2020. 04. 08. szerda, Dénes
Fejlődhet az uniós vízumrendszer Az Európai Bizottság a schengeni vízumot kérelmező személyek adatait tartalmazó adatbázis továbbfejlesztését javasolja - közölte Dimitrisz Avramopulosz, a bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért ... ...
Az MNB a válság után erősítette a pénzügyi rendszer stabilitását Nem konvencionális eszközök alkalmazásával megfelelő válaszokat adott a gazdasági válság kihívásaira.
Még egy ponton módosít az alkotmányon a Fidesz Alkotmányba írná a Fidesz, hogy az állam minden szervének védenie kell a keresztény kultúrát - írja a 444. Csak este fél 8 előtt küldték el a törvényalkotási bizottság tagjainak az alkotmány nyolcadik ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Merkel egyre nagyobb válságba kerül, már a lemondásában van csak ráció


Angela Merkelre egyre nagyobb nyomás nehezedik annak érdekében, hogy a pártja, a konzervatív CDU vezetési válságának feloldása érdekében mihamarabb álljon fel a kancellári székből. A politológusok is ebben látják a rációt.

Angela Merkel szívesen folytatná kancellári munkáját 2021 szeptemberéig, a következő parlamenti választásokig, ám pártján, a CDU-n belül egyre többen gondolják úgy, hogy hamarabb vissza kellene vonulnia az ország éléről - derül ki[1] a Financial Times berlini beszámolójából. A konzervatív kormánypárt hamarosan elindítja elnökválasztási procedúráját, miután Annegret Kramp-Karrenbauer, az eddigi pártelnök 14 hónappal megválasztása után február közepén lemondott posztjáról, s ezzel arról, hogy a CDU kancellárjelöltje legyen a következő parlamenti választáson.

A gond az, hogy ha Merkel marad, akkor az új pártelnök kénytelen lesz a kancellárral társbérletben, Merkel árnyékéban kezdeni a CDU vezetését. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy ugyanúgy végzi, mint Kramp-Karrenbauer, aki nem tudott megbirkózni ezzel a helyzettel. A kereszténydemokraták a lehetetlennel kísérleteznek - véli Michael Spreng politikai elemző, a CDU korábbi tanácsadója. Akarnak egy erős új vezetőt, egy meggyőző kancellárjelöltet és eközben meg akarják tartani Merkelt az ország élén. A szakértő szerint ez a három nem megy egyszerre.

A hiba

A baj gyökere még 2018-ban keresendő, amikor Merkel pártja sorozatos tartományi választási kudarcai nyomán azzal próbálta lecsendesíteni a CDU-n belüli morgolódást, hogy bejelentette 2021 utáni távozását a politikából és nem indult újra a pártelnöki tisztségért. Ez elég nagy pálfordulás volt a részéről, ugyanis korábban az volt az álláspontja, hogy a kancellári és a CDU-elnöki tisztséget nem szabad szétválasztani. Amikor mégis így döntött, elismerte, hogy ez valójában ugrás a sötétbe.

Eleinte úgy látszott, hogy működhet a dolog: Kramp-Karrenbauer személyében választott utódjelöltje került a párt élére. A terv azonban, mármint hogy ezzel előkészítették a rendezett hatalomátadást, látványosan kudarcot vallott - véli Andreas Rödder, a Mainzi Egyetem történész professzora. Ennek legjobb bizonyítéka, hogy még Kramp-Karrenbauer is odaszúrt egyet mentorának, megjegyezte ugyanis, hogy a kancellári és a pártelnöki tisztség szétválasztása meggyengítette a CDU-t.

A következmény

A következmény világos: Merkel ragaszkodása ahhoz, hogy a kormányzati ciklus végéig az ország élén maradjon, aláásta utódjelöltje vezetői lehetőségeit, lehetetlenné tette, hogy egyértelműen érvényesítse hatalmát a CDU-n belül - véli Rödder, aki szerint Merkel a "halál csókját" lehelte rá azzal, hogy nem állt félre az útjából. Miközben Merkel az ország élén továbbra is villoghatott, a pártelnök hiábavalóan próbálkozott a megosztott - a centrista politikai folytatása, illetve a jobboldali fordulat között ingadozó - CDU irányzatainak kibékítésével.

