2021. 03. 09. kedd, Franciska, Fanni
Az Aldi már Olaszországban terjeszkedik Korábban már bevált receptet alkalmaznak a piacra lépéshez.
A Nestlé gyorsan halad a fenntartható csomagolás felé 2025-re már 100 százalékos a fenntarthatósági cél.
Egy magyar cég megalkotta a világ első újrahasznosított tisztítószerét A termék nulla vízlábnyommal készül, még a csomagolása is teljes egészében környezetbarát.
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Szereti a kovászos uborkát? Akkor erről jó, ha tud!


A kovászos uborka szezonja van és érdemes otthon nekilátni. Élelmiszer-kémia érthetően a Napi.hu szerkesztőségi blogjától, a Bukszától, azoknak, akik belevágnának.

Fotó: Getty Images - Forrás: John Greim / Getty Images

Nemhogy itt a nyár, hanem tombol a nyár. Mindenki egyfajta nyári időszámítás szerint éli az életét attól függetlenül, hogy munka vagy nyaralás van a napirenden ezeken a forró napokon.

Abban viszont biztos nincs különbség, hogy a kovászos uborkával mindenki találkozik, akár étteremben, akár vidéki rokonokat látogatva a kerti lépcsőn vagy ablakban, akár a városban a folyosóra, erkélyre kitett üvegekben. Ez jó, sőt annyira jó, hogy mindenkit csak bátorítani kellene, hogy maga is próbálja ki a kovászos uborka készítését.

Mindegy, hogy valaki sütött-e már otthon kenyeret, belevágott-e a belvárosi lakásban a sajtkészítésbe vagy a haverokkal nekilátott-e az otthoni sörfőzésnek. Mindegy az is, hogy elhivatott környezetvédő vagy-e vagy a bio életmód híve vagy ezek közül egyiket sem fejlesztette még tökélyre. Ehhez nem kell szaktudás, szinte mindenki ismerheti, ugyanis a nagyszülők készítették és fogyasztották a kovászos uborkát. Könnyű siker, kevés befektetést igényel és napról napra lehet gyönyörködni a napfényre kitett üvegben aztán meg élvezni a végeredményt.

Élelmiszer-kémia emészthetően

Hosszan lehetne arról írni, hogy mi is az a fermentáció (erjedés). Nem kell hozzá az iskolai kémia óráig visszamenni, de persze érdeklődéstől függően, akár azt is lehet. Ebben a folyamatban úgynevezett anaerob úton szénhidrátból - elsősorban glükózból és laktózból-tejsav képződik. (Képlet szintjén ez így néz ki: C6H12O6 → 2CH3CH(OH)COOH.)

A fermentáció (erjedés) és a rothadás látszólag hasonló folyamat. Az egyik legfontosabb különbség az, hogy az erjedés következtében létrejövő termék nem csak fogyasztható és egészséges, hanem finom is, míg a rothadás végterméke nem fogyasztható, káros.

A fermentáció folyamatában mikroorganizmusok segítségével szerves anyag bomlik le. Ezek a mikroorganizmusok lehetnek élesztők, baktériumok, gombák, az erjedés pedig többféle lehet: ecetes erjedés, tejsavas erjedés, vajsavas erjedés, alkoholos erjedés. Itt nyithatóak meg a bevezetőben már említett távlati lehetőségek a "kezdő uborkakovászolók" előtt. Az első siker után, amit a kovászos uborka elkészítése adhat, könnyen eljuthat bárki a fermentáció távolabbi pontjaira, nevezetesen, amikor is otthon aludttejet készít vagy éppen sajtot.

Egészséges ételek világa

Tehát a tejsavas erjedés eredményeképpen lehet eljutni a joghurtok, sajtok, kefírek, savanyított káposzták, kenyerek és kovászos uborkákat jelentő egészséges ételek világába. Egészségesnek azért nevezhetőek ezek az élelmiszerek, mert egy megbetegedett emésztőrendszer számára, ami nem képes megfelelően működni, könnyebbséget jelenthet a már "előemészetett" táplálékok fogyasztása.

Bár a bélflóra helyreállításakor elsősorban a tejtermékeket szokták javasolni (kefír, joghurt) érdemes a fermentált zöldségeket előnyben részesíteni, hisz ezek vitaminokban ásványi anyagokban gazdagak. A kovászos uborka készítéshez pedig tényleg nem kell sok dolog. A nagyon bizonytalanok pedig nem csak a Google-t hívhatják segítségül, hanem felhívhatják a nagymamát vagy megkérdezhetik a szomszéd nénit is.

A cikkhez a laboratorium.hu itt elérhető anyagát[1] használtuk fel.


További hírek

Újra lépett a Porsche egy horvát elektromosjármű-fejlesztő cég miatt

A vállalat tovább növelte részesedését a Rimacban.


Megváltozott menetrend szerint ellenőriznek ezen a héten az adórevizorok

Mutatjuk, milyen vállalkozások számíthatnak ellenőrzésre ezekben a napokban.


Eladásra szánta el magát a Tesla egyik nagy rajongója

Különös lépés mellett döntött egy milliárdos befektető.


A buborékos hungarikum, amit eredetileg a skorbut ellen védő italnak szántak - galéria

Összeállításunkban felelevenítjük a szódavíz 200 éves történetének néhány izgalmas fejezetét.


Áremelés várható a dohányboltokban

A cigaretták átlagára a jövő hónaptól várhatóan csaknem 1700 forint lesz.


A várakozások felett nőtt a kínai export és az import is

Gyenge volt a tavalyi bázis, de így is meglepetést okoztak a számok.


Így győzhetünk az elektronikus banki csalók ellen - MNB Pénzügyi sarok

Néhány elővigyázatossági szabály betartásával megelőzhető a baj, és számos jogszabályi segítség is védi biztonságunkat.


Itt a NAV bejelentése a veszélyhelyzet alatti ügyintézésről

Közleményt adott ki az adóhatóság a sokakat érintő információkról. Mutatjuk a részleteket.


Egyesek a bitcoin teljes devizapiaci uralmát várják

Döbbenetes elemzői vélemény érkezett.


Javul a magyar ingatlanok energiahatékonysága

A tapasztalatok szerint már Magyarországon is egyre többen odafigyelnek arra, hogy lakásuk megfelelő megoldásokkal rendelkezzen e téren.