2020. 09. 29. kedd,
Blamázs a parlamentben Választási csalással összefüggésben indított büntetőügy miatt indítványozták az örmény nemzetiségi szószóló mentelmi jogának felfüggesztését, amit egyhangúlag meg is szavazott a parlament. Pénteken felfüggesztette ... ...
Katalán-ügy: döbbenetes számok kerültek napvilágra Mintegy 87 millió euróba (26,8 milliárd forint) kerültek az alkotmányellenes, október 1-i katalán függetlenségi népszavazás megakadályozására hozott hatósági intézkedések - mondta a spanyol belügyminiszter ... ...
Juncker megvédte Trumpot Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke cáfolta azokat a híreket, miszerint Donald Trump amerikai elnök agresszív lett volna a németekkel szemben. Csütörtökön az a hír terjedt a világsajtóban ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

A magyarok mellett is kiálltak a brit lordok


Ez a program emailben elküldi a cikk címét és bevezetőjét, önnek csak a címzett e-mail címét kell megadnia. Pár soros megjegyzést is mellékelhet az üzenethez a "Megjegyzés" rovatban.

A brit felsőház módosítani akarja az Egyesült Királyság és az EU válási megállapodását, mégpedig oly módon, hogy az megerősítse a szigetországban tartózkodó uniós állampolgárok, köztük a több tízezer magyar jogi státuszát.

Boris Johnson brit miniszterelnök decemberi újraválasztása óta első parlamenti vereségét szenvedte el hétfőn a Lordok Házában, miután a brit főnemesekből álló testület meg akarja erősíteni azoknak az európai uniós állampolgárok helyzetét, akik tartósan az Egyesült Királyságban élnek - adta hírül[1] az AP hírügynökség. A nem választott képviselőkből álló felsőház többségi szavazással azt indítványozta, hogy a brit törvényhozás egyfajta "fizikai garanciát" adjon arra, hogy az ilyen helyzetben lévő uniós polgároknak, köztük a magyaroknak joguk van a szigetországban tartózkodni.

A lordok az Európai Unió és az Egyesült Királyság válási megállapodási törvényét módosítanák ezzel a kiegészítéssel. Jelenleg az a helyzet, hogy az EU-ból érkezett főként kelet-európai vendégmunkások az interneten regisztrálhatják, hogy letelepedett státusban vannak, ám nem kapnak írott, azaz a brit államapparátust köztelező garanciát arra, hogy ehhez joguk van. Ennek hiányában az EU-ból érkezettek igazságtalanul gyenge helyzetbe kerülhetnek például a főbérlőkkel szemben, amikor lakást akarnak bérelni - véli Jonny Oates, felsőház egy a Liberális Demokratákhoz tartozó tagja.

Még csak javaslat

A Lordok Háza ezen a változtatáson kívül még egyet kezdeményezett, mégpedig azt, amely korlátozná a kormány jogát arra, hogy a brit kilépés után figyelmen kívül hagyja az Európai Bíróság döntéseit. A módosítás szerint ezt csak azt követően tehetné meg, hogy a szigetország bíróságával konzultált. A válási megállapodást a törvényhozás mindkét házának jóvá kell hagynia január 31-e, a brexit napja előtt. A felsőház döntéseit a választott képviselőkből álló alsóház felülírhatja, de miután belenyúltak a válási megállapodásba, a törvényjavaslat visszakerül az alsóház elé, ahelyett, hogy egyből törvényerőre emelkedne.

A brit-EU egyezséget el kell fogadnia az Európai Parlamentnek is. Ezt a szavazást várhatóan január utolsó napjaiban tartják szinte csak órákkal az Egyesült Királyság angolos távozása előtt. Bár Johnson azt ígérte a decemberi választást megelőző kampányban, hogy a brexit január utolsó napján megtörténik, valójában csak ezt követően kezdődnek a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió új kereskedelmi kapcsolatairól, amelyekről 2020 utolsó napjáig kellene megállapodniuk a feleknek. Addig az eddigi rendszer marad fenn[2] azzal a különbséggel, hogy a brit képviselők nem vesznek részt az uniós testületek munkájában.

References

  1. ^ adta hírül (apnews.com)
  2. ^ marad fenn (www.napi.hu)


További hírek

A kerékbilincs levétele a szabálysértés elismerését jelenti?

Szabálytalan parkolás esetén a közterület felügyelet munkatársa jogosult a jármű kerekén kerékbilincset elhelyezni.


Középpontban a pénzügyi digitalizáció, a fintech és az okos települések fejlesztése

Együttműködési szándéknyilatkozat a Digitális Jólét Program és az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége között.


50 pontos javaslatcsomagot készített az MNB

A kormány válságkezelő és gazdaságélénkítő munkáját támogatják.


Hatalmas összegeket veszítenek a Vörös Ördögök a járvány miatt

A zártkapus meccsek jelentős veszteségeket okoznak, és nem tudni, mikor térnek vissza a nézők a stadionokba.


Kiderült, mennyi élelmiszert pazarlunk el Magyarországon

Az idén szervezik meg először az ENSZ kezdeményezésére az élelmiszer-pazarlás elleni világnapot.


Nagy bejelentést tett az Aldi

A német diszkontlánc 1,3 milliárd fontot fektet be Nagy-Britanniában két év alatt.


Varga Mihály: 2021 első felére várható gazdasági fordulat

A pénzügyminiszter szerint Magyarország helyzete sok tekintetben kedvezőbb, mint más európai államoké.


Pénzügyminisztérium: Erős visszajelzés a kormánynak a hitelminősítő döntése

A Moody's múlt pénteken változatlan besorolás mellett stabilról pozitívra javította az ország adósbesorolásának kilátásait.


Kúriai döntés vételárelőleg, kötbér és foglaló viszonyáról

A Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértői ismertetik a döntést.


Tények és tévhitek a munkaköri leírásról

A munkakör megjelölése a munkaszerződés kötelező tartalmi eleme, de a munkaköri leírás nem az.