró hitel (bankmonitor.hu)
  4. ^ portál (bankmonitor.hu)
  5. ^ csok (bankmonitor.hu)


További hírek

A kerékbilincs levétele a szabálysértés elismerését jelenti?

Szabálytalan parkolás esetén a közterület felügyelet munkatársa jogosult a jármű kerekén kerékbilincset elhelyezni.


Középpontban a pénzügyi digitalizáció, a fintech és az okos települések fejlesztése

Együttműködési szándéknyilatkozat a Digitális Jólét Program és az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége között.


50 pontos javaslatcsomagot készített az MNB

A kormány válságkezelő és gazdaságélénkítő munkáját támogatják.


Hatalmas összegeket veszítenek a Vörös Ördögök a járvány miatt

A zártkapus meccsek jelentős veszteségeket okoznak, és nem tudni, mikor térnek vissza a nézők a stadionokba.


Kiderült, mennyi élelmiszert pazarlunk el Magyarországon

Az idén szervezik meg először az ENSZ kezdeményezésére az élelmiszer-pazarlás elleni világnapot.


Nagy bejelentést tett az Aldi

A német diszkontlánc 1,3 milliárd fontot fektet be Nagy-Britanniában két év alatt.


Varga Mihály: 2021 első felére várható gazdasági fordulat

A pénzügyminiszter szerint Magyarország helyzete sok tekintetben kedvezőbb, mint más európai államoké.


Pénzügyminisztérium: Erős visszajelzés a kormánynak a hitelminősítő döntése

A Moody's múlt pénteken változatlan besorolás mellett stabilról pozitívra javította az ország adósbesorolásának kilátásait.


Kúriai döntés vételárelőleg, kötbér és foglaló viszonyáról

A Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértői ismertetik a döntést.


Tények és tévhitek a munkaköri leírásról

A munkakör megjelölése a munkaszerződés kötelező tartalmi eleme, de a munkaköri leírás nem az.