2021. 10. 17. vasárnap, Hedvig
Így tudjuk kiszámolni, hogy mennyi szabadság jár nekünk az idén Minden munkavállaló saját maga számára is ki tudja számolni, hogy idén hány nap szabadságot fog tudni igénybe venni.
Dán siker az Anilogue-n Martina Scarpelli olasz rendezőnő Egg (Tojás) című, dán produkcióban készült alkotása nyerte a 16. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál rövidfilmes versenyének fődíját, az egészestés filmek mezőnyében ... ...
Berobbant egy bánya Németországban - sokan a föld alatt rekedtek Robbanás történt pénteken egy németországi bányában, legalább két ember megsérült, harmincöten pár órára a föld alatt rekedtek. A Halle közelében fekvő teutschenthali létesítményben reggel következett ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Százmilliót költött fejlesztésre a kaposvári cukor manufaktúra kft.


A kaposvári 1. Magyar Cukor Manufaktúra (MCM) Kft. új porcukorgyártó üzemet és a napelem-rendszert épített, a létesítményeket szerdán adták át.fmcg

porcukor

Karl Schultes, a cég tulajdonosa elmondta: az új porcukorgyártó üzemet teljes egészében saját forrásból, 100 millió forintból építették meg. Az összességében 25 millió forint értékű napelem-rendszerhez 15 millió forint pályázati támogatást nyertek.

Devecseri Gábor termelési és műszaki igazgató arról számolt be, hogy a beruházásnak köszönhetően a korábbi 32 tonna helyett napi szinten 50 tonna porcukrot állítanak majd elő, rugalmasabban tudnak majd reagálni a vevői igényekre.

Termékeik 30 százalékát exportálják – mondta a szakember, hozzátéve, ezt a következőkben növelni fogják. A tervek szerint főként a környező országokba – Horvátországba, Szlovéniába, Ausztriába, illetve Csehországba – szállítanak több terméket.

Legfőbb termékük a hagyományos porcukor, de több mint húszféle specialitásuk is van, például barnacukor, fruktóz és xilit, ezek a termékeiknek mintegy 30 százalékát teszik ki. Megjegyezte: az utóbbiak iránt a reformkonyha terjedésével egyre nagyobb az érdeklődés a magasabb áruk ellenére.

Tavaly több mint 4000 tonna porcukrot gyártott a cég, ami a korábbiakhoz képest rekordnak számított – közölte a termelési és műszaki igazgató. Hozzátette: a most átadott beruházásra alapozva az idén ennél 30 százalékkal több porcukor előállítását tervezik.

Ismertetése szerint a kétszer 150 négyzetméter alapterületű porcukorgyártó üzemben három csomagológépet tudnak működtetni a korábbi kettő helyett. A beruházás részeként elkészült egy 600 négyzetméter alapterületű raktár is, ahol több mint öt kamionnyi porcukrot tudnak elhelyezni.

Közölte azt is, hogy a fejlesztés létszámbővítéssel jár. Két éven belül a jelenlegi 61 alkalmazott mellett további tíz embernek tudnak munkát adni.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere az átadáson kiemelte a beruházáshoz kapcsolódó és a város törekvésével egyező innovációt, amely a megújuló energiára épül. Jelezte: Kaposvár azt tervezi, hogy Magyarországon az első olyan város lesz, amelyik az életét a megújuló energiák használatára alapozza.

A polgármester méltatta azt is, hogy a cukorgyár tulajdonosai évente 25-30 ezer eurót költenek jövedelmükből a város sportjának, kultúrájának támogatására.

Az 1. Magyar Cukor Manufaktúra Kft.-t 1998-ban két cukoripari szakember, Karl Schultes és Horváth Éva alapította. A vállalkozásban 2001-ben szerzett többségi tulajdont a német Pfeifer&Langen cégcsoport. A cég tavaly mintegy 10 milliárd forint árbevételt ért el. A kapacitásbővítéssel és az árbevétel növekedésével az idén hozzávetőleg 150 millió forint nyereséggel számolnak. Alapanyagot elsősorban Németországból vásárolnak, de más országból is érkezik kristálycukor feldolgozásra. Az egyik specialitásuk a nádcukor, amelynek alapanyaga Laoszból érkezik Kaposvárra. Partnereik között vannak ipari felhasználók, kereskedelmi láncok, sütőipari és cukrászati nagykereskedések, üzemek. (MTI)


További hírek

Elővásárlási jog a társasházban

A Kúria az elővásárlási jog tárgyában több fontos döntést is hozott, ami nem könnyíti meg az eladó és a vevő helyzetét.


Ezek a világ legdrágább és legértékesebb állatai - galéria

Szuperjuhtól a kék bálnákon át a pandákig. Mi határozza meg egy állat értékét, és mi egy-egy példány árát?


Észak-Korea váratlanul fegyverexpót rendezett - galéria

Különös a gigantikus fegyverkiállítás időzítése. Vélhetően nem az üzletszerzés volt Phenjan elsődleges célja.


Megszólalt a NAV: ezt mindenképpen tudni kell az szja-visszatérítésről!

Tíz plusz egy kérdésben összefoglaljuk az szja-visszatérítés körüli legfontosabb felvetéseket.


Ők keresnek most a legjobban a TikTok-on - galéria

Nem meglepő, hogy ez a platform is kitermelte a maga dollármilliomosait.


Magyar búzasör ért el sikert egy csehországi sörversenyen

A pécsi főzet a külföldi bírákat is meggyőzte.


Így alakulnak jövőre a balatoni horgászjegyárak

Fontos kérdések szerepeltek a VII. Balatoni Horgász Konferencia napirendjén.


Újabb tőkebefektetéssel támogatja a kormány a hazai startup cégeket

Meg kell erősíteni a magas hozzáadott értéket képviselő vállalkozásokat - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.


Megkezdődött a Budapest-Belgrád vasúti korszerűsítés magyarországi szakaszának kivitelezése

Ünnepélyes alapkőletétellel és az elhasználódott vasúti pálya egy részének elbontásával vette kezdetét az előkészítés.


Covid-vakcinához jutott a világ legszegényebb országa is

Az Afrika közepén elhelyezkedő Burundi Kínától kapott koronavírus elleni oltóanyagot.