2020. 09. 28. hétfő,
Így szakad ketté az ország - szomorú adatok Magyarországról A gazdagabb települések előnye tovább nőtt, míg a szegények egyre jobban leszakadtak - ez derül ki GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzéséből, melyben megbecsülte a települések vásárlóerejét - amely az életminőség ... ...
Elúszott Budapest - gondok a tömegközlekedésben A heves esőzés miatt három villamosjárat helyett pótlóbuszok közlekednek - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vasárnap este a Facebook-oldalán az MTI szerint. A közlekedési vállalat szerint ... ...
Budapest helyett Magyarországot népszerűsítik A Magyarország turisztikai országmárka építéséről döntött a kormány. A kormány döntött a Magyarország turisztikai országmárka építéséről, ennek érdekében a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. rövid távú ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Nagyobb védelmet kap az előfizető


A szolgáltatók augusztus után többek között nem módosíthatnak szerződést a felhasználó „hallgatólagos” beleegyezésével.

Közérthetőbb és áttekinthetőbb szerződések, a szolgáltatások kipróbálásának lehetősége, havi egy ingyenes hívásrészletező – csupán néhány újdonság abból a rendeletből, amely az előfizetőknek nagyobb védelmet, a műsorterjesztő, internet-, valamint mobil- és vezetékestelefon-szolgáltatóknak pedig átláthatóbb szabályozási környezetet ígér.

A hűség a céget is köti

Az új jogszabály, amely augusztustól fokozatosan lép életbe, partnerré teszi a feleket, legalábbis a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, Karas Monika ezt reméli. A jövőben a szolgáltatók már nem tudják nekik tetszően értelmezni azt, mi számít „ráutaló magatartásnak”. Az új rendelet szerint augusztustól csak akkor lehet szerződést kötni vagy módosítani, ha a felhasználó tesz is érte, akkor nem, ha valamilyen kérdésben nem nyilatkozik, például nem mond le egy szolgáltatást azután, hogy lejárt az akciós időszak.

Fontos változás, hogy a határozott idejű szerződések jelentős elemeit – így például a díjakat – a továbbiakban nem módosíthatják egyoldalúan a szolgáltatók. A hűségidő tehát ezentúl őket is kötelezi, nem csak a felhasználókat. E periódus alatt nem emelhetik a szerződéskötéskor érvényes árakat.

Egyszerűbb felmondás

A rendelet a teljes magyar lakosságot, és összesen mintegy 20 millió előfizetést érinti.

Elállni is könnyebb lesz. Az új rendelet szerint a mobiltelefonra, mobilinternetre, műholdas és földfelszíni digitális tv-re kötött szerződéseknél az előfizetőnek lehetősége van 14 napos próbaidőt tartani. Ha a szolgáltatás nem működik, a szerződés felmondható, és a fogyasztónak csak azt a forgalmat kell kifizetnie, amit tényleg elhasznált.

A mobil, illetve vezeték nélküli szolgáltatásoknál akkor is lehetőség lesz a szolgáltatás felmondására, ha annak minősége nem felel meg a szerződésben foglaltaknak. Például abban az esetben, ha a fogyasztó hazavisz egy mobil sticket, de nem tudja használni.

A jövőben nem tagadhatják meg a szerződés megszüntetését a szolgáltatók abban az esetben, ha a fogyasztó nem tudja visszaszolgáltatni a neki átadott eszközt, például egy set-top boxot, modemet vagy routert.

El kell számolni

Újdonság az is, hogy az egyéni előfizetők havonta egy alkalommal díjmentesen igényelhetnek majd hívásrészletezést.

Emellett a médiahatóság előírja, hogy a számlamellékletben a telefonszolgáltató köteles díjak szerinti bontásban feltüntetni az emelt díjas hívások, a távszavazások, az SMS-ek, az MMS-ek és a fogadott hívások utáni összegeket.

Augusztustól az előre fizető, azaz feltöltőkártyás ügyfeleknek a szerződés megszűnése után vissza kell fizetni a fel nem használt egyenleget, ha igénylik.


 

Új szerződés:

A szolgáltatóknak augusztustól közérthető, ellentmondásoktól mentes és áttekinthető előfizetői szerződéseket kell készíteniük.

A rendelet az általános szerződési feltételek (ászf) tartalmát is részletesen előírja.

A szolgáltatók ászf-jeiket az összehasonlíthatóság érdekében öt éven át meg kell őrizniük, és legalább két évre visszamenőleg online elérhetővé kell tenniük.

A kiskorúak védelme érdekében a pornót és más káros tartalmakat szűrő szoftverek használatáról szóló tájékoztatásnak is szerepelnie kell az ászf-ben.


További hírek

Hétfőtől már három emeletes vonat közlekedik ezen a vonalon Magyarországon

A harmadik KISS is az előzetes vizsgálatokat, teszteket követően szerezte meg az utasforgalom-próbaüzemhez szükséges engedélyeket.


Pozitívra javított adósbesorolásról és meghosszabbított hitelmoratóriumról szólt a hét

Ősszel is folytatódnak a gazdaságvédelmi intézkedések. A hét gazdasági összefoglalója.


Új fogyasztóvédelmi szabályok

A már hatályba lépett új rendelkezés megerősítette a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési lehetőségeit.


Azonnali hatályú felmondás a gyakorlatban

A Munka törvénykönyve csak szűk esetkörben teszi lehetővé a felmondási idő nélküli munkaviszony megszüntetést.


Egyre problémásabbá vált a világ egyik legnagyobb gazdasági projektje

Szaúd-Arábia 2030-ra akarja átalakítani a gazdaságát és megszüntetni az olajfüggőségét. Felfoghatatlan pénzbe kerülő okosváros és napelem farm is van a tervek között.


Varga Mihály: Magyarország elismerése egyedülálló az EU-ban

Az elmúlt fél évben egyetlen más tagállam adósbesorolásának kilátásait sem javították.Hatalmas változásra készül a Sberbank, csak kérdés, hogy sikerül-e neki?

Azt szeretnék, ha nem csak egy banknak látszanának.


Kína is bekerülhet az egyik legnagyobb kötvényindexbe

Fontos döntés előtt áll a kínai gazdaság.


Pozitívra javította Magyarország adósosztályzati kilátását a Moody's

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Magyarország államadós-besorolásának kilátását a nemzetközi hitelminősítő.