2021. 07. 24. szombat, Kinga, Kincső
Így működött az ellenzéki összefogás Solymáron Noha a kormánypárti jelölt nyerte meg a solymári időközi választást, az MSZP, a DK, az LMP, az Együtt, a Párbeszéd, a Momentum és a Liberálisok által közösen támogatott jelölt alig maradt le mögötte. A ... ...
Felgyorsult az amerikai szolgáltató szektor növekedése Az amerikai szolgálató szektor minden szegmensében felgyorsult a növekedés februárban, üteme 2018 júliusa óta a legmagasabb volt - közölte kedden az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató ... ...
Megérkezett a friss időjárás előrejelzés Vasárnap estig közepesen és erősen felhős lesz az ég, és többfelé - adott pontban akár több alkalommal is - lehet zápor, zivatar - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Csökkent az euróövezet kiskereskedelmi forgalma


Csökkent az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom februárban az előző hónaphoz képest, az Európai Unióban viszont stabil maradt.

EU

Az EU statisztikai hivatal (Eurostat) szerdán közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában 0,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene februárban az előző hónaphoz viszonyítva a januári 0,9 százalékos növekedés után.
A 28 tagú Európai Unióban változatlan marad a kiskereskedelmi forgalom volumene a januári 0,7 százalékos növekedés után.

Az egy évvel korábbival összevetve 3,0 százalékkal nőtt az euróövezet és 3,6 százalékkal az Európai Unió kiskereskedelmi forgalma.
Elemzők havi szinten 0,2 százalékos csökkenést, éves összevetésben pedig 2,8 százalékos növekedést vártak az euróövezetben.
A munkanélküliség csökken és a bérjövedelmek növekedésnek indultak az euróövezet egyes tagállamaiban, amitől a fogyasztói kiadások emelkedését várják idén. A kiskereskedelmi forgalom volumenének csökkenése azonban, még ha nem is bizonyul tartósnak, emlékeztető jel arra, hogy a növekedés más forrásaira is szükség van az euróövezeti gazdaság szerény mértékű fellendülésének fenntartására.

Az euróövezeti tagállamokban a februári havi szintű visszaesést elsősorban az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalmának 0,8 százalékos, illetve a benzinkutak forgalmának 0,4 százalékos csökkenése okozta. Az Európai Unióban 0,5 százalékkal esett vissza az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma, míg az üzemanyagok és a nem élelmiszerek kategóriájába tartozó termékek forgalma 0,3 százalékkal emelkedett.

A legnagyobb havi növekedést Lettország (1,2 százalék), Málta és Szlovénia (egyaránt 1,1 százalék) és Litvánia (1,0 százalék) érte el februárban. Magyarország Franciaországgal együtt a középmezőnyben szerepel 0 százalékkal. Nyolc országban csökkent a kiskereskedelmi forgalom, a legnagyobb mértékben Romániában (1,4 százalék), Portugáliában (1,2 százalék) és Spanyolországban (0,7 százalék).

Éves szintű összehasonlításban az euróövezetben 4,3 százalékkal növekedett a nem élelmiszer szektor forgalma, 4,2 százalékkal az üzemanyagoké, 1,0 százalékkal pedig az élelmiszereké, italoké és dohánytermékeké. Az Európai Unióban az üzemanyagok forgalma 5,5 százalékkal ugrott meg, a nem élelmiszer szektor 4,9, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma pedig 1,5 százalékkal bővült.
Az egy évvel korábbihoz képest februárban Luxembourgban (10,2 százalék), Lettországban (9 százalék) Lengyelországban (8,3 százalék), Magyarországon és Csehországban (egyaránt 6,3 százalék) nőtt leginkább a kiskereskedelmi forgalom. Csökkenés csak Szlovákiában volt, 0,3 százalékos. (MTI)

 


További hírek

Már több mint 23 ezren vesznek részt a Nyári diákmunka programban országszerte

A járási és kerületi hivatalok továbbra is várják a jelentkezőket.


Újra megszólalt a kriptovaluták egyik nagy manipulátora

Elon Musk elárulta, mit tervez a birtokában lévő digitális pénzvagyonnal.


Ez a világ legdrágább ingje, ön viselné?

A ruhadarabot egy 20 fős csapat készítette el, és a nap 24 órájában biztonsági őrök felügyelik.


A szaúdiak elárulták, ki lehet a világ utolsó olajhatalma

Az ország energiaminisztere szerint ők az utolsó csepp olajig fogják folytatni a kitermelést.


Az Etna utáni takarítás csődbe vihet szicíliai településeket

Pénzügyi összeomlást hozhat egyes városkákban a vulkáni hamu kezelése.


Kiderült, melyek az ország legjobb vidéki éttermei - galéria

A Dining Guide történetében először három vidéki étterem is az ország 10 legjobbja között szerepel.


Csővezetékek, tartályok szigetelése – Újdonság a piacon!

Ideális pl.: nagyobb átmérőjű csővezetékek, tartályok hőszigeteléséhez.

Tovább a teljes cikkhez »


Megtalálták az ország legdrágább albérleteit: egy kastélyt havi 4 millió forintért lehet kibérelni

Egy friss felmérés szerint 270-szeres árkülönbségek vannak országos szinten a lakásbérleti díjak között.


Vége a kizárólagos szerződéseknek, augusztustól szélesedik az italkínálat a vendéglátóhelyeken

Augusztustól minden vendéglátóhely köteles legalább két különböző gyártó termékeit kínálni a fogyasztóknak.


Ezzel a befektetéssel egyetlen nap alatt egy egész vagyont lehetett keresni

Történelmet írt a tőzsdén az indiai ételszállító óriáscég, amely a kontinensnyi ország első, nyílt piacra lépő unikornisa.