A népszerű Bild szerkesztőségi cikkében a napokban azt írta, hogy Kramp-Karrenbeuernek nem volt meg a hatalma ahhoz, hogy kigyógyítsa a CDU-t abból a bajából, amit Merkel okozott markánsan centrista politikájával, amely a párt jelentős része szerint eltúlzott volt. A pártelnök kudarca arra utal, hogy a párt nem tud új lendületet venni addig, amíg Angela Merkel ül a kancellári székben.

Ezért a CDU-n belül sokan úgy vélik, akárki is enné át Kram-Karrenbeuer helyét a párt élén, ugyanúgy járna mint ő. Mások szerint, attól függ, ki lenne a pártelnök. Ha Armin Laschet, Észak-Ranja-Vesztfália tartomány miniszterelnöke lenne a befutó, akkor lenne esélye e felállás folytatásának, mert őt Merkelhez lojális politikusnak tarják. Ha azonban a hangsúlyozottan konzervatív[2] Jens Spahn egészségügyi miniszter vagy Friedrich Merz bankár-politikus állna a CDU élére, akik riválisai a kancellárnak, aligha folytatódhatna a tandemvezetés.

A lehetőség

Merkel lemondatása azonban nem kis feladat, a német alkotmány ugyanis nem könnyíti meg azok dolgát, akik meg akarnak szabadulni a regnáló kancelláról. Elvileg lemondhatna, ám CDU/CSU-nak nincs meg a parlamenti többsége a zökkenőmentes folytatáshoz. A kisebbik koalíciós partner, a szociáldemokrata párt világossá tette, hogy csak Merkelt hajlandó támogatni kancellárként.

Az előrehozott választások megoldás kínálnának, de ezzel az a bökkenő, hogy júliustól Németország tölti be az EU soros elnöki tisztségét, aminek keresztebe tenne egy vezetési vákuum, illetve egy választási kampány. Mivel azonban ennek alternatívái is rosszak, mégis jöhet a hatalomváltás. Kramp-Karrenbauer utóda nem tudja megmutatni, mire képes, nem tudja érvényesíteni döntéseit, amíg nincs kormányzati hatalma, mert nem ő kancellár - fejtegeti Spreng. A társbérlet az első pillanattól kezdve aláásná a befolyását.

References

  1. ^ derül ki (www.ft.com)
  2. ^ konzervatív (www.ft.com)


További hírek

Februárban nőtt a hazai vendégéjszakák száma

A vendégek és vendégéjszakák száma is emelkedett az egy évvel korábbi, azonos időszakhoz képest.


A magyar fejlesztésű Moneytou-nak köszönhetően díjmentesen utalhatnak egymásnak a Viber-felhasználók

Hárommillió magyar tudja használni egy magyar cég ingyenes szolgáltatását a népszerű üzenetküldő alkalmazásban.


Mennyibe kerülhet a világnak a koronavírus legyőzése?

A kutatók világszerte óriási erővel dolgoznak a gyógyszereken és a védőoltáson. Jelentős magyar eredmények is vannak.


Az MNB felhívása a pénzügyi közvetítőkhöz

A személyes kommunikáció helyett az elektronikus értékesítést részesítsék előnyben a járvány miatt.


Palkovics László: Több mint 1200 milliárd forinttal támogatja a kormány a munkahelyek védelmét, újak teremtését 2020-ban

Az innovációs miniszter az akciótervet mutatta be Varga Mihály pénzügyminiszterrel közösen.


A munkahelyek helyreállítása, újak teremtése a gazdaságvédelmi intézkedések fő célja

A gazdasági kamarák, vállalkozói szervezetek javaslatai is beépültek a kormányzati lépésekbe - mondta Palkovics László.


Az Alaptörvénynek megfelelve látja el feladatait az Állami Számvevőszék

Az egészségügyi veszélyhelyzet alatt is dolgoznak.


Madárinfluenza gyanúja miatt számoltak fel egy kacsaállományt Békésben

Utóbb kiderült, nem madárinfluenza miatt pusztultak el az állatok.


Komoly biztonsági kockázatot jelent a Zoom, a cég reagált

A vezérigazgató szerint a túl gyors növekedés miatt alakult ki a jelenlegi helyzet.


2500 munkahelyet hoz létre egy dél-koreai cég Magyarországon

Az SK Innovation nevű cégről van szó, amely akkumulátorokat gyárt elektromos meghajtású autókba.