2021. 04. 11. vasárnap, Leó, Szaniszló
Új gyógyszereket támogat az egészségbiztosító - sokan mégsem örülhetnek Több új, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatásra javasolt gyógyszerre mondott nemet az illetékes hatóság, mint amennyit befogadott a támogatási rendszerbe. A döntés következtében ... ...
Az AUDI AG sajtóközleménye: Változások az Audi igazgatótanácsában Szeptember 1-jével újjászerveződik az AUDI AG igazgatótanácsa. A Pénzügy, IT és integritás területet Alexander Seitz, a Marketing és értékesítés területet Bram Schot vezeti majd. A Személyügyek és szervezet terület élére Wendelin Göbel kerül. Az új termelésért és logisztikáért felelős igazgatótanács...
Barkassy Grünfeld: hogyan írjunk alá helyesen? Egyesek tartanak attól, hogy a terjedelmes szerződések esetén a több száz kézjegy, aláírás mennyi időt vesz igénybe.
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Százmilliót költött fejlesztésre a kaposvári cukor manufaktúra kft.


A kaposvári 1. Magyar Cukor Manufaktúra (MCM) Kft. új porcukorgyártó üzemet és a napelem-rendszert épített, a létesítményeket szerdán adták át.fmcg

porcukor

Karl Schultes, a cég tulajdonosa elmondta: az új porcukorgyártó üzemet teljes egészében saját forrásból, 100 millió forintból építették meg. Az összességében 25 millió forint értékű napelem-rendszerhez 15 millió forint pályázati támogatást nyertek.

Devecseri Gábor termelési és műszaki igazgató arról számolt be, hogy a beruházásnak köszönhetően a korábbi 32 tonna helyett napi szinten 50 tonna porcukrot állítanak majd elő, rugalmasabban tudnak majd reagálni a vevői igényekre.

Termékeik 30 százalékát exportálják – mondta a szakember, hozzátéve, ezt a következőkben növelni fogják. A tervek szerint főként a környező országokba – Horvátországba, Szlovéniába, Ausztriába, illetve Csehországba – szállítanak több terméket.

Legfőbb termékük a hagyományos porcukor, de több mint húszféle specialitásuk is van, például barnacukor, fruktóz és xilit, ezek a termékeiknek mintegy 30 százalékát teszik ki. Megjegyezte: az utóbbiak iránt a reformkonyha terjedésével egyre nagyobb az érdeklődés a magasabb áruk ellenére.

Tavaly több mint 4000 tonna porcukrot gyártott a cég, ami a korábbiakhoz képest rekordnak számított – közölte a termelési és műszaki igazgató. Hozzátette: a most átadott beruházásra alapozva az idén ennél 30 százalékkal több porcukor előállítását tervezik.

Ismertetése szerint a kétszer 150 négyzetméter alapterületű porcukorgyártó üzemben három csomagológépet tudnak működtetni a korábbi kettő helyett. A beruházás részeként elkészült egy 600 négyzetméter alapterületű raktár is, ahol több mint öt kamionnyi porcukrot tudnak elhelyezni.

Közölte azt is, hogy a fejlesztés létszámbővítéssel jár. Két éven belül a jelenlegi 61 alkalmazott mellett további tíz embernek tudnak munkát adni.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere az átadáson kiemelte a beruházáshoz kapcsolódó és a város törekvésével egyező innovációt, amely a megújuló energiára épül. Jelezte: Kaposvár azt tervezi, hogy Magyarországon az első olyan város lesz, amelyik az életét a megújuló energiák használatára alapozza.

A polgármester méltatta azt is, hogy a cukorgyár tulajdonosai évente 25-30 ezer eurót költenek jövedelmükből a város sportjának, kultúrájának támogatására.

Az 1. Magyar Cukor Manufaktúra Kft.-t 1998-ban két cukoripari szakember, Karl Schultes és Horváth Éva alapította. A vállalkozásban 2001-ben szerzett többségi tulajdont a német Pfeifer&Langen cégcsoport. A cég tavaly mintegy 10 milliárd forint árbevételt ért el. A kapacitásbővítéssel és az árbevétel növekedésével az idén hozzávetőleg 150 millió forint nyereséggel számolnak. Alapanyagot elsősorban Németországból vásárolnak, de más országból is érkezik kristálycukor feldolgozásra. Az egyik specialitásuk a nádcukor, amelynek alapanyaga Laoszból érkezik Kaposvárra. Partnereik között vannak ipari felhasználók, kereskedelmi láncok, sütőipari és cukrászati nagykereskedések, üzemek. (MTI)


További hírek

A kormány négy újabb pályázatot ír ki falusi fejlesztések támogatására

A pályázatokat május 12-e és június 11-e között lehet benyújtani, mondta Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.


Tengeri kertekben termeszthetik a jövő táplálékforrását

Az eddig kevéssé ismert tengerifű növény fenntartható, gazdaságos és különösen egészséges.


Melyik országban szinte megfizethetetlenek a lakások?

Már a romos épületekért is vagyonokat kell fizetni.


Rettegett a markolókezelő, aki megpróbálta kiásni a Szuezi-csatornába szorult teherhajót

Világszenzáció volt a kép, amelyen a hajóhoz képest apró géppel dolgozott.


Rengeteg autót szállított le a Rolls-Royce az elmúlt negyedévben

Ismét jól fogytak a különleges autócsodák.


Románia lett Magyarország egyik legfontosabb gazdasági partnere

A magyar-román üzleti fórumon elhangzott az is, hogy cél a két ország együttműködésének további erősítése.


Elképesztő roham a brit Tescóban: 87 ezren álltak online sorba egy fura termékért

Kerti bútorból valószínűleg még sohasem rendeltek annyit, mint Angliában egy akciós rattan székből.


Tudta, hogy méhekkel felderíthetők a robbanószerkezetek?

Különleges kísérletek folynak Horvátországban, hogy megtalálják a még a föld alatt lévő taposóaknákat.


Tovább laknak otthon szüleiknél a fiatalok

A koronavírus-járvány alatt csökkent a 18-25 éves bérlők aránya a budapesti albérletpiacon.


Rendeződhet a sötét múltú bányák helyzete, amiktől a technológiai vállalatok függnek

A rossz hírű kisipari kongói kobaltbányászat megreformálását ígéri az állami vállalat.