2020. 09. 28. hétfő,
Így szakad ketté az ország - szomorú adatok Magyarországról A gazdagabb települések előnye tovább nőtt, míg a szegények egyre jobban leszakadtak - ez derül ki GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzéséből, melyben megbecsülte a települések vásárlóerejét - amely az életminőség ... ...
Elúszott Budapest - gondok a tömegközlekedésben A heves esőzés miatt három villamosjárat helyett pótlóbuszok közlekednek - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vasárnap este a Facebook-oldalán az MTI szerint. A közlekedési vállalat szerint ... ...
Budapest helyett Magyarországot népszerűsítik A Magyarország turisztikai országmárka építéséről döntött a kormány. A kormány döntött a Magyarország turisztikai országmárka építéséről, ennek érdekében a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. rövid távú ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Csökkent az euróövezet kiskereskedelmi forgalma


Csökkent az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom februárban az előző hónaphoz képest, az Európai Unióban viszont stabil maradt.

EU

Az EU statisztikai hivatal (Eurostat) szerdán közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában 0,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene februárban az előző hónaphoz viszonyítva a januári 0,9 százalékos növekedés után.
A 28 tagú Európai Unióban változatlan marad a kiskereskedelmi forgalom volumene a januári 0,7 százalékos növekedés után.

Az egy évvel korábbival összevetve 3,0 százalékkal nőtt az euróövezet és 3,6 százalékkal az Európai Unió kiskereskedelmi forgalma.
Elemzők havi szinten 0,2 százalékos csökkenést, éves összevetésben pedig 2,8 százalékos növekedést vártak az euróövezetben.
A munkanélküliség csökken és a bérjövedelmek növekedésnek indultak az euróövezet egyes tagállamaiban, amitől a fogyasztói kiadások emelkedését várják idén. A kiskereskedelmi forgalom volumenének csökkenése azonban, még ha nem is bizonyul tartósnak, emlékeztető jel arra, hogy a növekedés más forrásaira is szükség van az euróövezeti gazdaság szerény mértékű fellendülésének fenntartására.

Az euróövezeti tagállamokban a februári havi szintű visszaesést elsősorban az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalmának 0,8 százalékos, illetve a benzinkutak forgalmának 0,4 százalékos csökkenése okozta. Az Európai Unióban 0,5 százalékkal esett vissza az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma, míg az üzemanyagok és a nem élelmiszerek kategóriájába tartozó termékek forgalma 0,3 százalékkal emelkedett.

A legnagyobb havi növekedést Lettország (1,2 százalék), Málta és Szlovénia (egyaránt 1,1 százalék) és Litvánia (1,0 százalék) érte el februárban. Magyarország Franciaországgal együtt a középmezőnyben szerepel 0 százalékkal. Nyolc országban csökkent a kiskereskedelmi forgalom, a legnagyobb mértékben Romániában (1,4 százalék), Portugáliában (1,2 százalék) és Spanyolországban (0,7 százalék).

Éves szintű összehasonlításban az euróövezetben 4,3 százalékkal növekedett a nem élelmiszer szektor forgalma, 4,2 százalékkal az üzemanyagoké, 1,0 százalékkal pedig az élelmiszereké, italoké és dohánytermékeké. Az Európai Unióban az üzemanyagok forgalma 5,5 százalékkal ugrott meg, a nem élelmiszer szektor 4,9, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma pedig 1,5 százalékkal bővült.
Az egy évvel korábbihoz képest februárban Luxembourgban (10,2 százalék), Lettországban (9 százalék) Lengyelországban (8,3 százalék), Magyarországon és Csehországban (egyaránt 6,3 százalék) nőtt leginkább a kiskereskedelmi forgalom. Csökkenés csak Szlovákiában volt, 0,3 százalékos. (MTI)

 


További hírek

Hétfőtől már három emeletes vonat közlekedik ezen a vonalon Magyarországon

A harmadik KISS is az előzetes vizsgálatokat, teszteket követően szerezte meg az utasforgalom-próbaüzemhez szükséges engedélyeket.


Pozitívra javított adósbesorolásról és meghosszabbított hitelmoratóriumról szólt a hét

Ősszel is folytatódnak a gazdaságvédelmi intézkedések. A hét gazdasági összefoglalója.


Új fogyasztóvédelmi szabályok

A már hatályba lépett új rendelkezés megerősítette a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési lehetőségeit.


Azonnali hatályú felmondás a gyakorlatban

A Munka törvénykönyve csak szűk esetkörben teszi lehetővé a felmondási idő nélküli munkaviszony megszüntetést.


Egyre problémásabbá vált a világ egyik legnagyobb gazdasági projektje

Szaúd-Arábia 2030-ra akarja átalakítani a gazdaságát és megszüntetni az olajfüggőségét. Felfoghatatlan pénzbe kerülő okosváros és napelem farm is van a tervek között.


Varga Mihály: Magyarország elismerése egyedülálló az EU-ban

Az elmúlt fél évben egyetlen más tagállam adósbesorolásának kilátásait sem javították.Hatalmas változásra készül a Sberbank, csak kérdés, hogy sikerül-e neki?

Azt szeretnék, ha nem csak egy banknak látszanának.


Kína is bekerülhet az egyik legnagyobb kötvényindexbe

Fontos döntés előtt áll a kínai gazdaság.


Pozitívra javította Magyarország adósosztályzati kilátását a Moody's

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Magyarország államadós-besorolásának kilátását a nemzetközi hitelminősítő.