2021. 02. 28. vasárnap, Elemér
Mi lesz az önkormányzati választások után a parlamentben? Az Országgyűlés hétfőn kéthetes üléssel kezdi meg őszi ülésszakát. A képviselők csütörtökön kezdik tárgyalni a 2018-as költségvetés zárszámadását. A házelnök - a parlament honlapján elérhető - napirendi ... ...
Közel száz évig élt a diktátor, akinek mostantól szelleme kísérti országát Meghalt az egykori magángyarmat, a volt Rhodesia koronázatlan királya, aki romba döntötte Afrika éléskamráját.
Egyre terjednek a húsmentes húsok Kínában A belföldi húskínálat ugyanis már nem tudja kielégíteni a keresletet.
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

A szegedi után más hőszolgáltatók engedélyét is elvehetik


Hőhelyzetetet hoz az engedély-visszavonás több városban

A szegedi után a szolnoki, a kiskunfélegyházi és a szekszárdi távhőellátó cég engedélyét is visszavonhatja a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH)– értesült a Világgazdaság. A hivatal már emlékeztette e városok vezetését, hogy a távhőellátás önkormányzati kötelezettség, náluk pedig ezzel nincs minden rendben. A szabályozás értelmében a távhő-szolgáltatóknak rendelkezniük kell az adott gázévre szükséges mennyiségű földgázzal, de az érintett városok távhőcégeinek ez nincs meg. Ezért e városok bármikor lecserélhetik a távhő-szolgáltatójukat, még akkor is, ha azok engedélyét a MEKH netán nem vonja vissza. Jelen esetben azonban vélhetőleg egyszerre születik meg a városi és a hivatali döntés, ahogyan a MEKH a Szegedi Távhőszolgáltató Kft. engedélyét is akkor vonta vissza, amikor az IKV Zrt. készen állt arra, hogy átvegye a kft. helyét. E városokban az a közös, hogy távhő-ellátásukról olyan társaság gondoskodik (Szeged esetében ez már múlt idő) amelyben Pomázi Csaba üzletember valamely vállalkozásának (Duna-Cent, Alfa Nova) résztulajdona van. A Pomázi-cégek tavaly ősz óta azért nem kapnak gázt eredeti, ausztriai szállítójuktól gázt, mert (meg nem erősített értesülésünk szerint) az maga is kevesebb orosz forráshoz jutott az orosz-ukrán válság miatt. Újaktól pedig azért nem vásárolhatott a DunaCent és az Alfa-Nova, mert beszerzési tendereiken nem mutatták fel az ügyletekhez szükséges pénzügyi biztosítékot. Az így kialakult helyzet miatt már tavaly ősszel meg lehetett volna vonni a felsorolt városok távhőcégei szolgáltatási engedélyét. A MEKH mégsem lépett, mert éppen indult a fűtési idény, és távhő nélkül maradtak volna a helyi lakosok és intézmények. (Szolnokon és Szekszárdon az Alfa-Nova, Kiskunfélegyházán a Dunaújvárost is ellátó társaság szolgáltat, amely a DunaCent közreműködésével kap gázt.) A MEKH ehelyett annyiszor nyúlt a két cég hóna alá, ahányszor kudarcba fulladt a beszerzési tenderük. Hatszor utasította a Magyar Földgázkereskedőt (MFGK), hogy adott áron és a megszabott ideig folyamatosan adjon el nekik gázt. Tavaly novemberben kétszer, decemberben egyszer, ez év januárjában megint kétszer, és februárban még egyszer rendelkezett így. A sornak még nincs vége. Bár az MFGK legutolsó szállítási kötelezettsége a jövő héten (április 16-án reggel 6-kor), vagyis a fűtési idény végén lejár, csakhogy meg kell oldani a (melegvizet is előállító) szolgáltatók ellátását a régi gázév végégig, sőt, abban a három hónapban is, ami akkortól hátra lesz a gázév nemrég szeptember 1-re tolt kezdőnapjáig. A hivatal az előttünk álló hónapokban is jó eséllyel az MVM[1] ellenőrzésű MFGK-t kötelezi majd gázeladásra. A társaság kijelölése mellett szólt, hogy hosszú távú beszerzési szerződése van, rendelkezik az importot lehetővé tévő, lekötött határkeresztező kapacitással, és nagy a piaci súlya is.

A folyamatosan nyereséges DunaCent 2013-as bevétele 7,9 milliárd, adózott eredménye 13 millió forint volt. Az Alfa-Nova 3,5 milliárdos forgalmat ért el másfél milliós nyereség mellett, de az üzemi eredménye 237 milliós mínuszban volt, és veszteséget mutatott az azt megelőző két évben is.

Készülődhetnek a cserecégek

Nem biztos, hogy a MEKH türelme kitart a gázév végéig. Rögtön visszavonhatja bármelyik érintett város távhő-szolgáltatójának engedélyét, amint a helyi önkormányzat jelzi, hogy tud más céget a helyére állítani. Azokban a városokban nincs gond a távhő-szolgáltatóval – például Dunaújváros –, amelyek a Pomázi csoport kizárólagos (vagy közel kizárólagos érdekeltségébe tartoznak. A helyzet hátteréről a DunaCenten keresztül szerettünk volna érdeklődni, ez lapzártánkig nem sikerült. A DunaCentet a MEKH 2012. óta már többször utasította, hogy gondoskodjon pénzügyi biztosítékról.


MVM Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


Szerző: B. Horváth Lilla

References

  1. ^ MVM (www.metropol.hu)


További hírek

Új jegybanki index a KGFB-díjakról - MNB Pénzügyi sarok

A KGFB index segítségével ezentúl minden ügyfél összevetheti saját ajánlatát a tényleges piaci árváltozásokkal.


Hétfőtől kötelező az új energiacímkék használata

Az A+++/A++/A+ jelzések megszűnnek, de a QR-kódon keresztül több információ is elérhető a termékről.


Márciusban is jár a munkáltatói adómentesség

A kijárási korlátozásokkal leginkább érintett cégek álláshelyének megvédéséhez nyújt segítséget.


Különleges gyémántot bocsátanak árverésre

Újra felfutóban a gyémántipar, hamarosan lehet licitálni egy igen értékes, óriási kőre.


Az állatokkal való bánásmód legfontosabb előírásai

Az állatvédelemmel kapcsolatos kérdőív felhívja a figyelmet a jelenlegi főbb szabályokra.


A márciusi bérekre is igényelhető az ágazati bértámogatás

Meghosszabbítja a kormány az ágazati bértámogatási rendszert.


Sikeres nyárra van esély a hazai turizmusban

Eredményes nyári szezont jeleznek az intenzíven megindult előfoglalások.Zajvédő kerítés – Heralith C 50 mm

A hangelnyelő szerkezet a tervező előírásának megfelelően 50 mm vastag Heraklith C 50 mm típusú táblákból készült..

Tovább a teljes cikkhez »


Magyarország hamarosan képes lesz a koronavírus elleni vakcina gyártására

A Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyár 2022 végétől, míg a Nemzeti Oltóanyaggyár egy évvel később kezdheti meg működését.