2021. 07. 24. szombat, Kinga, Kincső
Így működött az ellenzéki összefogás Solymáron Noha a kormánypárti jelölt nyerte meg a solymári időközi választást, az MSZP, a DK, az LMP, az Együtt, a Párbeszéd, a Momentum és a Liberálisok által közösen támogatott jelölt alig maradt le mögötte. A ... ...
Felgyorsult az amerikai szolgáltató szektor növekedése Az amerikai szolgálató szektor minden szegmensében felgyorsult a növekedés februárban, üteme 2018 júliusa óta a legmagasabb volt - közölte kedden az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató ... ...
Megérkezett a friss időjárás előrejelzés Vasárnap estig közepesen és erősen felhős lesz az ég, és többfelé - adott pontban akár több alkalommal is - lehet zápor, zivatar - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Százmilliót költött fejlesztésre a kaposvári cukor manufaktúra kft.


A kaposvári 1. Magyar Cukor Manufaktúra (MCM) Kft. új porcukorgyártó üzemet és a napelem-rendszert épített, a létesítményeket szerdán adták át.fmcg

porcukor

Karl Schultes, a cég tulajdonosa elmondta: az új porcukorgyártó üzemet teljes egészében saját forrásból, 100 millió forintból építették meg. Az összességében 25 millió forint értékű napelem-rendszerhez 15 millió forint pályázati támogatást nyertek.

Devecseri Gábor termelési és műszaki igazgató arról számolt be, hogy a beruházásnak köszönhetően a korábbi 32 tonna helyett napi szinten 50 tonna porcukrot állítanak majd elő, rugalmasabban tudnak majd reagálni a vevői igényekre.

Termékeik 30 százalékát exportálják – mondta a szakember, hozzátéve, ezt a következőkben növelni fogják. A tervek szerint főként a környező országokba – Horvátországba, Szlovéniába, Ausztriába, illetve Csehországba – szállítanak több terméket.

Legfőbb termékük a hagyományos porcukor, de több mint húszféle specialitásuk is van, például barnacukor, fruktóz és xilit, ezek a termékeiknek mintegy 30 százalékát teszik ki. Megjegyezte: az utóbbiak iránt a reformkonyha terjedésével egyre nagyobb az érdeklődés a magasabb áruk ellenére.

Tavaly több mint 4000 tonna porcukrot gyártott a cég, ami a korábbiakhoz képest rekordnak számított – közölte a termelési és műszaki igazgató. Hozzátette: a most átadott beruházásra alapozva az idén ennél 30 százalékkal több porcukor előállítását tervezik.

Ismertetése szerint a kétszer 150 négyzetméter alapterületű porcukorgyártó üzemben három csomagológépet tudnak működtetni a korábbi kettő helyett. A beruházás részeként elkészült egy 600 négyzetméter alapterületű raktár is, ahol több mint öt kamionnyi porcukrot tudnak elhelyezni.

Közölte azt is, hogy a fejlesztés létszámbővítéssel jár. Két éven belül a jelenlegi 61 alkalmazott mellett további tíz embernek tudnak munkát adni.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere az átadáson kiemelte a beruházáshoz kapcsolódó és a város törekvésével egyező innovációt, amely a megújuló energiára épül. Jelezte: Kaposvár azt tervezi, hogy Magyarországon az első olyan város lesz, amelyik az életét a megújuló energiák használatára alapozza.

A polgármester méltatta azt is, hogy a cukorgyár tulajdonosai évente 25-30 ezer eurót költenek jövedelmükből a város sportjának, kultúrájának támogatására.

Az 1. Magyar Cukor Manufaktúra Kft.-t 1998-ban két cukoripari szakember, Karl Schultes és Horváth Éva alapította. A vállalkozásban 2001-ben szerzett többségi tulajdont a német Pfeifer&Langen cégcsoport. A cég tavaly mintegy 10 milliárd forint árbevételt ért el. A kapacitásbővítéssel és az árbevétel növekedésével az idén hozzávetőleg 150 millió forint nyereséggel számolnak. Alapanyagot elsősorban Németországból vásárolnak, de más országból is érkezik kristálycukor feldolgozásra. Az egyik specialitásuk a nádcukor, amelynek alapanyaga Laoszból érkezik Kaposvárra. Partnereik között vannak ipari felhasználók, kereskedelmi láncok, sütőipari és cukrászati nagykereskedések, üzemek. (MTI)


További hírek

Már több mint 23 ezren vesznek részt a Nyári diákmunka programban országszerte

A járási és kerületi hivatalok továbbra is várják a jelentkezőket.


Újra megszólalt a kriptovaluták egyik nagy manipulátora

Elon Musk elárulta, mit tervez a birtokában lévő digitális pénzvagyonnal.


Ez a világ legdrágább ingje, ön viselné?

A ruhadarabot egy 20 fős csapat készítette el, és a nap 24 órájában biztonsági őrök felügyelik.


A szaúdiak elárulták, ki lehet a világ utolsó olajhatalma

Az ország energiaminisztere szerint ők az utolsó csepp olajig fogják folytatni a kitermelést.


Az Etna utáni takarítás csődbe vihet szicíliai településeket

Pénzügyi összeomlást hozhat egyes városkákban a vulkáni hamu kezelése.


Kiderült, melyek az ország legjobb vidéki éttermei - galéria

A Dining Guide történetében először három vidéki étterem is az ország 10 legjobbja között szerepel.


Csővezetékek, tartályok szigetelése – Újdonság a piacon!

Ideális pl.: nagyobb átmérőjű csővezetékek, tartályok hőszigeteléséhez.

Tovább a teljes cikkhez »


Megtalálták az ország legdrágább albérleteit: egy kastélyt havi 4 millió forintért lehet kibérelni

Egy friss felmérés szerint 270-szeres árkülönbségek vannak országos szinten a lakásbérleti díjak között.


Vége a kizárólagos szerződéseknek, augusztustól szélesedik az italkínálat a vendéglátóhelyeken

Augusztustól minden vendéglátóhely köteles legalább két különböző gyártó termékeit kínálni a fogyasztóknak.


Ezzel a befektetéssel egyetlen nap alatt egy egész vagyont lehetett keresni

Történelmet írt a tőzsdén az indiai ételszállító óriáscég, amely a kontinensnyi ország első, nyílt piacra lépő unikornisa.