2020. 09. 29. kedd,
A kiskésit! Ez ám a keleti nyitás Nagy hitelt nyújt Lengyelország Vietnamnak abban a reményben, hogy azzal a lengyel cégeknek teremtenek jó üzleti lehetőségeket. Andrzej Duda lengyel államfő hivatalos vietnami látogatása idején számos ... ...
Itt a NASA első űr-üvegháza

Egy csapat kutató az Arizonai Egyetemről, és néhány NASA dolgozó létrehoztak egy innovatív, felfújható üvegházat, aminek segítségével más bolygókon is lehetséges a növénytermesztés. A Prototype Lunar/Mars Greenhouse projektnek köszönhetően a messze utazó asztronauták is tudnának egészségesen étke...

Erre ébredhettek ma az autósok Emelte bruttó 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt., a benzin ára nem változott. Az emeléssel a gázolaj átlagára 369 forintra nőtt, a benziné 356 forint maradt.A ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Orosz tüntetések: lecsapott a rendőrség


Több tucatnyi tüntetővel egyetemben őrizetbe vették Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust vasárnap az általa szervezett moszkvai korrupcióellenes megmozduláson - tudósít az MTI.

Az Eho Moszkvi rádióállomás helyszíni beszámolója szerint a belvárosi Tverszkaja utcára meghirdetett "tiltakozó sétán" több tízezren, a rendőrség szerint viszont pedig csak 8 ezren vettek részt. Navalnijt azonnal kiemelték a tömegből, amint megjelent a metróból kilépve helyszínen.

Több száz tüntető próbálta megakadályozni, hogy a hatóságok elszállítsák Navalnijt. A Puskin-térről a rohamrendőrök gumibotozással szorították ki a tömeget. A belváros fölött helikopterek köröztek. Sajtójelentések szerint újságírókat is őrizetbe vettek.

A Kreml előzetesen törvénytelennek és provokációnak minősítette a megmozdulást, a belügyminisztérium pedig arra hívta fel a moszkvaiakat és a fővárosba utazókat, hogy maradjanak távol a tiltakozástól. A szervezők ezzel szemben, egy alkotmánybírósági ítéletre hivatkozva azt hirdették, hogy mivel a hatóságok a törvény által előírtakkal szemben, a tüntetési kérelem benyújtása utáni három napon belül nem kínáltak fel alternatív helyszínt a Tverszkajával szemben, a tüntetés automatikusan legálissá válik.

Navalnij kezdeményezésére Oroszországban a nap folyamán több nagyvárosban korrupcióellenes megmozdulás[1] volt. Ezeket kiváltó oka az volt, hogy a Navalnij vezette Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány egy, a hónap elején közzétett videóban 70 milliárd rubel értékű korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt (1 rubel mintegy 5 forintot ér). Több helyszínen nyíltan követelték a kormányfő távozását.

A szervezők szerint az országos akció részvevőinek száma elérte a százezret. Ez az elégedetlenség legjelentősebb szervezett megnyilvánulása Oroszországban a parlamenti választási csalások ellen 2011-2012-ben megtartott tiltakozások óta. Mindez egy évvel az elnökválasztás előtt történik, amelyen reményei szerint Navalnij is elindulhat majd a hivatalban lévő Vlagyimir Putyinnal szemben.

A több tucatnyi városra kiterjedő vasárnapi tüntetéseket egyes településeken annak ellenére is megtartották, hogy arra a szervezők nem kaptak hivatalos engedélyt. Sajtójelentések szerint Szentpéterváron több mint 10 ezer, Novoszibirszkben mintegy 1500-2000 (Navalnij szerint 4000) ember, Irkutszkban, Tomszkban, Krasznojarszkban és Cseljabinszkban pedig mintegy ezer ember tüntetett.

Előállítások Moszkva mellett Szentpéterváron, Vlagyivosztokban, Habarovszkban, Szamarában, Mahacskalában és Jekatyerinburgban történtek, Krasznodarban pedig könnygázt is bevetett a rendőrség. A hatóságok több helyen csak a települések perifériáján engedélyezték a megmozdulást.

Az állami televíziós csatornák a tüntetésekről nem számoltak be. A hivatalos hírügynökségek több órás késéssel jelentettek a moszkvai eseményekről, azt hangsúlyozva, hogy a tüntetés törvénytelen volt.


További hírek

Nagy bejelentést tett az Aldi

A német diszkontlánc 1,3 milliárd fontot fektet be Nagy-Britanniában két év alatt.


Varga Mihály: 2021 első felére várható gazdasági fordulat

A pénzügyminiszter szerint Magyarország helyzete sok tekintetben kedvezőbb, mint más európai államoké.


Pénzügyminisztérium: Erős visszajelzés a kormánynak a hitelminősítő döntése

A Moody's múlt pénteken változatlan besorolás mellett stabilról pozitívra javította az ország adósbesorolásának kilátásait.


Kúriai döntés vételárelőleg, kötbér és foglaló viszonyáról

A Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértői ismertetik a döntést.


Tények és tévhitek a munkaköri leírásról

A munkakör megjelölése a munkaszerződés kötelező tartalmi eleme, de a munkaköri leírás nem az.


Hétfőtől már három emeletes vonat közlekedik ezen a vonalon Magyarországon

A harmadik KISS is az előzetes vizsgálatokat, teszteket követően szerezte meg az utasforgalom-próbaüzemhez szükséges engedélyeket.


Pozitívra javított adósbesorolásról és meghosszabbított hitelmoratóriumról szólt a hét

Ősszel is folytatódnak a gazdaságvédelmi intézkedések. A hét gazdasági összefoglalója.


Új fogyasztóvédelmi szabályok

A már hatályba lépett új rendelkezés megerősítette a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési lehetőségeit.


Azonnali hatályú felmondás a gyakorlatban

A Munka törvénykönyve csak szűk esetkörben teszi lehetővé a felmondási idő nélküli munkaviszony megszüntetést.


Egyre problémásabbá vált a világ egyik legnagyobb gazdasági projektje

Szaúd-Arábia 2030-ra akarja átalakítani a gazdaságát és megszüntetni az olajfüggőségét. Felfoghatatlan pénzbe kerülő okosváros és napelem farm is van a tervek között.