2021. 04. 11. vasárnap, Leó, Szaniszló
Ők most a legjobban kereső sportolók Lionel Messi, az FC Barcelona argentin labdarúgója volt a legjobban kereső sportoló az elmúlt egy évben az amerikai Forbes magazin kedden publikált rangsora szerint. A csatár tavaly június 1. óta bruttó ... ...
Korlátozzák a felvehető hitelnagyságot Csehországban Szeretnének megelőzni egy esetleges jelzáloghiteles katasztrófát.
Nagy visszaesést várnak a német autóexportban Az Egyesült Államokba irányuló német autóexport hosszabb távon a felére csökkenhet, ha a washingtoni kormány fenyegetéseit betartja és megemeli az importvámot - írta az MTI. A vámemelés összességében ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Nagyobb védelmet kap az előfizető


A szolgáltatók augusztus után többek között nem módosíthatnak szerződést a felhasználó „hallgatólagos” beleegyezésével.

Közérthetőbb és áttekinthetőbb szerződések, a szolgáltatások kipróbálásának lehetősége, havi egy ingyenes hívásrészletező – csupán néhány újdonság abból a rendeletből, amely az előfizetőknek nagyobb védelmet, a műsorterjesztő, internet-, valamint mobil- és vezetékestelefon-szolgáltatóknak pedig átláthatóbb szabályozási környezetet ígér.

A hűség a céget is köti

Az új jogszabály, amely augusztustól fokozatosan lép életbe, partnerré teszi a feleket, legalábbis a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, Karas Monika ezt reméli. A jövőben a szolgáltatók már nem tudják nekik tetszően értelmezni azt, mi számít „ráutaló magatartásnak”. Az új rendelet szerint augusztustól csak akkor lehet szerződést kötni vagy módosítani, ha a felhasználó tesz is érte, akkor nem, ha valamilyen kérdésben nem nyilatkozik, például nem mond le egy szolgáltatást azután, hogy lejárt az akciós időszak.

Fontos változás, hogy a határozott idejű szerződések jelentős elemeit – így például a díjakat – a továbbiakban nem módosíthatják egyoldalúan a szolgáltatók. A hűségidő tehát ezentúl őket is kötelezi, nem csak a felhasználókat. E periódus alatt nem emelhetik a szerződéskötéskor érvényes árakat.

Egyszerűbb felmondás

A rendelet a teljes magyar lakosságot, és összesen mintegy 20 millió előfizetést érinti.

Elállni is könnyebb lesz. Az új rendelet szerint a mobiltelefonra, mobilinternetre, műholdas és földfelszíni digitális tv-re kötött szerződéseknél az előfizetőnek lehetősége van 14 napos próbaidőt tartani. Ha a szolgáltatás nem működik, a szerződés felmondható, és a fogyasztónak csak azt a forgalmat kell kifizetnie, amit tényleg elhasznált.

A mobil, illetve vezeték nélküli szolgáltatásoknál akkor is lehetőség lesz a szolgáltatás felmondására, ha annak minősége nem felel meg a szerződésben foglaltaknak. Például abban az esetben, ha a fogyasztó hazavisz egy mobil sticket, de nem tudja használni.

A jövőben nem tagadhatják meg a szerződés megszüntetését a szolgáltatók abban az esetben, ha a fogyasztó nem tudja visszaszolgáltatni a neki átadott eszközt, például egy set-top boxot, modemet vagy routert.

El kell számolni

Újdonság az is, hogy az egyéni előfizetők havonta egy alkalommal díjmentesen igényelhetnek majd hívásrészletezést.

Emellett a médiahatóság előírja, hogy a számlamellékletben a telefonszolgáltató köteles díjak szerinti bontásban feltüntetni az emelt díjas hívások, a távszavazások, az SMS-ek, az MMS-ek és a fogadott hívások utáni összegeket.

Augusztustól az előre fizető, azaz feltöltőkártyás ügyfeleknek a szerződés megszűnése után vissza kell fizetni a fel nem használt egyenleget, ha igénylik.


 

Új szerződés:

A szolgáltatóknak augusztustól közérthető, ellentmondásoktól mentes és áttekinthető előfizetői szerződéseket kell készíteniük.

A rendelet az általános szerződési feltételek (ászf) tartalmát is részletesen előírja.

A szolgáltatók ászf-jeiket az összehasonlíthatóság érdekében öt éven át meg kell őrizniük, és legalább két évre visszamenőleg online elérhetővé kell tenniük.

A kiskorúak védelme érdekében a pornót és más káros tartalmakat szűrő szoftverek használatáról szóló tájékoztatásnak is szerepelnie kell az ászf-ben.


További hírek

Így mentik meg a világ legnagyobb magvú, matuzsálemi korig élő növényét

A Seychelle-szigetek legendás pálmájának magja akkora mint egy ember feje.


Egyre népszerűbb itthon az elektronikus fizetés

Ahol van online pénztárgép, ott elektronikusan is lehet fizetni.


A kormány négy újabb pályázatot ír ki falusi fejlesztések támogatására

A pályázatokat május 12-e és június 11-e között lehet benyújtani, mondta Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.


Tengeri kertekben termeszthetik a jövő táplálékforrását

Az eddig kevéssé ismert tengerifű növény fenntartható, gazdaságos és különösen egészséges.


Melyik országban szinte megfizethetetlenek a lakások?

Már a romos épületekért is vagyonokat kell fizetni.


Rettegett a markolókezelő, aki megpróbálta kiásni a Szuezi-csatornába szorult teherhajót

Világszenzáció volt a kép, amelyen a hajóhoz képest apró géppel dolgozott.


Rengeteg autót szállított le a Rolls-Royce az elmúlt negyedévben

Ismét jól fogytak a különleges autócsodák.


Románia lett Magyarország egyik legfontosabb gazdasági partnere

A magyar-román üzleti fórumon elhangzott az is, hogy cél a két ország együttműködésének további erősítése.


Elképesztő roham a brit Tescóban: 87 ezren álltak online sorba egy fura termékért

Kerti bútorból valószínűleg még sohasem rendeltek annyit, mint Angliában egy akciós rattan székből.


Tudta, hogy méhekkel felderíthetők a robbanószerkezetek?

Különleges kísérletek folynak Horvátországban, hogy megtalálják a még a föld alatt lévő taposóaknákat.