2021. 10. 17. vasárnap, Hedvig
Így tudjuk kiszámolni, hogy mennyi szabadság jár nekünk az idén Minden munkavállaló saját maga számára is ki tudja számolni, hogy idén hány nap szabadságot fog tudni igénybe venni.
Dán siker az Anilogue-n Martina Scarpelli olasz rendezőnő Egg (Tojás) című, dán produkcióban készült alkotása nyerte a 16. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál rövidfilmes versenyének fődíját, az egészestés filmek mezőnyében ... ...
Berobbant egy bánya Németországban - sokan a föld alatt rekedtek Robbanás történt pénteken egy németországi bányában, legalább két ember megsérült, harmincöten pár órára a föld alatt rekedtek. A Halle közelében fekvő teutschenthali létesítményben reggel következett ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Csökkent az euróövezet kiskereskedelmi forgalma


Csökkent az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom februárban az előző hónaphoz képest, az Európai Unióban viszont stabil maradt.

EU

Az EU statisztikai hivatal (Eurostat) szerdán közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában 0,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene februárban az előző hónaphoz viszonyítva a januári 0,9 százalékos növekedés után.
A 28 tagú Európai Unióban változatlan marad a kiskereskedelmi forgalom volumene a januári 0,7 százalékos növekedés után.

Az egy évvel korábbival összevetve 3,0 százalékkal nőtt az euróövezet és 3,6 százalékkal az Európai Unió kiskereskedelmi forgalma.
Elemzők havi szinten 0,2 százalékos csökkenést, éves összevetésben pedig 2,8 százalékos növekedést vártak az euróövezetben.
A munkanélküliség csökken és a bérjövedelmek növekedésnek indultak az euróövezet egyes tagállamaiban, amitől a fogyasztói kiadások emelkedését várják idén. A kiskereskedelmi forgalom volumenének csökkenése azonban, még ha nem is bizonyul tartósnak, emlékeztető jel arra, hogy a növekedés más forrásaira is szükség van az euróövezeti gazdaság szerény mértékű fellendülésének fenntartására.

Az euróövezeti tagállamokban a februári havi szintű visszaesést elsősorban az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalmának 0,8 százalékos, illetve a benzinkutak forgalmának 0,4 százalékos csökkenése okozta. Az Európai Unióban 0,5 százalékkal esett vissza az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma, míg az üzemanyagok és a nem élelmiszerek kategóriájába tartozó termékek forgalma 0,3 százalékkal emelkedett.

A legnagyobb havi növekedést Lettország (1,2 százalék), Málta és Szlovénia (egyaránt 1,1 százalék) és Litvánia (1,0 százalék) érte el februárban. Magyarország Franciaországgal együtt a középmezőnyben szerepel 0 százalékkal. Nyolc országban csökkent a kiskereskedelmi forgalom, a legnagyobb mértékben Romániában (1,4 százalék), Portugáliában (1,2 százalék) és Spanyolországban (0,7 százalék).

Éves szintű összehasonlításban az euróövezetben 4,3 százalékkal növekedett a nem élelmiszer szektor forgalma, 4,2 százalékkal az üzemanyagoké, 1,0 százalékkal pedig az élelmiszereké, italoké és dohánytermékeké. Az Európai Unióban az üzemanyagok forgalma 5,5 százalékkal ugrott meg, a nem élelmiszer szektor 4,9, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma pedig 1,5 százalékkal bővült.
Az egy évvel korábbihoz képest februárban Luxembourgban (10,2 százalék), Lettországban (9 százalék) Lengyelországban (8,3 százalék), Magyarországon és Csehországban (egyaránt 6,3 százalék) nőtt leginkább a kiskereskedelmi forgalom. Csökkenés csak Szlovákiában volt, 0,3 százalékos. (MTI)

 


További hírek

Elővásárlási jog a társasházban

A Kúria az elővásárlási jog tárgyában több fontos döntést is hozott, ami nem könnyíti meg az eladó és a vevő helyzetét.


Ezek a világ legdrágább és legértékesebb állatai - galéria

Szuperjuhtól a kék bálnákon át a pandákig. Mi határozza meg egy állat értékét, és mi egy-egy példány árát?


Észak-Korea váratlanul fegyverexpót rendezett - galéria

Különös a gigantikus fegyverkiállítás időzítése. Vélhetően nem az üzletszerzés volt Phenjan elsődleges célja.


Megszólalt a NAV: ezt mindenképpen tudni kell az szja-visszatérítésről!

Tíz plusz egy kérdésben összefoglaljuk az szja-visszatérítés körüli legfontosabb felvetéseket.


Ők keresnek most a legjobban a TikTok-on - galéria

Nem meglepő, hogy ez a platform is kitermelte a maga dollármilliomosait.


Magyar búzasör ért el sikert egy csehországi sörversenyen

A pécsi főzet a külföldi bírákat is meggyőzte.


Így alakulnak jövőre a balatoni horgászjegyárak

Fontos kérdések szerepeltek a VII. Balatoni Horgász Konferencia napirendjén.


Újabb tőkebefektetéssel támogatja a kormány a hazai startup cégeket

Meg kell erősíteni a magas hozzáadott értéket képviselő vállalkozásokat - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.


Megkezdődött a Budapest-Belgrád vasúti korszerűsítés magyarországi szakaszának kivitelezése

Ünnepélyes alapkőletétellel és az elhasználódott vasúti pálya egy részének elbontásával vette kezdetét az előkészítés.


Covid-vakcinához jutott a világ legszegényebb országa is

Az Afrika közepén elhelyezkedő Burundi Kínától kapott koronavírus elleni oltóanyagot.