2021. 10. 18. hétfő, Lukács
Így tudjuk kiszámolni, hogy mennyi szabadság jár nekünk az idén Minden munkavállaló saját maga számára is ki tudja számolni, hogy idén hány nap szabadságot fog tudni igénybe venni.
Dán siker az Anilogue-n Martina Scarpelli olasz rendezőnő Egg (Tojás) című, dán produkcióban készült alkotása nyerte a 16. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál rövidfilmes versenyének fődíját, az egészestés filmek mezőnyében ... ...
Berobbant egy bánya Németországban - sokan a föld alatt rekedtek Robbanás történt pénteken egy németországi bányában, legalább két ember megsérült, harmincöten pár órára a föld alatt rekedtek. A Halle közelében fekvő teutschenthali létesítményben reggel következett ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Nagyobb védelmet kap az előfizető


A szolgáltatók augusztus után többek között nem módosíthatnak szerződést a felhasználó „hallgatólagos” beleegyezésével.

Közérthetőbb és áttekinthetőbb szerződések, a szolgáltatások kipróbálásának lehetősége, havi egy ingyenes hívásrészletező – csupán néhány újdonság abból a rendeletből, amely az előfizetőknek nagyobb védelmet, a műsorterjesztő, internet-, valamint mobil- és vezetékestelefon-szolgáltatóknak pedig átláthatóbb szabályozási környezetet ígér.

A hűség a céget is köti

Az új jogszabály, amely augusztustól fokozatosan lép életbe, partnerré teszi a feleket, legalábbis a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, Karas Monika ezt reméli. A jövőben a szolgáltatók már nem tudják nekik tetszően értelmezni azt, mi számít „ráutaló magatartásnak”. Az új rendelet szerint augusztustól csak akkor lehet szerződést kötni vagy módosítani, ha a felhasználó tesz is érte, akkor nem, ha valamilyen kérdésben nem nyilatkozik, például nem mond le egy szolgáltatást azután, hogy lejárt az akciós időszak.

Fontos változás, hogy a határozott idejű szerződések jelentős elemeit – így például a díjakat – a továbbiakban nem módosíthatják egyoldalúan a szolgáltatók. A hűségidő tehát ezentúl őket is kötelezi, nem csak a felhasználókat. E periódus alatt nem emelhetik a szerződéskötéskor érvényes árakat.

Egyszerűbb felmondás

A rendelet a teljes magyar lakosságot, és összesen mintegy 20 millió előfizetést érinti.

Elállni is könnyebb lesz. Az új rendelet szerint a mobiltelefonra, mobilinternetre, műholdas és földfelszíni digitális tv-re kötött szerződéseknél az előfizetőnek lehetősége van 14 napos próbaidőt tartani. Ha a szolgáltatás nem működik, a szerződés felmondható, és a fogyasztónak csak azt a forgalmat kell kifizetnie, amit tényleg elhasznált.

A mobil, illetve vezeték nélküli szolgáltatásoknál akkor is lehetőség lesz a szolgáltatás felmondására, ha annak minősége nem felel meg a szerződésben foglaltaknak. Például abban az esetben, ha a fogyasztó hazavisz egy mobil sticket, de nem tudja használni.

A jövőben nem tagadhatják meg a szerződés megszüntetését a szolgáltatók abban az esetben, ha a fogyasztó nem tudja visszaszolgáltatni a neki átadott eszközt, például egy set-top boxot, modemet vagy routert.

El kell számolni

Újdonság az is, hogy az egyéni előfizetők havonta egy alkalommal díjmentesen igényelhetnek majd hívásrészletezést.

Emellett a médiahatóság előírja, hogy a számlamellékletben a telefonszolgáltató köteles díjak szerinti bontásban feltüntetni az emelt díjas hívások, a távszavazások, az SMS-ek, az MMS-ek és a fogadott hívások utáni összegeket.

Augusztustól az előre fizető, azaz feltöltőkártyás ügyfeleknek a szerződés megszűnése után vissza kell fizetni a fel nem használt egyenleget, ha igénylik.


 

Új szerződés:

A szolgáltatóknak augusztustól közérthető, ellentmondásoktól mentes és áttekinthető előfizetői szerződéseket kell készíteniük.

A rendelet az általános szerződési feltételek (ászf) tartalmát is részletesen előírja.

A szolgáltatók ászf-jeiket az összehasonlíthatóság érdekében öt éven át meg kell őrizniük, és legalább két évre visszamenőleg online elérhetővé kell tenniük.

A kiskorúak védelme érdekében a pornót és más káros tartalmakat szűrő szoftverek használatáról szóló tájékoztatásnak is szerepelnie kell az ászf-ben.


További hírek

Elővásárlási jog a társasházban

A Kúria az elővásárlási jog tárgyában több fontos döntést is hozott, ami nem könnyíti meg az eladó és a vevő helyzetét.


Ezek a világ legdrágább és legértékesebb állatai - galéria

Szuperjuhtól a kék bálnákon át a pandákig. Mi határozza meg egy állat értékét, és mi egy-egy példány árát?


Észak-Korea váratlanul fegyverexpót rendezett - galéria

Különös a gigantikus fegyverkiállítás időzítése. Vélhetően nem az üzletszerzés volt Phenjan elsődleges célja.


Megszólalt a NAV: ezt mindenképpen tudni kell az szja-visszatérítésről!

Tíz plusz egy kérdésben összefoglaljuk az szja-visszatérítés körüli legfontosabb felvetéseket.


Ők keresnek most a legjobban a TikTok-on - galéria

Nem meglepő, hogy ez a platform is kitermelte a maga dollármilliomosait.


Magyar búzasör ért el sikert egy csehországi sörversenyen

A pécsi főzet a külföldi bírákat is meggyőzte.


Így alakulnak jövőre a balatoni horgászjegyárak

Fontos kérdések szerepeltek a VII. Balatoni Horgász Konferencia napirendjén.


Újabb tőkebefektetéssel támogatja a kormány a hazai startup cégeket

Meg kell erősíteni a magas hozzáadott értéket képviselő vállalkozásokat - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.


Megkezdődött a Budapest-Belgrád vasúti korszerűsítés magyarországi szakaszának kivitelezése

Ünnepélyes alapkőletétellel és az elhasználódott vasúti pálya egy részének elbontásával vette kezdetét az előkészítés.


Covid-vakcinához jutott a világ legszegényebb országa is

Az Afrika közepén elhelyezkedő Burundi Kínától kapott koronavírus elleni oltóanyagot.