2021. 05. 14. péntek, Bonifác
Sikeres régiós fejlesztések komoly magyar részvétellel A Duna Régió Stratégiában országokon átnyúló projektek valósulnak meg nemzeti érdekek mentén.
Folytatja a munkát a Nemzeti Versenyképességi Tanács Varga Mihály elégedett az eddigi munkával.
Kiszűrt a hőkamera egy lázas kínai utast a Liszt Ferenc-repülőtéren Kiszűrt a hőkamera egy lázas kínai utast hétfőn a Liszt Ferenc-repülőtéren - írja az MTI a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közlése nyomán. A repülőtéren elkülönítettek egy Kínából érkező kínai állampolgárt. ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

A szegedi után más hőszolgáltatók engedélyét is elvehetik


Hőhelyzetetet hoz az engedély-visszavonás több városban

A szegedi után a szolnoki, a kiskunfélegyházi és a szekszárdi távhőellátó cég engedélyét is visszavonhatja a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH)– értesült a Világgazdaság. A hivatal már emlékeztette e városok vezetését, hogy a távhőellátás önkormányzati kötelezettség, náluk pedig ezzel nincs minden rendben. A szabályozás értelmében a távhő-szolgáltatóknak rendelkezniük kell az adott gázévre szükséges mennyiségű földgázzal, de az érintett városok távhőcégeinek ez nincs meg. Ezért e városok bármikor lecserélhetik a távhő-szolgáltatójukat, még akkor is, ha azok engedélyét a MEKH netán nem vonja vissza. Jelen esetben azonban vélhetőleg egyszerre születik meg a városi és a hivatali döntés, ahogyan a MEKH a Szegedi Távhőszolgáltató Kft. engedélyét is akkor vonta vissza, amikor az IKV Zrt. készen állt arra, hogy átvegye a kft. helyét. E városokban az a közös, hogy távhő-ellátásukról olyan társaság gondoskodik (Szeged esetében ez már múlt idő) amelyben Pomázi Csaba üzletember valamely vállalkozásának (Duna-Cent, Alfa Nova) résztulajdona van. A Pomázi-cégek tavaly ősz óta azért nem kapnak gázt eredeti, ausztriai szállítójuktól gázt, mert (meg nem erősített értesülésünk szerint) az maga is kevesebb orosz forráshoz jutott az orosz-ukrán válság miatt. Újaktól pedig azért nem vásárolhatott a DunaCent és az Alfa-Nova, mert beszerzési tendereiken nem mutatták fel az ügyletekhez szükséges pénzügyi biztosítékot. Az így kialakult helyzet miatt már tavaly ősszel meg lehetett volna vonni a felsorolt városok távhőcégei szolgáltatási engedélyét. A MEKH mégsem lépett, mert éppen indult a fűtési idény, és távhő nélkül maradtak volna a helyi lakosok és intézmények. (Szolnokon és Szekszárdon az Alfa-Nova, Kiskunfélegyházán a Dunaújvárost is ellátó társaság szolgáltat, amely a DunaCent közreműködésével kap gázt.) A MEKH ehelyett annyiszor nyúlt a két cég hóna alá, ahányszor kudarcba fulladt a beszerzési tenderük. Hatszor utasította a Magyar Földgázkereskedőt (MFGK), hogy adott áron és a megszabott ideig folyamatosan adjon el nekik gázt. Tavaly novemberben kétszer, decemberben egyszer, ez év januárjában megint kétszer, és februárban még egyszer rendelkezett így. A sornak még nincs vége. Bár az MFGK legutolsó szállítási kötelezettsége a jövő héten (április 16-án reggel 6-kor), vagyis a fűtési idény végén lejár, csakhogy meg kell oldani a (melegvizet is előállító) szolgáltatók ellátását a régi gázév végégig, sőt, abban a három hónapban is, ami akkortól hátra lesz a gázév nemrég szeptember 1-re tolt kezdőnapjáig. A hivatal az előttünk álló hónapokban is jó eséllyel az MVM[1] ellenőrzésű MFGK-t kötelezi majd gázeladásra. A társaság kijelölése mellett szólt, hogy hosszú távú beszerzési szerződése van, rendelkezik az importot lehetővé tévő, lekötött határkeresztező kapacitással, és nagy a piaci súlya is.

A folyamatosan nyereséges DunaCent 2013-as bevétele 7,9 milliárd, adózott eredménye 13 millió forint volt. Az Alfa-Nova 3,5 milliárdos forgalmat ért el másfél milliós nyereség mellett, de az üzemi eredménye 237 milliós mínuszban volt, és veszteséget mutatott az azt megelőző két évben is.

Készülődhetnek a cserecégek

Nem biztos, hogy a MEKH türelme kitart a gázév végéig. Rögtön visszavonhatja bármelyik érintett város távhő-szolgáltatójának engedélyét, amint a helyi önkormányzat jelzi, hogy tud más céget a helyére állítani. Azokban a városokban nincs gond a távhő-szolgáltatóval – például Dunaújváros –, amelyek a Pomázi csoport kizárólagos (vagy közel kizárólagos érdekeltségébe tartoznak. A helyzet hátteréről a DunaCenten keresztül szerettünk volna érdeklődni, ez lapzártánkig nem sikerült. A DunaCentet a MEKH 2012. óta már többször utasította, hogy gondoskodjon pénzügyi biztosítékról.


MVM Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


Szerző: B. Horváth Lilla

References

  1. ^ MVM (www.metropol.hu)


További hírek

Újraindult az üzemanyagvezeték, amelyet zsarolóvírussal támadtak meg

A zavar miatt sok amerikai benzinkúton elfogyott az üzemanyag.


Visszatértek a befektetők a budapesti ingatlanpiacra

A kimagasló első negyedéves felfutás után normalizálódott az ingatlanpiac aktivitása áprilisban.


Lezárult egy ismert magyar ruházati márka körüli tízéves pereskedés

Az eljárás során a Tisza márka sorsa és több mint 100 millió forint volt a tét.


Megtörtént az első ipari termelő vállalat zöldkötvény-kibocsátása Magyarországon

Az ország vezető higiéniai papírtermék-gyártója, a Vajda Papír Kft. 9,9 milliárd forint értékben bocsátott ki ilyen kötvényt.


Borkóstolókat toboroz nyári munkára egy brit áruházlánc

A jelentkezők közül harminc főt választanak ki.


Elképesztő bérszakadék van egyes amerikai vállalatoknál

Egy friss jelentés szerint van, ahol a vezetői juttatások többszörösére nőttek.


Jelentett a legnagyobb japán autógyártó

A közzétett adatok szerint a Toyota éves nyeresége 20,6 milliárd dollár volt.


Folytatódik a Magyar falu program

Újabb kategóriákban adhatják be pályázataikat szerdától az 5000 lélekszám alatti települések önkormányzatai.


Több milliárd forintnyi jóvátételt vállalt az egyik hazai online áruház, a vásárlók egy része kupont kap

A Gazdasági Versenyhivatal elmarasztalta az eMAG akciótartási gyakorlatát, a vállalat ugyanakkor megállapodott egyes gyakorlatainak megváltoztatásáról.


Egyszerűsödik az áfafizetés a vámhatárokon átnyúló online kereskedelemben

Az újítások 2021. július 1-étől válnak hatályossá.