2021. 10. 18. hétfő, Lukács
Így tudjuk kiszámolni, hogy mennyi szabadság jár nekünk az idén Minden munkavállaló saját maga számára is ki tudja számolni, hogy idén hány nap szabadságot fog tudni igénybe venni.
Dán siker az Anilogue-n Martina Scarpelli olasz rendezőnő Egg (Tojás) című, dán produkcióban készült alkotása nyerte a 16. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál rövidfilmes versenyének fődíját, az egészestés filmek mezőnyében ... ...
Berobbant egy bánya Németországban - sokan a föld alatt rekedtek Robbanás történt pénteken egy németországi bányában, legalább két ember megsérült, harmincöten pár órára a föld alatt rekedtek. A Halle közelében fekvő teutschenthali létesítményben reggel következett ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

A szegedi után más hőszolgáltatók engedélyét is elvehetik


Hőhelyzetetet hoz az engedély-visszavonás több városban

A szegedi után a szolnoki, a kiskunfélegyházi és a szekszárdi távhőellátó cég engedélyét is visszavonhatja a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH)– értesült a Világgazdaság. A hivatal már emlékeztette e városok vezetését, hogy a távhőellátás önkormányzati kötelezettség, náluk pedig ezzel nincs minden rendben. A szabályozás értelmében a távhő-szolgáltatóknak rendelkezniük kell az adott gázévre szükséges mennyiségű földgázzal, de az érintett városok távhőcégeinek ez nincs meg. Ezért e városok bármikor lecserélhetik a távhő-szolgáltatójukat, még akkor is, ha azok engedélyét a MEKH netán nem vonja vissza. Jelen esetben azonban vélhetőleg egyszerre születik meg a városi és a hivatali döntés, ahogyan a MEKH a Szegedi Távhőszolgáltató Kft. engedélyét is akkor vonta vissza, amikor az IKV Zrt. készen állt arra, hogy átvegye a kft. helyét. E városokban az a közös, hogy távhő-ellátásukról olyan társaság gondoskodik (Szeged esetében ez már múlt idő) amelyben Pomázi Csaba üzletember valamely vállalkozásának (Duna-Cent, Alfa Nova) résztulajdona van. A Pomázi-cégek tavaly ősz óta azért nem kapnak gázt eredeti, ausztriai szállítójuktól gázt, mert (meg nem erősített értesülésünk szerint) az maga is kevesebb orosz forráshoz jutott az orosz-ukrán válság miatt. Újaktól pedig azért nem vásárolhatott a DunaCent és az Alfa-Nova, mert beszerzési tendereiken nem mutatták fel az ügyletekhez szükséges pénzügyi biztosítékot. Az így kialakult helyzet miatt már tavaly ősszel meg lehetett volna vonni a felsorolt városok távhőcégei szolgáltatási engedélyét. A MEKH mégsem lépett, mert éppen indult a fűtési idény, és távhő nélkül maradtak volna a helyi lakosok és intézmények. (Szolnokon és Szekszárdon az Alfa-Nova, Kiskunfélegyházán a Dunaújvárost is ellátó társaság szolgáltat, amely a DunaCent közreműködésével kap gázt.) A MEKH ehelyett annyiszor nyúlt a két cég hóna alá, ahányszor kudarcba fulladt a beszerzési tenderük. Hatszor utasította a Magyar Földgázkereskedőt (MFGK), hogy adott áron és a megszabott ideig folyamatosan adjon el nekik gázt. Tavaly novemberben kétszer, decemberben egyszer, ez év januárjában megint kétszer, és februárban még egyszer rendelkezett így. A sornak még nincs vége. Bár az MFGK legutolsó szállítási kötelezettsége a jövő héten (április 16-án reggel 6-kor), vagyis a fűtési idény végén lejár, csakhogy meg kell oldani a (melegvizet is előállító) szolgáltatók ellátását a régi gázév végégig, sőt, abban a három hónapban is, ami akkortól hátra lesz a gázév nemrég szeptember 1-re tolt kezdőnapjáig. A hivatal az előttünk álló hónapokban is jó eséllyel az MVM[1] ellenőrzésű MFGK-t kötelezi majd gázeladásra. A társaság kijelölése mellett szólt, hogy hosszú távú beszerzési szerződése van, rendelkezik az importot lehetővé tévő, lekötött határkeresztező kapacitással, és nagy a piaci súlya is.

A folyamatosan nyereséges DunaCent 2013-as bevétele 7,9 milliárd, adózott eredménye 13 millió forint volt. Az Alfa-Nova 3,5 milliárdos forgalmat ért el másfél milliós nyereség mellett, de az üzemi eredménye 237 milliós mínuszban volt, és veszteséget mutatott az azt megelőző két évben is.

Készülődhetnek a cserecégek

Nem biztos, hogy a MEKH türelme kitart a gázév végéig. Rögtön visszavonhatja bármelyik érintett város távhő-szolgáltatójának engedélyét, amint a helyi önkormányzat jelzi, hogy tud más céget a helyére állítani. Azokban a városokban nincs gond a távhő-szolgáltatóval – például Dunaújváros –, amelyek a Pomázi csoport kizárólagos (vagy közel kizárólagos érdekeltségébe tartoznak. A helyzet hátteréről a DunaCenten keresztül szerettünk volna érdeklődni, ez lapzártánkig nem sikerült. A DunaCentet a MEKH 2012. óta már többször utasította, hogy gondoskodjon pénzügyi biztosítékról.


MVM Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


Szerző: B. Horváth Lilla

References

  1. ^ MVM (www.metropol.hu)


További hírek

Elővásárlási jog a társasházban

A Kúria az elővásárlási jog tárgyában több fontos döntést is hozott, ami nem könnyíti meg az eladó és a vevő helyzetét.


Ezek a világ legdrágább és legértékesebb állatai - galéria

Szuperjuhtól a kék bálnákon át a pandákig. Mi határozza meg egy állat értékét, és mi egy-egy példány árát?


Észak-Korea váratlanul fegyverexpót rendezett - galéria

Különös a gigantikus fegyverkiállítás időzítése. Vélhetően nem az üzletszerzés volt Phenjan elsődleges célja.


Megszólalt a NAV: ezt mindenképpen tudni kell az szja-visszatérítésről!

Tíz plusz egy kérdésben összefoglaljuk az szja-visszatérítés körüli legfontosabb felvetéseket.


Ők keresnek most a legjobban a TikTok-on - galéria

Nem meglepő, hogy ez a platform is kitermelte a maga dollármilliomosait.


Magyar búzasör ért el sikert egy csehországi sörversenyen

A pécsi főzet a külföldi bírákat is meggyőzte.


Így alakulnak jövőre a balatoni horgászjegyárak

Fontos kérdések szerepeltek a VII. Balatoni Horgász Konferencia napirendjén.


Újabb tőkebefektetéssel támogatja a kormány a hazai startup cégeket

Meg kell erősíteni a magas hozzáadott értéket képviselő vállalkozásokat - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.


Megkezdődött a Budapest-Belgrád vasúti korszerűsítés magyarországi szakaszának kivitelezése

Ünnepélyes alapkőletétellel és az elhasználódott vasúti pálya egy részének elbontásával vette kezdetét az előkészítés.


Covid-vakcinához jutott a világ legszegényebb országa is

Az Afrika közepén elhelyezkedő Burundi Kínától kapott koronavírus elleni oltóanyagot.