2021. 04. 11. vasárnap, Leó, Szaniszló
Ők most a legjobban kereső sportolók Lionel Messi, az FC Barcelona argentin labdarúgója volt a legjobban kereső sportoló az elmúlt egy évben az amerikai Forbes magazin kedden publikált rangsora szerint. A csatár tavaly június 1. óta bruttó ... ...
Korlátozzák a felvehető hitelnagyságot Csehországban Szeretnének megelőzni egy esetleges jelzáloghiteles katasztrófát.
Nagy visszaesést várnak a német autóexportban Az Egyesült Államokba irányuló német autóexport hosszabb távon a felére csökkenhet, ha a washingtoni kormány fenyegetéseit betartja és megemeli az importvámot - írta az MTI. A vámemelés összességében ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Az oroszok fele károsnak ítéli meg a peresztrojkát


2015. április 23. 11:19 MTI

Az oroszok több mint fele még mindig károsnak ítéli meg a Mihail Gorbacsov egykori szovjet pártfőtitkár fémjelezte átalakítást, a peresztrojkát - állapította meg egy közvélemény-kutatás, amelyet az Interfax orosz hírügynökség ismertetett szerdán.

peresztrojka

A 30 évvel ezelőtt elindított, és a Szovjetunió széthullásához vezető folyamat több kárt okozott, mint hasznot - így vélekedett a Levada Központ nevű orosz közvélemény-kutató cég kérdéseire válaszolók 55 százaléka. A Levadánál ugyanakkor elmondták, hogy ennek az álláspontnak a képviselői évek óta egyre kevesebben vannak. 2013-ban 60 százalékot tett ki a számuk, míg tíz éve 70-et. Ezzel szemben majdnem minden negyedik megkérdezett (24 százalék) úgy gondolta a márciusban végzett felméréskor, hogy az orosz társadalmi-politikai átalakulás, a peresztrojka helyes volt. 21 százalékuk nem tudta eldönteni, mit is válaszoljon.

Abban sem értettek egyet az emberek, hogy mi lett volna, ha a szovjet vezetés nem a peresztrojka mellett dönt. 31 százalékuk szerint akkor el lehetett volna kerülni a konfliktusokat és meg lehetett volna őrizni a Szovjetunió egységét. 26 százalékuk azonban úgy gondolja, hogy fokozatosan romlott volna a helyzet az országban a reformok nélkül. 16 százalékuk szerint semmi különös nem történt volna, minden maradt volna a régiben. Csak minden tizedik válaszoló vélekedett úgy, hogy a Szovjetunió nem tudott volna versenyben maradni a világ legfejlettebb országaival, és mindenképpen elveszítette volna világhatalmi státusát.

Az Interfax emlékeztet rá, hogy a peresztrojka kezdetét 1985 áprilisára teszik. Csütörtökön lesz 30 éve, hogy Mihail Gorbacsov pártfőtitkár, a Szovjetunió Kommunista Pártjának élére az év márciusában került politikus a Központi Bizottság (SZKP KB) ülésén átfogó reformelképzeléseket terjesztett be "Az ország társadalmi-gazdasági fejlődésének felgyorsítása" címszóval.

A Novaja Gazeta című független politikai napilap kedden felidézte, hogy Gorbacsov májusban már nevén nevezte a reformot, azaz peresztrojkáról beszélt. Az akkori új politikai kurzus meghirdetése és gyakorlatba való átültetése miatt a politikushoz az oroszok közül még mindig sokan ellenszenvvel viszonyulnak. A Levada Központ felmérése szerint Gorbacsovot, a peresztrojka atyját a megkérdezettek 13 százaléka kedveli, a válaszolók 36 százaléka nem szereti és 44 százalékuknak közömbös a személye.

Karina Pipija, a kutató cég szakértője szerint az orosz lakosság, különösen a fiatalok számára egyre nehezebb a peresztrojka értékelése és elhelyezése az orosz történelemben. Nemcsak annak okán, hogy csökken a nevezetes időszakot átélt emberek száma, hanem mert a felnőtt lakosság körében egyre kevesebben akarnak visszaemlékezni a peresztrojkára, be nem teljesült álmaikra.

Zsigmond király biztosítja a nemeseknek
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?


További hírek

Így mentik meg a világ legnagyobb magvú, matuzsálemi korig élő növényét

A Seychelle-szigetek legendás pálmájának magja akkora mint egy ember feje.


Egyre népszerűbb itthon az elektronikus fizetés

Ahol van online pénztárgép, ott elektronikusan is lehet fizetni.


A kormány négy újabb pályázatot ír ki falusi fejlesztések támogatására

A pályázatokat május 12-e és június 11-e között lehet benyújtani, mondta Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.


Tengeri kertekben termeszthetik a jövő táplálékforrását

Az eddig kevéssé ismert tengerifű növény fenntartható, gazdaságos és különösen egészséges.


Melyik országban szinte megfizethetetlenek a lakások?

Már a romos épületekért is vagyonokat kell fizetni.


Rettegett a markolókezelő, aki megpróbálta kiásni a Szuezi-csatornába szorult teherhajót

Világszenzáció volt a kép, amelyen a hajóhoz képest apró géppel dolgozott.


Rengeteg autót szállított le a Rolls-Royce az elmúlt negyedévben

Ismét jól fogytak a különleges autócsodák.


Románia lett Magyarország egyik legfontosabb gazdasági partnere

A magyar-román üzleti fórumon elhangzott az is, hogy cél a két ország együttműködésének további erősítése.


Elképesztő roham a brit Tescóban: 87 ezren álltak online sorba egy fura termékért

Kerti bútorból valószínűleg még sohasem rendeltek annyit, mint Angliában egy akciós rattan székből.


Tudta, hogy méhekkel felderíthetők a robbanószerkezetek?

Különleges kísérletek folynak Horvátországban, hogy megtalálják a még a föld alatt lévő taposóaknákat.