2021. 07. 24. szombat, Kinga, Kincső
Így működött az ellenzéki összefogás Solymáron Noha a kormánypárti jelölt nyerte meg a solymári időközi választást, az MSZP, a DK, az LMP, az Együtt, a Párbeszéd, a Momentum és a Liberálisok által közösen támogatott jelölt alig maradt le mögötte. A ... ...
Felgyorsult az amerikai szolgáltató szektor növekedése Az amerikai szolgálató szektor minden szegmensében felgyorsult a növekedés februárban, üteme 2018 júliusa óta a legmagasabb volt - közölte kedden az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató ... ...
Megérkezett a friss időjárás előrejelzés Vasárnap estig közepesen és erősen felhős lesz az ég, és többfelé - adott pontban akár több alkalommal is - lehet zápor, zivatar - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. ... ...
Keresés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
Értékelés
0
5
4
3
2
1
0

Nagyobb védelmet kap az előfizető


A szolgáltatók augusztus után többek között nem módosíthatnak szerződést a felhasználó „hallgatólagos” beleegyezésével.

Közérthetőbb és áttekinthetőbb szerződések, a szolgáltatások kipróbálásának lehetősége, havi egy ingyenes hívásrészletező – csupán néhány újdonság abból a rendeletből, amely az előfizetőknek nagyobb védelmet, a műsorterjesztő, internet-, valamint mobil- és vezetékestelefon-szolgáltatóknak pedig átláthatóbb szabályozási környezetet ígér.

A hűség a céget is köti

Az új jogszabály, amely augusztustól fokozatosan lép életbe, partnerré teszi a feleket, legalábbis a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, Karas Monika ezt reméli. A jövőben a szolgáltatók már nem tudják nekik tetszően értelmezni azt, mi számít „ráutaló magatartásnak”. Az új rendelet szerint augusztustól csak akkor lehet szerződést kötni vagy módosítani, ha a felhasználó tesz is érte, akkor nem, ha valamilyen kérdésben nem nyilatkozik, például nem mond le egy szolgáltatást azután, hogy lejárt az akciós időszak.

Fontos változás, hogy a határozott idejű szerződések jelentős elemeit – így például a díjakat – a továbbiakban nem módosíthatják egyoldalúan a szolgáltatók. A hűségidő tehát ezentúl őket is kötelezi, nem csak a felhasználókat. E periódus alatt nem emelhetik a szerződéskötéskor érvényes árakat.

Egyszerűbb felmondás

A rendelet a teljes magyar lakosságot, és összesen mintegy 20 millió előfizetést érinti.

Elállni is könnyebb lesz. Az új rendelet szerint a mobiltelefonra, mobilinternetre, műholdas és földfelszíni digitális tv-re kötött szerződéseknél az előfizetőnek lehetősége van 14 napos próbaidőt tartani. Ha a szolgáltatás nem működik, a szerződés felmondható, és a fogyasztónak csak azt a forgalmat kell kifizetnie, amit tényleg elhasznált.

A mobil, illetve vezeték nélküli szolgáltatásoknál akkor is lehetőség lesz a szolgáltatás felmondására, ha annak minősége nem felel meg a szerződésben foglaltaknak. Például abban az esetben, ha a fogyasztó hazavisz egy mobil sticket, de nem tudja használni.

A jövőben nem tagadhatják meg a szerződés megszüntetését a szolgáltatók abban az esetben, ha a fogyasztó nem tudja visszaszolgáltatni a neki átadott eszközt, például egy set-top boxot, modemet vagy routert.

El kell számolni

Újdonság az is, hogy az egyéni előfizetők havonta egy alkalommal díjmentesen igényelhetnek majd hívásrészletezést.

Emellett a médiahatóság előírja, hogy a számlamellékletben a telefonszolgáltató köteles díjak szerinti bontásban feltüntetni az emelt díjas hívások, a távszavazások, az SMS-ek, az MMS-ek és a fogadott hívások utáni összegeket.

Augusztustól az előre fizető, azaz feltöltőkártyás ügyfeleknek a szerződés megszűnése után vissza kell fizetni a fel nem használt egyenleget, ha igénylik.


 

Új szerződés:

A szolgáltatóknak augusztustól közérthető, ellentmondásoktól mentes és áttekinthető előfizetői szerződéseket kell készíteniük.

A rendelet az általános szerződési feltételek (ászf) tartalmát is részletesen előírja.

A szolgáltatók ászf-jeiket az összehasonlíthatóság érdekében öt éven át meg kell őrizniük, és legalább két évre visszamenőleg online elérhetővé kell tenniük.

A kiskorúak védelme érdekében a pornót és más káros tartalmakat szűrő szoftverek használatáról szóló tájékoztatásnak is szerepelnie kell az ászf-ben.


További hírek

Már több mint 23 ezren vesznek részt a Nyári diákmunka programban országszerte

A járási és kerületi hivatalok továbbra is várják a jelentkezőket.


Újra megszólalt a kriptovaluták egyik nagy manipulátora

Elon Musk elárulta, mit tervez a birtokában lévő digitális pénzvagyonnal.


Ez a világ legdrágább ingje, ön viselné?

A ruhadarabot egy 20 fős csapat készítette el, és a nap 24 órájában biztonsági őrök felügyelik.


A szaúdiak elárulták, ki lehet a világ utolsó olajhatalma

Az ország energiaminisztere szerint ők az utolsó csepp olajig fogják folytatni a kitermelést.


Az Etna utáni takarítás csődbe vihet szicíliai településeket

Pénzügyi összeomlást hozhat egyes városkákban a vulkáni hamu kezelése.


Kiderült, melyek az ország legjobb vidéki éttermei - galéria

A Dining Guide történetében először három vidéki étterem is az ország 10 legjobbja között szerepel.


Csővezetékek, tartályok szigetelése – Újdonság a piacon!

Ideális pl.: nagyobb átmérőjű csővezetékek, tartályok hőszigeteléséhez.

Tovább a teljes cikkhez »


Megtalálták az ország legdrágább albérleteit: egy kastélyt havi 4 millió forintért lehet kibérelni

Egy friss felmérés szerint 270-szeres árkülönbségek vannak országos szinten a lakásbérleti díjak között.


Vége a kizárólagos szerződéseknek, augusztustól szélesedik az italkínálat a vendéglátóhelyeken

Augusztustól minden vendéglátóhely köteles legalább két különböző gyártó termékeit kínálni a fogyasztóknak.


Ezzel a befektetéssel egyetlen nap alatt egy egész vagyont lehetett keresni

Történelmet írt a tőzsdén az indiai ételszállító óriáscég, amely a kontinensnyi ország első, nyílt piacra lépő unikornisa.