2020. 09. 28. hétfő,
Így szakad ketté az ország - szomorú adatok Magyarországról A gazdagabb települések előnye tovább nőtt, míg a szegények egyre jobban leszakadtak - ez derül ki GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzéséből, melyben megbecsülte a települések vásárlóerejét - amely az életminőség ... ...
Elúszott Budapest - gondok a tömegközlekedésben A heves esőzés miatt három villamosjárat helyett pótlóbuszok közlekednek - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vasárnap este a Facebook-oldalán az MTI szerint. A közlekedési vállalat szerint ... ...
Budapest helyett Magyarországot népszerűsítik A Magyarország turisztikai országmárka építéséről döntött a kormány. A kormány döntött a Magyarország turisztikai országmárka építéséről, ennek érdekében a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. rövid távú ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Százmilliót költött fejlesztésre a kaposvári cukor manufaktúra kft.


A kaposvári 1. Magyar Cukor Manufaktúra (MCM) Kft. új porcukorgyártó üzemet és a napelem-rendszert épített, a létesítményeket szerdán adták át.fmcg

porcukor

Karl Schultes, a cég tulajdonosa elmondta: az új porcukorgyártó üzemet teljes egészében saját forrásból, 100 millió forintból építették meg. Az összességében 25 millió forint értékű napelem-rendszerhez 15 millió forint pályázati támogatást nyertek.

Devecseri Gábor termelési és műszaki igazgató arról számolt be, hogy a beruházásnak köszönhetően a korábbi 32 tonna helyett napi szinten 50 tonna porcukrot állítanak majd elő, rugalmasabban tudnak majd reagálni a vevői igényekre.

Termékeik 30 százalékát exportálják – mondta a szakember, hozzátéve, ezt a következőkben növelni fogják. A tervek szerint főként a környező országokba – Horvátországba, Szlovéniába, Ausztriába, illetve Csehországba – szállítanak több terméket.

Legfőbb termékük a hagyományos porcukor, de több mint húszféle specialitásuk is van, például barnacukor, fruktóz és xilit, ezek a termékeiknek mintegy 30 százalékát teszik ki. Megjegyezte: az utóbbiak iránt a reformkonyha terjedésével egyre nagyobb az érdeklődés a magasabb áruk ellenére.

Tavaly több mint 4000 tonna porcukrot gyártott a cég, ami a korábbiakhoz képest rekordnak számított – közölte a termelési és műszaki igazgató. Hozzátette: a most átadott beruházásra alapozva az idén ennél 30 százalékkal több porcukor előállítását tervezik.

Ismertetése szerint a kétszer 150 négyzetméter alapterületű porcukorgyártó üzemben három csomagológépet tudnak működtetni a korábbi kettő helyett. A beruházás részeként elkészült egy 600 négyzetméter alapterületű raktár is, ahol több mint öt kamionnyi porcukrot tudnak elhelyezni.

Közölte azt is, hogy a fejlesztés létszámbővítéssel jár. Két éven belül a jelenlegi 61 alkalmazott mellett további tíz embernek tudnak munkát adni.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere az átadáson kiemelte a beruházáshoz kapcsolódó és a város törekvésével egyező innovációt, amely a megújuló energiára épül. Jelezte: Kaposvár azt tervezi, hogy Magyarországon az első olyan város lesz, amelyik az életét a megújuló energiák használatára alapozza.

A polgármester méltatta azt is, hogy a cukorgyár tulajdonosai évente 25-30 ezer eurót költenek jövedelmükből a város sportjának, kultúrájának támogatására.

Az 1. Magyar Cukor Manufaktúra Kft.-t 1998-ban két cukoripari szakember, Karl Schultes és Horváth Éva alapította. A vállalkozásban 2001-ben szerzett többségi tulajdont a német Pfeifer&Langen cégcsoport. A cég tavaly mintegy 10 milliárd forint árbevételt ért el. A kapacitásbővítéssel és az árbevétel növekedésével az idén hozzávetőleg 150 millió forint nyereséggel számolnak. Alapanyagot elsősorban Németországból vásárolnak, de más országból is érkezik kristálycukor feldolgozásra. Az egyik specialitásuk a nádcukor, amelynek alapanyaga Laoszból érkezik Kaposvárra. Partnereik között vannak ipari felhasználók, kereskedelmi láncok, sütőipari és cukrászati nagykereskedések, üzemek. (MTI)


További hírek

Hétfőtől már három emeletes vonat közlekedik ezen a vonalon Magyarországon

A harmadik KISS is az előzetes vizsgálatokat, teszteket követően szerezte meg az utasforgalom-próbaüzemhez szükséges engedélyeket.


Pozitívra javított adósbesorolásról és meghosszabbított hitelmoratóriumról szólt a hét

Ősszel is folytatódnak a gazdaságvédelmi intézkedések. A hét gazdasági összefoglalója.


Új fogyasztóvédelmi szabályok

A már hatályba lépett új rendelkezés megerősítette a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési lehetőségeit.


Azonnali hatályú felmondás a gyakorlatban

A Munka törvénykönyve csak szűk esetkörben teszi lehetővé a felmondási idő nélküli munkaviszony megszüntetést.


Egyre problémásabbá vált a világ egyik legnagyobb gazdasági projektje

Szaúd-Arábia 2030-ra akarja átalakítani a gazdaságát és megszüntetni az olajfüggőségét. Felfoghatatlan pénzbe kerülő okosváros és napelem farm is van a tervek között.


Varga Mihály: Magyarország elismerése egyedülálló az EU-ban

Az elmúlt fél évben egyetlen más tagállam adósbesorolásának kilátásait sem javították.Hatalmas változásra készül a Sberbank, csak kérdés, hogy sikerül-e neki?

Azt szeretnék, ha nem csak egy banknak látszanának.


Kína is bekerülhet az egyik legnagyobb kötvényindexbe

Fontos döntés előtt áll a kínai gazdaság.


Pozitívra javította Magyarország adósosztályzati kilátását a Moody's

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Magyarország államadós-besorolásának kilátását a nemzetközi hitelminősítő.