2021. 04. 11. vasárnap, Leó, Szaniszló
Új gyógyszereket támogat az egészségbiztosító - sokan mégsem örülhetnek Több új, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatásra javasolt gyógyszerre mondott nemet az illetékes hatóság, mint amennyit befogadott a támogatási rendszerbe. A döntés következtében ... ...
Az AUDI AG sajtóközleménye: Változások az Audi igazgatótanácsában Szeptember 1-jével újjászerveződik az AUDI AG igazgatótanácsa. A Pénzügy, IT és integritás területet Alexander Seitz, a Marketing és értékesítés területet Bram Schot vezeti majd. A Személyügyek és szervezet terület élére Wendelin Göbel kerül. Az új termelésért és logisztikáért felelős igazgatótanács...
Barkassy Grünfeld: hogyan írjunk alá helyesen? Egyesek tartanak attól, hogy a terjedelmes szerződések esetén a több száz kézjegy, aláírás mennyi időt vesz igénybe.
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Csökkent az euróövezet kiskereskedelmi forgalma


Csökkent az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom februárban az előző hónaphoz képest, az Európai Unióban viszont stabil maradt.

EU

Az EU statisztikai hivatal (Eurostat) szerdán közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában 0,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene februárban az előző hónaphoz viszonyítva a januári 0,9 százalékos növekedés után.
A 28 tagú Európai Unióban változatlan marad a kiskereskedelmi forgalom volumene a januári 0,7 százalékos növekedés után.

Az egy évvel korábbival összevetve 3,0 százalékkal nőtt az euróövezet és 3,6 százalékkal az Európai Unió kiskereskedelmi forgalma.
Elemzők havi szinten 0,2 százalékos csökkenést, éves összevetésben pedig 2,8 százalékos növekedést vártak az euróövezetben.
A munkanélküliség csökken és a bérjövedelmek növekedésnek indultak az euróövezet egyes tagállamaiban, amitől a fogyasztói kiadások emelkedését várják idén. A kiskereskedelmi forgalom volumenének csökkenése azonban, még ha nem is bizonyul tartósnak, emlékeztető jel arra, hogy a növekedés más forrásaira is szükség van az euróövezeti gazdaság szerény mértékű fellendülésének fenntartására.

Az euróövezeti tagállamokban a februári havi szintű visszaesést elsősorban az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalmának 0,8 százalékos, illetve a benzinkutak forgalmának 0,4 százalékos csökkenése okozta. Az Európai Unióban 0,5 százalékkal esett vissza az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma, míg az üzemanyagok és a nem élelmiszerek kategóriájába tartozó termékek forgalma 0,3 százalékkal emelkedett.

A legnagyobb havi növekedést Lettország (1,2 százalék), Málta és Szlovénia (egyaránt 1,1 százalék) és Litvánia (1,0 százalék) érte el februárban. Magyarország Franciaországgal együtt a középmezőnyben szerepel 0 százalékkal. Nyolc országban csökkent a kiskereskedelmi forgalom, a legnagyobb mértékben Romániában (1,4 százalék), Portugáliában (1,2 százalék) és Spanyolországban (0,7 százalék).

Éves szintű összehasonlításban az euróövezetben 4,3 százalékkal növekedett a nem élelmiszer szektor forgalma, 4,2 százalékkal az üzemanyagoké, 1,0 százalékkal pedig az élelmiszereké, italoké és dohánytermékeké. Az Európai Unióban az üzemanyagok forgalma 5,5 százalékkal ugrott meg, a nem élelmiszer szektor 4,9, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma pedig 1,5 százalékkal bővült.
Az egy évvel korábbihoz képest februárban Luxembourgban (10,2 százalék), Lettországban (9 százalék) Lengyelországban (8,3 százalék), Magyarországon és Csehországban (egyaránt 6,3 százalék) nőtt leginkább a kiskereskedelmi forgalom. Csökkenés csak Szlovákiában volt, 0,3 százalékos. (MTI)

 


További hírek

A kormány négy újabb pályázatot ír ki falusi fejlesztések támogatására

A pályázatokat május 12-e és június 11-e között lehet benyújtani, mondta Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.


Tengeri kertekben termeszthetik a jövő táplálékforrását

Az eddig kevéssé ismert tengerifű növény fenntartható, gazdaságos és különösen egészséges.


Melyik országban szinte megfizethetetlenek a lakások?

Már a romos épületekért is vagyonokat kell fizetni.


Rettegett a markolókezelő, aki megpróbálta kiásni a Szuezi-csatornába szorult teherhajót

Világszenzáció volt a kép, amelyen a hajóhoz képest apró géppel dolgozott.


Rengeteg autót szállított le a Rolls-Royce az elmúlt negyedévben

Ismét jól fogytak a különleges autócsodák.


Románia lett Magyarország egyik legfontosabb gazdasági partnere

A magyar-román üzleti fórumon elhangzott az is, hogy cél a két ország együttműködésének további erősítése.


Elképesztő roham a brit Tescóban: 87 ezren álltak online sorba egy fura termékért

Kerti bútorból valószínűleg még sohasem rendeltek annyit, mint Angliában egy akciós rattan székből.


Tudta, hogy méhekkel felderíthetők a robbanószerkezetek?

Különleges kísérletek folynak Horvátországban, hogy megtalálják a még a föld alatt lévő taposóaknákat.


Tovább laknak otthon szüleiknél a fiatalok

A koronavírus-járvány alatt csökkent a 18-25 éves bérlők aránya a budapesti albérletpiacon.


Rendeződhet a sötét múltú bányák helyzete, amiktől a technológiai vállalatok függnek

A rossz hírű kisipari kongói kobaltbányászat megreformálását ígéri az állami vállalat.