2020. 09. 28. hétfő,
Így szakad ketté az ország - szomorú adatok Magyarországról A gazdagabb települések előnye tovább nőtt, míg a szegények egyre jobban leszakadtak - ez derül ki GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzéséből, melyben megbecsülte a települések vásárlóerejét - amely az életminőség ... ...
Elúszott Budapest - gondok a tömegközlekedésben A heves esőzés miatt három villamosjárat helyett pótlóbuszok közlekednek - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vasárnap este a Facebook-oldalán az MTI szerint. A közlekedési vállalat szerint ... ...
Budapest helyett Magyarországot népszerűsítik A Magyarország turisztikai országmárka építéséről döntött a kormány. A kormány döntött a Magyarország turisztikai országmárka építéséről, ennek érdekében a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. rövid távú ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Egyedülálló szótár: szavak helyett képekkel


Egyedülálló szótár: szavak helyett képekkel

Univerzális szótár és üzleti vállalkozás: a The Noun Project oldalán szinte bármire találhatunk ikont.

Képzeljünk el egy szótárat, amelyben szavak helyett képek vannak! A The Noun Project éppen ezt valósítja meg: szinte bármilyen kifejezéshez kereshetünk azt megjelenítő képet – mutatta be a vállalkozást nemrégiben az npr[1].

[2]

 

Az ötlet gazdája Edward Boatman , akiben akkor merült föl a képes szótár ötlete, amikor elolvasta Simon Winchesternek a The Professor and the Madman[3] (A professzor és az őrült) című művét. A könyv James Murray[4] professzorról szól, aki arról híres, hogy ő állította össze az első oxfordi szótárat, az Oxford English Dictionaryt. Murray azonban nem egyedül dolgozott; rengeteg munkatárasa szorgoskodott azon, hogy az angol nyelv szavait definiálják. Boatmannak tehát az az ötlete támadt, hogy hasonló vállalkozásba kezdene; olyan embereket toborzott tehát, akik szavakat definiálnánk – csakhogy nem szavak, hanem képek segítségével. Így indult a The Noun Project[5] elnevezésű vállalkozás.

Ikonok

Ikonok
(Forrás: The Noun Project)

„Az ötlet lényege az volt, hogy a vizuális nyelv egységes, univerzális, ellentétben a verbálissal. Az ikonokat bárki megérti – etnikumtól, nyelvtől, kultúrától függetlenül. Így létrehozható egy olyan vizuális szótár, amit mindenki használhat szerte a világon” – mondja Boatman. A The Noun Project egy online adatbázis, amelyben a legtöbb főnévnek megfelel egy-egy (sőt, több) ikon, sőt jó néhány igének is van képe. Ha rákeresünk arra, hogy house (’ház’), akkor több száz piktogram közül választhatunk[6]. De ha a ritkaságok után keresgélünk, megtalálhatjuk például a pizzát házhoz szállító drón képét is[7].

Pizzát házhoz szállító drón

Pizzát házhoz szállító drón
(Forrás: The Noun Project / Max Cougar Oswald & Nihir Shah / CC BY 3.0)

Boatman ötlete nemcsak szép vízió egy univerzális szótárról, de üzleti vállalkozás is. Dizájnerek és művészek hozzák létre az ikonokat, amiből ők pénzt is keresnek. A képek ugyanis csak akkor használhatóak fel ingyen, ha valaki feltünteti a rajzolót. Ha azonban ezt nem akarja valaki megtenni, akkor 1,99 dollárt kell fizetnie ikononként, vagy 9,99 dollárért egy hónapra feliratkozhat az ikonokra.

A The Noun Project tehát azokat célozza meg, akik valamit létre akarnak hozni a neten, és ahhoz szükségük van egy ikonra. A képek úgy készülnek, hogy különböző szoftveres környezetekben is felhasználhatóak legyenek – prezentációkban, térképeken, okostelefon-applikációkban stb. Vannak olyan szavak, illetve fogalmak, amelyekre akár több ezer különböző ikon is elérhető, de vannak olyan különlegesek is, amelyekre csak egy-egy. Vannak dizájnerek, akiknek saját kollekciójuk, sorozatuk érhető el az általuk készített ikonokból.

Forrás

How Iconic: A Word Is Worth Thousands Of Pictures[8]

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)[9]

Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!


További hírek

Hétfőtől már három emeletes vonat közlekedik ezen a vonalon Magyarországon

A harmadik KISS is az előzetes vizsgálatokat, teszteket követően szerezte meg az utasforgalom-próbaüzemhez szükséges engedélyeket.


Pozitívra javított adósbesorolásról és meghosszabbított hitelmoratóriumról szólt a hét

Ősszel is folytatódnak a gazdaságvédelmi intézkedések. A hét gazdasági összefoglalója.


Új fogyasztóvédelmi szabályok

A már hatályba lépett új rendelkezés megerősítette a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési lehetőségeit.


Azonnali hatályú felmondás a gyakorlatban

A Munka törvénykönyve csak szűk esetkörben teszi lehetővé a felmondási idő nélküli munkaviszony megszüntetést.


Egyre problémásabbá vált a világ egyik legnagyobb gazdasági projektje

Szaúd-Arábia 2030-ra akarja átalakítani a gazdaságát és megszüntetni az olajfüggőségét. Felfoghatatlan pénzbe kerülő okosváros és napelem farm is van a tervek között.


Varga Mihály: Magyarország elismerése egyedülálló az EU-ban

Az elmúlt fél évben egyetlen más tagállam adósbesorolásának kilátásait sem javították.Hatalmas változásra készül a Sberbank, csak kérdés, hogy sikerül-e neki?

Azt szeretnék, ha nem csak egy banknak látszanának.


Kína is bekerülhet az egyik legnagyobb kötvényindexbe

Fontos döntés előtt áll a kínai gazdaság.


Pozitívra javította Magyarország adósosztályzati kilátását a Moody's

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Magyarország államadós-besorolásának kilátását a nemzetközi hitelminősítő.