2020. 09. 28. hétfő,
Így szakad ketté az ország - szomorú adatok Magyarországról A gazdagabb települések előnye tovább nőtt, míg a szegények egyre jobban leszakadtak - ez derül ki GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzéséből, melyben megbecsülte a települések vásárlóerejét - amely az életminőség ... ...
Elúszott Budapest - gondok a tömegközlekedésben A heves esőzés miatt három villamosjárat helyett pótlóbuszok közlekednek - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vasárnap este a Facebook-oldalán az MTI szerint. A közlekedési vállalat szerint ... ...
Budapest helyett Magyarországot népszerűsítik A Magyarország turisztikai országmárka építéséről döntött a kormány. A kormány döntött a Magyarország turisztikai országmárka építéséről, ennek érdekében a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. rövid távú ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Az oroszok fele károsnak ítéli meg a peresztrojkát


2015. április 23. 11:19 MTI

Az oroszok több mint fele még mindig károsnak ítéli meg a Mihail Gorbacsov egykori szovjet pártfőtitkár fémjelezte átalakítást, a peresztrojkát - állapította meg egy közvélemény-kutatás, amelyet az Interfax orosz hírügynökség ismertetett szerdán.

peresztrojka

A 30 évvel ezelőtt elindított, és a Szovjetunió széthullásához vezető folyamat több kárt okozott, mint hasznot - így vélekedett a Levada Központ nevű orosz közvélemény-kutató cég kérdéseire válaszolók 55 százaléka. A Levadánál ugyanakkor elmondták, hogy ennek az álláspontnak a képviselői évek óta egyre kevesebben vannak. 2013-ban 60 százalékot tett ki a számuk, míg tíz éve 70-et. Ezzel szemben majdnem minden negyedik megkérdezett (24 százalék) úgy gondolta a márciusban végzett felméréskor, hogy az orosz társadalmi-politikai átalakulás, a peresztrojka helyes volt. 21 százalékuk nem tudta eldönteni, mit is válaszoljon.

Abban sem értettek egyet az emberek, hogy mi lett volna, ha a szovjet vezetés nem a peresztrojka mellett dönt. 31 százalékuk szerint akkor el lehetett volna kerülni a konfliktusokat és meg lehetett volna őrizni a Szovjetunió egységét. 26 százalékuk azonban úgy gondolja, hogy fokozatosan romlott volna a helyzet az országban a reformok nélkül. 16 százalékuk szerint semmi különös nem történt volna, minden maradt volna a régiben. Csak minden tizedik válaszoló vélekedett úgy, hogy a Szovjetunió nem tudott volna versenyben maradni a világ legfejlettebb országaival, és mindenképpen elveszítette volna világhatalmi státusát.

Az Interfax emlékeztet rá, hogy a peresztrojka kezdetét 1985 áprilisára teszik. Csütörtökön lesz 30 éve, hogy Mihail Gorbacsov pártfőtitkár, a Szovjetunió Kommunista Pártjának élére az év márciusában került politikus a Központi Bizottság (SZKP KB) ülésén átfogó reformelképzeléseket terjesztett be "Az ország társadalmi-gazdasági fejlődésének felgyorsítása" címszóval.

A Novaja Gazeta című független politikai napilap kedden felidézte, hogy Gorbacsov májusban már nevén nevezte a reformot, azaz peresztrojkáról beszélt. Az akkori új politikai kurzus meghirdetése és gyakorlatba való átültetése miatt a politikushoz az oroszok közül még mindig sokan ellenszenvvel viszonyulnak. A Levada Központ felmérése szerint Gorbacsovot, a peresztrojka atyját a megkérdezettek 13 százaléka kedveli, a válaszolók 36 százaléka nem szereti és 44 százalékuknak közömbös a személye.

Karina Pipija, a kutató cég szakértője szerint az orosz lakosság, különösen a fiatalok számára egyre nehezebb a peresztrojka értékelése és elhelyezése az orosz történelemben. Nemcsak annak okán, hogy csökken a nevezetes időszakot átélt emberek száma, hanem mert a felnőtt lakosság körében egyre kevesebben akarnak visszaemlékezni a peresztrojkára, be nem teljesült álmaikra.

Zsigmond király biztosítja a nemeseknek
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?


További hírek

Hétfőtől már három emeletes vonat közlekedik ezen a vonalon Magyarországon

A harmadik KISS is az előzetes vizsgálatokat, teszteket követően szerezte meg az utasforgalom-próbaüzemhez szükséges engedélyeket.


Pozitívra javított adósbesorolásról és meghosszabbított hitelmoratóriumról szólt a hét

Ősszel is folytatódnak a gazdaságvédelmi intézkedések. A hét gazdasági összefoglalója.


Új fogyasztóvédelmi szabályok

A már hatályba lépett új rendelkezés megerősítette a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési lehetőségeit.


Azonnali hatályú felmondás a gyakorlatban

A Munka törvénykönyve csak szűk esetkörben teszi lehetővé a felmondási idő nélküli munkaviszony megszüntetést.


Egyre problémásabbá vált a világ egyik legnagyobb gazdasági projektje

Szaúd-Arábia 2030-ra akarja átalakítani a gazdaságát és megszüntetni az olajfüggőségét. Felfoghatatlan pénzbe kerülő okosváros és napelem farm is van a tervek között.


Varga Mihály: Magyarország elismerése egyedülálló az EU-ban

Az elmúlt fél évben egyetlen más tagállam adósbesorolásának kilátásait sem javították.Hatalmas változásra készül a Sberbank, csak kérdés, hogy sikerül-e neki?

Azt szeretnék, ha nem csak egy banknak látszanának.


Kína is bekerülhet az egyik legnagyobb kötvényindexbe

Fontos döntés előtt áll a kínai gazdaság.


Pozitívra javította Magyarország adósosztályzati kilátását a Moody's

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Magyarország államadós-besorolásának kilátását a nemzetközi hitelminősítő.