2021. 07. 24. szombat, Kinga, Kincső
Így működött az ellenzéki összefogás Solymáron Noha a kormánypárti jelölt nyerte meg a solymári időközi választást, az MSZP, a DK, az LMP, az Együtt, a Párbeszéd, a Momentum és a Liberálisok által közösen támogatott jelölt alig maradt le mögötte. A ... ...
Felgyorsult az amerikai szolgáltató szektor növekedése Az amerikai szolgálató szektor minden szegmensében felgyorsult a növekedés februárban, üteme 2018 júliusa óta a legmagasabb volt - közölte kedden az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató ... ...
Megérkezett a friss időjárás előrejelzés Vasárnap estig közepesen és erősen felhős lesz az ég, és többfelé - adott pontban akár több alkalommal is - lehet zápor, zivatar - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Egyedülálló szótár: szavak helyett képekkel


Egyedülálló szótár: szavak helyett képekkel

Univerzális szótár és üzleti vállalkozás: a The Noun Project oldalán szinte bármire találhatunk ikont.

Képzeljünk el egy szótárat, amelyben szavak helyett képek vannak! A The Noun Project éppen ezt valósítja meg: szinte bármilyen kifejezéshez kereshetünk azt megjelenítő képet – mutatta be a vállalkozást nemrégiben az npr[1].

[2]

 

Az ötlet gazdája Edward Boatman , akiben akkor merült föl a képes szótár ötlete, amikor elolvasta Simon Winchesternek a The Professor and the Madman[3] (A professzor és az őrült) című művét. A könyv James Murray[4] professzorról szól, aki arról híres, hogy ő állította össze az első oxfordi szótárat, az Oxford English Dictionaryt. Murray azonban nem egyedül dolgozott; rengeteg munkatárasa szorgoskodott azon, hogy az angol nyelv szavait definiálják. Boatmannak tehát az az ötlete támadt, hogy hasonló vállalkozásba kezdene; olyan embereket toborzott tehát, akik szavakat definiálnánk – csakhogy nem szavak, hanem képek segítségével. Így indult a The Noun Project[5] elnevezésű vállalkozás.

Ikonok

Ikonok
(Forrás: The Noun Project)

„Az ötlet lényege az volt, hogy a vizuális nyelv egységes, univerzális, ellentétben a verbálissal. Az ikonokat bárki megérti – etnikumtól, nyelvtől, kultúrától függetlenül. Így létrehozható egy olyan vizuális szótár, amit mindenki használhat szerte a világon” – mondja Boatman. A The Noun Project egy online adatbázis, amelyben a legtöbb főnévnek megfelel egy-egy (sőt, több) ikon, sőt jó néhány igének is van képe. Ha rákeresünk arra, hogy house (’ház’), akkor több száz piktogram közül választhatunk[6]. De ha a ritkaságok után keresgélünk, megtalálhatjuk például a pizzát házhoz szállító drón képét is[7].

Pizzát házhoz szállító drón

Pizzát házhoz szállító drón
(Forrás: The Noun Project / Max Cougar Oswald & Nihir Shah / CC BY 3.0)

Boatman ötlete nemcsak szép vízió egy univerzális szótárról, de üzleti vállalkozás is. Dizájnerek és művészek hozzák létre az ikonokat, amiből ők pénzt is keresnek. A képek ugyanis csak akkor használhatóak fel ingyen, ha valaki feltünteti a rajzolót. Ha azonban ezt nem akarja valaki megtenni, akkor 1,99 dollárt kell fizetnie ikononként, vagy 9,99 dollárért egy hónapra feliratkozhat az ikonokra.

A The Noun Project tehát azokat célozza meg, akik valamit létre akarnak hozni a neten, és ahhoz szükségük van egy ikonra. A képek úgy készülnek, hogy különböző szoftveres környezetekben is felhasználhatóak legyenek – prezentációkban, térképeken, okostelefon-applikációkban stb. Vannak olyan szavak, illetve fogalmak, amelyekre akár több ezer különböző ikon is elérhető, de vannak olyan különlegesek is, amelyekre csak egy-egy. Vannak dizájnerek, akiknek saját kollekciójuk, sorozatuk érhető el az általuk készített ikonokból.

Forrás

How Iconic: A Word Is Worth Thousands Of Pictures[8]

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)[9]

Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!


További hírek

Már több mint 23 ezren vesznek részt a Nyári diákmunka programban országszerte

A járási és kerületi hivatalok továbbra is várják a jelentkezőket.


Újra megszólalt a kriptovaluták egyik nagy manipulátora

Elon Musk elárulta, mit tervez a birtokában lévő digitális pénzvagyonnal.


Ez a világ legdrágább ingje, ön viselné?

A ruhadarabot egy 20 fős csapat készítette el, és a nap 24 órájában biztonsági őrök felügyelik.


A szaúdiak elárulták, ki lehet a világ utolsó olajhatalma

Az ország energiaminisztere szerint ők az utolsó csepp olajig fogják folytatni a kitermelést.


Az Etna utáni takarítás csődbe vihet szicíliai településeket

Pénzügyi összeomlást hozhat egyes városkákban a vulkáni hamu kezelése.


Kiderült, melyek az ország legjobb vidéki éttermei - galéria

A Dining Guide történetében először három vidéki étterem is az ország 10 legjobbja között szerepel.


Csővezetékek, tartályok szigetelése – Újdonság a piacon!

Ideális pl.: nagyobb átmérőjű csővezetékek, tartályok hőszigeteléséhez.

Tovább a teljes cikkhez »


Megtalálták az ország legdrágább albérleteit: egy kastélyt havi 4 millió forintért lehet kibérelni

Egy friss felmérés szerint 270-szeres árkülönbségek vannak országos szinten a lakásbérleti díjak között.


Vége a kizárólagos szerződéseknek, augusztustól szélesedik az italkínálat a vendéglátóhelyeken

Augusztustól minden vendéglátóhely köteles legalább két különböző gyártó termékeit kínálni a fogyasztóknak.


Ezzel a befektetéssel egyetlen nap alatt egy egész vagyont lehetett keresni

Történelmet írt a tőzsdén az indiai ételszállító óriáscég, amely a kontinensnyi ország első, nyílt piacra lépő unikornisa.