2020. 09. 28. hétfő,
Így szakad ketté az ország - szomorú adatok Magyarországról A gazdagabb települések előnye tovább nőtt, míg a szegények egyre jobban leszakadtak - ez derül ki GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzéséből, melyben megbecsülte a települések vásárlóerejét - amely az életminőség ... ...
Elúszott Budapest - gondok a tömegközlekedésben A heves esőzés miatt három villamosjárat helyett pótlóbuszok közlekednek - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vasárnap este a Facebook-oldalán az MTI szerint. A közlekedési vállalat szerint ... ...
Budapest helyett Magyarországot népszerűsítik A Magyarország turisztikai országmárka építéséről döntött a kormány. A kormány döntött a Magyarország turisztikai országmárka építéséről, ennek érdekében a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. rövid távú ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Az enyhülés jeleit mutatja a kínai-japán viszony


Abe Sindzo japán kormányfő és Hszi Csin-ping kínai államfő félórás találkozója és a sajtó előtti kézfogása volt eddig a legfontosabb esemény az Indonéziában e hét eleje óta tartó ázsiai–afrikai rendezvényeken.

A két legnagyobb ázsiai gazdaság vezetői egyetértettek abban, hogy dolgoznak a kapcsolatok javításán – mondta el a találkozó után újságíróknak Abe –, és a „kölcsönösen előnyös stratégiai kapcsolatok” előremozdításával hozzájárulnak a térség stabilitásához.

A diplomatikus szöveg mögött az első értékelések szerint az áll, hogy enyhül a feszültség a történelmi terhekkel teli japán–kínai kapcsolatban, még akkor is, ha Abe előzőleg beszédében figyelmeztett: sose fogják megengedni, hogy a hatalmasabbak – értsd Kína – kihasználják erejüket a gyengébbekkel szemben. A japán kormányfő ezzel nyilván azokra a kínai akciókra utalt, amelyekkel Peking jelezni akarta az elmúlt években, hogy nem mondott le területi követeléseiről (a két ország közti tengereken levő, nagyrészt lakatlan szigetekről van szó).

A mostani találkozó jelentőségét fokozza, hogy Japán nem csatlakozott alapítóként a Kína égisze alatt létre jövő Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankhoz (AIIB), noha a Nikkei Asian Review értesülései szerint Peking az utolsó pillanatig győzködte Tokiót, alelnöki helyet és egy csak japánok által betölthető igazgatói pozíciót ajánlva.

Az AIIB-t az IMF-től és a Világbanktól való függetlenedés jegyében hívták életre, és a házigazda indonéziai elnök, Joko Widodo is a Bretton Woods-i rendszer meghaladására szólított fel. Aki azt gondolja, hogy a globális gazdasági problémákat csak az IMF, a Világbank és az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) segítségével lehet megoldani, az elavult elképzelésekhez ragaszkodik – jelentette ki Widodo, bár az AIIB-ről nem tett említést (Indonézia alapító tag a bankban).

Az 57 alapító taggal felálló AIIB-nek, illetve az azt szervező Kínának számolnia kell azzal, hogy Japán azért még nem adta fel a térségbeli törekvéseit: a Világbankkal szorosan együttműködő ADB-ben az ő befolyása érvényesül a legjobban, idén nyáron pedig a Mekong folyó mentén fekvő országoknak rendez csúcstalálkozót. (Kambodzsa, Laosz, Mianmar, Thaiföld és Vietnam a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének tagja, Brunei, a Fülöp-szigetek, Indonézia, Malajzia és Szingapúr mellett.) Tokió emellett részt vesz a jövő évi afrikai fejlesztési csúcsértekezlet szervezésében is.

Kína viszont az AIIB szervezése mellett nem mondott le arról sem, hogy növelje súlyát az IMF-en belül, ha a szavazati kvóták változását még nem sikerült is elérnie az USA törvényhozásának ellenállása miatt. A jüan konvertibilitásának erősítése jó eszköz lehet arra, hogy a kínai deviza bekerüljön az SDR-be. (Az IMF elszámolási egységének kosarában jelenleg a dollár, az euró, a brit font és a jen van benne.) Ezt a célt is szolgálja az a tegnap bejelentett intézkedés, hogy a külföldi befektetők ezentúl naponta vehetnek ki pénzt a legnagyobb kínai állami fizetési rendszerből (QFII), amelyen keresztül kínai kötvényeket és részvényeket lehet vásárolni. A külföldi vagyonkezelők, illetve bankok eddig hetente mozgathattak pénzt a QFII-n keresztül, ami természetesen behatárolta a piacra kerülő jüan mennyiségét is.

Régi dicsőség

A mostani Ázsia-Afrika csúcs annak az eseménysorozatnak a része, amellyel a 60 évvel ezelőtti első Ázsia–Afrika konferenciáról akarnak megemlékezni az érintett országok (a később bandungi konferenciaként emlegetett találkozón született meg a hidegháborúban „el nem kötelezettek” csoportja). Annak idején mintegy 30 ország vett részt a találkozón és együtt a világ GDP-jének kevesebb mint a negyedét képviselték – most a Reuters szerint több mint a fele jutna rájuk, amiben persze az is szerepet játszik, hogy köztük van Kína és India is. A bandungiból kinőtt ázsiai-afrikai konferencia jelentőségének csökkenését mutatja azonban kommentátorok szerint, hogy Indonézia 109 országot állam-, illetve kormányfőjét hívta meg, de 21-en lemondták a meghívást.


Szerző: VG-összeállítás


További hírek

Hétfőtől már három emeletes vonat közlekedik ezen a vonalon Magyarországon

A harmadik KISS is az előzetes vizsgálatokat, teszteket követően szerezte meg az utasforgalom-próbaüzemhez szükséges engedélyeket.


Pozitívra javított adósbesorolásról és meghosszabbított hitelmoratóriumról szólt a hét

Ősszel is folytatódnak a gazdaságvédelmi intézkedések. A hét gazdasági összefoglalója.


Új fogyasztóvédelmi szabályok

A már hatályba lépett új rendelkezés megerősítette a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési lehetőségeit.


Azonnali hatályú felmondás a gyakorlatban

A Munka törvénykönyve csak szűk esetkörben teszi lehetővé a felmondási idő nélküli munkaviszony megszüntetést.


Egyre problémásabbá vált a világ egyik legnagyobb gazdasági projektje

Szaúd-Arábia 2030-ra akarja átalakítani a gazdaságát és megszüntetni az olajfüggőségét. Felfoghatatlan pénzbe kerülő okosváros és napelem farm is van a tervek között.


Varga Mihály: Magyarország elismerése egyedülálló az EU-ban

Az elmúlt fél évben egyetlen más tagállam adósbesorolásának kilátásait sem javították.Hatalmas változásra készül a Sberbank, csak kérdés, hogy sikerül-e neki?

Azt szeretnék, ha nem csak egy banknak látszanának.


Kína is bekerülhet az egyik legnagyobb kötvényindexbe

Fontos döntés előtt áll a kínai gazdaság.


Pozitívra javította Magyarország adósosztályzati kilátását a Moody's

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Magyarország államadós-besorolásának kilátását a nemzetközi hitelminősítő.